Erika Åberg

Att ta tillvara på dagen

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag har kommit in i något riktigt bra. Jag har fått en mat-och-sovklocka installerad i min kropp. Dygnsrytm är något jag aldrig haft, sömnen har varit därefter i större delen av mitt liv. Men nu så! För tredje helgen på rad vaknar jag kl 7 och gör morgon i lugn takt. Och man får så himla mycket gjort, har jag upptäckt! 🙂

Under förmiddagen hann jag käka frukost i lugn och ro, slösrufa lite, sortera tvätt och även baka bröd innan klockan slagit 10!  

I kväll ska jag laga Borsjtj, rysk rödbetssoppa. Har hittat ett intressant recept vi ska testa. Till det blir det de här ryska grova limporna! Rustikt ska det vara! 🙂

Kondisen har blivit bättre!

Av , , Bli först att kommentera 1

Som jag skrivit i ett annat inlägg ingår jag i ett forskingsprojekt om minnet där deltagarna blivit indelade i olika grupper. Jag hamnade i gruppen som ska träna spinning tre gånger i veckan.

Nu har jag kört i fyra veckor och det har varit tungt! Mjölksyran kom direkt och pulsen steg till väldigt många slag i minuten. Jag har inte fattat hur de andra kan stå och cykla en låt på fem minuter, jag har inte trott att jag någonsin kommer klara av det. Min kondis är liksom allt annat än bra.

Efter de här 4 veckorna känner jag att det börjar hända något! Jag har kört de tre passen för den här veckan och de har känts riktigt bra! Nej, jag klarar inte stå hela den där låten på fem minuter än. Det gör jag inte. Men nästan! Det är häftigt att se att det händer något, måste jag säga! 

Sitter nu skön och avslappnad och tänker bara njuta kvällen!

 

Frön blir till liv!

Av , , Bli först att kommentera 1

 Våren är på väg och jag har satt frön i jord för att de ska bli liv i vår trädgård och balkong i sommar. Det är riktigt roligt att se att det händer saker med dem! Jag har satt tomater, luktärt, basilika och persilja i de här lådorna. Och de kommer nu! Jag hoppas att de kommer växa och bli fina!

Jag har ju även ett chili och tomatprojekt till. Chilifröna tog jag från en frukt då jag höll på att laga mat en dag och tomaterna vi hade hemma höll på att bli dåliga. Av dem skar jag skivor som jag satte i jorden. De kommer riktigt bra även de här! Jag har dock förstått att av de här tomaterna ska jag inte förvänta mig frukt. Men det är ett roligt experiment!

 

Bröt fastan

Av , , 2 kommentarer 2

Igår gjorde jag en så uräcklig juice till lunch och kunde under eftermiddagen inte hämta upp det näringsbehov jag behövde. Blev alldeles trött och låg så jag bestämde mig för att bryta fastan. I går fick jag juicer och yoghurt till middag. I morse te och juice och till lunch åt jag gott! Solen sken och lunchen intogs på bron. Urskönt! Nu mår jag som jag ska igen.

 

Jag har dock även bestämt mig för att äta mer medvetet och ta några dagar här och där med rawfood och juicer. Jag tror att kroppen och själen mår bra av det. Kött känns inte så himla lockande, fräsch mat vill jag ha. Och mer rättvise- och ekologisk mat blir det i hemmet framöver.

Kaffe har jag slutat med helt och kommer inte att börja dricka det igen! Sedan jag slutade har min puls gått ner säkert 10 slag/minut och jag känner mig mycket fräschare i munnen utan kaffe. Gröna, yogi, örtteer och roibos kommer vara det jag dricker i varm dryck från och med nu.

Dag 2 på flytande föda

Av , , 2 kommentarer 0

Det går rätt bra, måste jag säga! Så här långt i alla fall. Det är förmiddagarna som känns jobbiga då frukosten endast består av fruktjuicer, potatisvatten och teer. Lunchjuicerna är mycket välkomna! Men på dem klarar jag mig hela eftermiddagen sen – utan att bli seg i skallen, hungrig eller trött.

Har just gjort i ordning min middag: citrongräs- och chilibuljong, vatten och en juice av äpplen, citron och banan.

 

Juicen är riktigt fräsch och god! Det kommer bli en tallrik till med buljong också.

Något jag oroar mig lite för är att magen verkar stanna av lite… Nu är det ju så tidigt, men den beter sig inte riktigt som den brukar. Köpte en flaska katrinplommonjuice idag. Det får bli ett glas sådant till frukost framöver! Räcker inte det blir det linfrövatten. Det finns lösningar på det mesta! 🙂

Fasta och träna?

Av , , Bli först att kommentera 0

Går det? Ja, jag har läst mig till att man kan träna medan man fastar, men kanske inte super-konditions-träning… Nu är det så att jag, via Stresskliniken, ingår i ett forskningsprojekt där man testar minnet på deltagarna. När man blir utmattad påverkas minnet ganska rejält för många. Jag har varit helt borta i perioder, minnesmässigt, och lärt mig att skriva upp alla händelser i kalendern för att inte missa något. Folk kan ha sagt något åt mig, men jag har inget minne alls av det. Rätt otäckt, faktiskt!

