Ungdomar är ingen homogen grupp

Roligt med debatt igen! Denna gång var det ungdomsinriktat på Hamnmagasinet.

Bra frågor som var ganska öppna för att riktas in på flera områden. Ett ämne som kom upp var hur man i större grad kan engagera ungdomar politiskt.

Jag tror att ett stort fel som de äldre vuxna oftast gör är att behandla ungdomar som en homogen grupp och bara det faktum att begreppet ungdomsfrågor är så vanligt förekommande tyder ju på att det finns någon slags villfarelse om att alla unga är intresserade och engageras av samma saker.

Men hallå!? Det finns gott om folk mellan 17 och 25 som varken roas av skateboardåkning eller modern dans. Det finns många som knappt besökt en fritidsgård och kanske heller aldrig kommer att göra det och det är inte ovanligt att unga har helt andra prioriteringar än vad lokala politiker gissar sig till att dom har. Har hänt i många kommuner.

Många ungdomar vill faktiskt engagera sig men inte alltid nödvändigtvis i typiska ungdomsfrågor.

Därmed inte sagt att "typiska" ungdomsintressen inte ska stöttas och lyftas fram, men jag tror hellre att ungdomsinflytande som leder till verklig betydelse borde komma från ett annat synsätt…

 

Istället för att tänka "ungdomsfrågor" så borde makthavare istället tänka "olika frågor och dess ungdomsperspektiv". Alla frågor har många olika perspektiv och säkert 99,9% av beslut som tas påverkar på något sätt ungdomar.

 

Miljön påverar ungdomar – det är vi som ska leva med den, hur den än ser ut.

Kollektivtrafik påverkar ungdomar - många har inte körkort

Jordbruk påverkar ungdomar – de är framtidens småbarnsföräldrar och vill kunna välja bra mat till sina barn, så även om 10 år.

Till och med äldrevården påverkar ofta unga – så många av oss har haft ett jobb inom vården som ett av våra första.

 

Såhär kan man hålla på hur länge som helst men poängen är den att det finns egentligen inga ungdomsfrågor, jag tror bara att det är lite som Katja Isaksson (m) sa ikväll, det är bekvämt för de äldre i politiken att ha ett alibi, skapa ett vid-sidan-av-inflytande för unga genom att bunta ihop ungdomsfrågor till ett särskilt kapitel där unga kan få bestämma lite för sig själva. Men vi vill ju har inflytande på riktigt, våra åsikter, prioriteringar och värderingar behövs på fler områden än bara i diskussionen om skolornas inomhustemperatur eller var nästa fritidsgård ska placeras.

 

Ps. Senare ikväll eller imorgon kommer ett blogginlägg som jag utlovat på begäran av väljare som besökte valstugan idag. Frågan rörde den långa väntetid som kan drabba ungdomar innan de får hjälp att utbilda sig via arbetsmarknadsåtgärder. Återkommer alltså om det.

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>