Åter till näringen…

… efter en helt fantastisk valrörelse!

Jag har inte slutat blogga för att valet är över, datorn gav upp dagarna innan och man kan ju inte låna dator hur länge som helst. Inväntar nyförvärvet som är beställt.

 

Har ledigt större delen av veckan från mitt ordinarie jobb så igår kväll och nu i förmiddags passade jag på att mjölka två pass. För mig så finns det inget som är så avslappnande som ljudet av "duovacen" (titick totock, titick, totock – mjölkmaskinens takt). Mången mjölkare har kommit på sig själv med att nicka till bredvid kon när allt är lugnt och fridfullt och den vyssjande rytmen hörs.

Undertecknad och barnen under valrörelsen

 

Nåväl, åter till politiken. De allra flesta partier har ju någon form av jordbrukspolitik, om inte annat så hade de i alla fall en mening i ämnet någonstans i sin valplattform. Men knappt ett enda parti utöver centerpartiet har någon tydlig landsbygdspolitik. Mycket märkligt.

Hur kan man ha åsikter och visioner om jordbruk men inga om landsbygden i stort? De gröna näringarna är ju en förutsättning för att boende på landet ska vara möjligt utanför pendelavstånd till större orter. Dessutom undrar jag hur attraktivt det vore att pendla från en by där öppet landskap är ett främmande begrepp. Hurra för skog och sly så långt ögat kan nå?

Det som hela branschen har gemensamt är att dessa företag inte kan flytta, så länge inte hela näringen i sig dör ut i landet. Kalle Karlsson i Karlsby flyttar inte sina 50 kor till ett land med lägre löner när avbytar’n börjar bli dyr.

 

Däremot behöver Kalle Karlsson bättre förutsättningar för att känna sig motiverad att inte sluta helt och hållet. Precis som att de gröna näringarna är en förutsättning för en levande landsbygd så fungerar det likadant "åt andra hållet". Det är inte lätt att driva ett jordbruk utan affär, skola, barnomsorg, post m.m.

 

Så var är er landsbygdspolitik? frågar jag övriga partier. Ni har nästan fyra år på er att komma med ett svar i nästa valplattform, men det vore ju bra om alla tänkte till redan idag.

Etiketter: , , , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>