Vi deltagare i den här forskningsstudien har delats in i tre grupper: en grupp som ska göra ingen alls förändring i sitt liv, en grupp som ska gå i minnesträning och en tredje grupp som ska träna spinning 2-3 ggr/vecka. Jag hamnade i den senare gruppen. När vi cyklar ska vi ha på oss en pulsklocka som registrerar pulsen och den datan samlas in varje vecka.

"Jaha", tänker ni nu. "Smart tjej, den där Erika (NOT!)". Jag är inte dum i huvudet, kan jag lugna er med. De dagar som jag tränar tar jag en rejäl smothie med bär och banan innan och jag känner min kropp väldigt bra och vet hur mycket – eller lite – jag ska ta i för att må bra. Jag är inte orolig alls. Jag är just hemkommen från ett pass och kroppen känns riktigt skön! Nu ska jag ta det som blev över av den där smothien som jag gjorde innan träningen (blåbär, hallon, banan och lite myntate) och min buljong och te. Sen säger jag nog god natt!

Seg skalle igen

Av , , Bli först att kommentera 2

Första dagen på endast flytande föda. Funderar lite på hur jag känner mig. Har ju tidigare slutat med kaffe och snus, och det var nog klokt att ta det innan! För nu under förmiddagen här känns huvudet som bomull igen. Lite småseg i tankeapparaten. Inte alls trött! Men lite seg i tanken. Antar jag måste dricka lite mer vatten. 

Måste bara få meddela att juicen med morötter, palsternacka och ingefära var sagolikt god!  Tomatjuicen med krossade tomater, stjälkselleri och chili var lite väl stark. Får justera chilimängden med tiden 🙂

Och nu skiner solen igen – lagom till en lunchpromenad! Ha en fin eftermiddag!

Lunchjuicer pressade!

Av , , Bli först att kommentera 2

God morgon!

Natten har varit lite orolig. Vet inte vad det beror på alls, men jag har vaknat flera gånger och tänkt att det varit morgon. Men det har det inte varit. Men nu så!

Idag går jag över till endast flytande kost. Jag kommer att pressa mina juicer helt och hållet, litar inte riktigt på köpejuicer vad gäller smak och innehåll. Frukosten har varit juice på apelsin och citron, detoxte+grönt ingefärs- och citronte, potatisvatten (skivad potatis som stått i vatten över natten) med lite citron i och ett glas varmt vatten.

Lunchen är också klar och står i termosar. En grönsaksjucie av krossade tomater, chili och stjälkselleri och en rotfruktsjuice av morötter, palsternacka och ingefära.

Önskar er en fin dag! Solen verkar vilja titta fram lite! 

Lämnar fast föda för ett tag!

Av , , 2 kommentarer 1

Idag har jag i princip levt på flytande föda. Juicerna jag gör är fantastiskt goda, måste jag säga! Endast fantasin sätter stopp för hur man kan blanda.

Till lunch idag blev det en smothie av hallon, jordgubbar, lime och banan. Lite surt, men tillsatte inte nåt socker alls. Jucien gjorde jag av apelsin, äpple och morot. Till det här detoxte+grönt te med ingefära och citron och en banan. Jo, jag blev mätt!

 

Till middag har jag fått buljong och här har jag köpt Renée Voltaires buljonger. Idag blev det den med chili- och citrongrässmak. Blandade nog lite för mycket buljong i förhållande till vattnet. Det blev lite starkt! Men mycket godare än Knorrs grönsaksbuljong! Och mindre salt och konstigheter också. Till det tog jag likadan smothie som till lunchen och ett päron.

Om jag är mätt? Proppmätt!

I afton blir det te och glaubersalt. Det ska tydligen vara tarmtömmande. Får hoppas att jag får sova i natt!

 

Ta vara på resterna!

Av , , Bli först att kommentera 1

Jag har en kompis som också precis köpt en råsatcentrifug och vi har båda två funderat på vad man kan göra av resterna – det som inte blir juice. Att ha ner det i bröd och kakor borde funka alldeles utmärkt, tänker jag. Eva, min kompis, har provat göra grönsaksbiffar och det gick bra! Vi får prova oss fram lite 🙂

Jag måste spara hennes tips här så jag har det kvar!

Morotsbiffar

4 mellanstora morötter – pressa ut juicen 
Det finrivna som blir över blandas med salt, peppar och ett ägg
Finhackad lök och vitlök fräser man i olivolja, spiskummin och mortlad skalad kardemumma.
Blanda lökfräset med morotsresterna och forma biffar som steks i olivolja.
Blanda finhackad paprika med stjälkselleri och blanda det i Ajvar som sås till.

Måste provas då jag återgår till fast föda igen!