Erik Sedig, förtroendevald (KD)

Får en Kristdemokrat vara engagerad i LO?

Frågan i rubriken är inte onödig. Joakim Widell, medlem i Kristdemokraterna, uppmanades i september  att lämna sina fackliga uppdrag i Transport under pågående mandatperiod. Det skedde av den fackliga representanten på Transport avdelning 19, Mälardalen, Susanne Bergman Israelsson och rapporteras av tidningen Världen idag. Han var bl.a. ersättare i FAPU, det fackligt politiska utskottet i förbundet. Utan att han själv lämnat in någon begäran om avsked  från har en ny person utsett för det uppdraget!  Joakim Widell tror att hans kritik av att facket subventionerar medlemskap i Socialdemokraterna kan ha bidragit. Från Transport menar man att man inte kan arbeta politiskt i facket och samtidigt ”arbeta för ett parti som driver en anti-facklig politik i regeringsställning”. Detta är ett märkligt uttalande, eftersom Kristdemokraterna står bakom den svenska modellen och exempelvis värnar LAS. För Kristdemokraterna är fackets stora betydelse för att skapa ekonomisk rättvisa och värna ett pluralistiskt samhälle självklar.

 – Tyvärr är fallet med Joakim Widell inte unikt. Det har hänt flera gånger att kristdemokrater utestängts från facklig verksamhet inom LO. Nu måste LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin sätta ned foten och svara på frågan om man som kristdemokrat automatiskt är utestängd från fackliga uppdrag inom LO. Det säger Desirée Pethrus Engström (KD), ordförande för Kristdemokraternas fackligt- sociala råd och riksdagsledamot.

Etiketter: , ,

3 kommentarer

  1. Ingemar Wincent

    Att som facklig medlem tvingas stödja ett parti man inte nödvändigtvis gillar, är givetvis alldeles åt skogen. Att politiskt engagemang för ett högerparti diskvalificerar från fackliga förtroendeuppdrag är även det knäppt. Kopplingen mellan LO och SAP måste försvinna!!

  2. Isak

    Bäste Vincent, kollektivanslutningen till det socialdemo-
    kratiska partiet har för länge sedan upphört. Som arbets-
    tagare, kund, aktieägare och fackföreningsmedlem så kan du
    på olika sätt vara med och stödja och bidraga till saker
    som du inte gillar. I fria, oberoende och demokratiska
    organisationer så har man stadgar som reglerar ändamålet
    för verksamheten. Att lagstifta och förbjuda ex. vis stöd
    till politiska partier eller organisationer är svårt. Då
    är det bättre att dom i stället är tvingade att öppet re-
    dovisa varifrån man fått sina pengar. Demokratin tjänar på
    det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.