Eva Maaherra Lövheim (c)

Kandidat till kommunfullmäktige i Umeå

Att hushålla med skattebetalarnas pengar








En av de saker som gör att Sverige är ett så pass bra land att bo i är att vi betalar skatt som ska finansiera vår gemensamma välfärd. Alltför ofta får jag dock känslan av att en del politiker hanterar det offentligas pengar alltför lättvindligt. Som om det var deras pengar, som de kan ge till oss medborgare som en gåva som vi tacksamt ska ta emot, när det i själva verket är från alla skattebetalare som dessa pengar kommer. Jag tycker att vi även i Umeå kommun kan se drag av detta, och då i form av att de styrande gärna satsar pengar på storslagna projekt.

 

Alliansen använder uttrycket ”välfärdens kärna”. Naturligtvis kan det diskuteras vad som är kärnan och vad som inte är det, men det är en viktig diskussion för resurserna är inte oändliga och det måste hela tiden prioriteras mellan olika typer av verksamheter.

 

Till välfärdens kärna hör förstås förskola och skola, omsorg och äldrevård men även kultursatsningar, till exempel bibliotek. Sverige är ett av världens rikaste länder och vi har råd att ha en god kvalitet på dessa verksamheter.

Vi vill kunna känna oss trygga i att barnen får tillräckliga resurser och att vi vågar bli gamla och sjuka en gång.

 

Däremot är jag högst tveksam till om stora kostsamma satsningar på hockeyarenor, ringleder och andra liknande prestigeprojekt hör till välfärdens kärna. Jag tycker att dessa pengar behövs bättre i skolan – och kanske inte minst musikskolan.

 

Skattebetalarna vill få valuta för de pengar de/vi betalar i skatt. Om medborgarna känner att politikerna handskas varsamt, sparsamt och klokt med skattepengarna ökar säkert också viljan och förståelsen för att betala skatt.

Etiketter: , , , , , ,

En kommentar

  1. Lars Weinehall

    Eva,
    Du har många strängar på din lyra. Kanske kan du spela på många områden. Under alla omständigheter behövs en musiker av din dignitet i kommunfullmäktige. Inte minst för att slåss för kommunala musikskolans och annan musikundervisning för Umeås ungdomar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.