Ewa Larsson

Lagvrängare eller nedtyngd?

Hörde om en rektor som medvetet brutit mot en lag i fyra år och ämnar fortsätta med det, för att kunna följa en annan lag.

Säger en del om lagstiftningen i vårt perfekta land där alla lyder under lagbokens tyngd. Och tung är den och tyngre blir den för varje år. Två gånger per år får vi nya lagar att lyda under. Vissa bra och vissa mindre genomtänkta kanske.

 

Det säger en del om rättsosäkerheten och varje persons egen tolkning av lagar. Mer eller mindre straffsanktionerade. Det handlar kanske om hur bra man är på att krypa runt eller inte ha förmågan att förstå och tillgodogöra sig alla nya lagar som kommer eller som finns, när vi påbörjar resan genom arbetslivet eller vart vi startar resan genom de lagar som då är relevanta för oss.

 

Men hur många lagar plockas bort ur ”systemet”? Hur ofta hör vi att nu tas det bort lika många lagar som det skapas, två gånger per år? Hur många lagar krockar och hur tar man sig då framåt genom djungeln?

 

Inte ens myndighetsutövarna hinner sätta sig in i lagstiftningen eller har förmågan att undersöka vilka lagar som redan existerar och hur ”omoderna” de förhåller sig till de nya.

Är det då upp till var och en att ”strida” för den lag som man hamnar under och lära myndighetsfolket att den finns? Hand i hand eller hand i handsken?

 

Hur många glider inte runt i lagutrymmet eller mer vardagligt måste använda någon vit lögn för att komma vidare i systemen som utformas för varje persons eget bästa?

 

Jag vet inte riktigt hur det fungerar idag, när det gäller att man ”måste” ha förskoleplats för att få tillgång till att stå till arbetsmarknadens förfogande med ett ”matbidrag” per månad, eftersom jag lämnat detta bakom mig och hunnit en bit in i livet.

Men visst händer det, med handen på hjärtat, att även jag ”missar” en del av lagstiftningen och säkert glider runt oupptäckt. Både i små, väldigt små men ack så viktiga lagar, som kan kosta en extra slant om storebror ser mig.

 

Frågan är då om själva ovetskapen kan rädda ”knyttet” eller om man ska erkänna, precis som rektorn gjorde och vänta på nya riktlinjer i lagen och att den saneras lite?

 

Men en vit lögn är alltid bättre än en medveten svart och bara att kliva ur sängen på morgonen kan medföra att man gör flera lagbrott under kommande timmar eller …..??

 

Snart dax att skriva under deklarationen på heder och e-samvetet!

 

En kommentar

  1. Göran Jonzon

    I Sverige har vi ett LAGRÅD, vars uppgift är att se till att inte propositionerna från regeringen strider mot grundlagen, den svenska författningen.
    I mån av kunskap ska de givetvis även reagera i de fall lagar strider mot varandra, men det blir mer beroende av slumpen, som jag förstått saken.
    Ett stort problem är att lagrådet varken har vetorätt eller kan ompröva redan beslutade lagar gentemot grundlagen. Även om lagrådet avstyrker ett nytt lagförslag, kan riksdagsmajoriteten trumfa igenom i princip vad som helst enligt principen som K G Abramsson så träffande uttryckte saken i ett Kommunfullmäktigemöte ”-Det är alltid vi som bestämmer!”.
    Jag kallar det MAJORITETENS DIKTATUR.
    Sverige saknar det som betraktas som norm i andra västdemokratier, nämligen en FÖRFATTNINGSDOMSTOL.
    Vi gör därmed sällskap med länder som Kina, Nordkorea och Bulgarien.
    En FÖRFATTNINGSDOMSTOL har vetorätt och kan upphäva rättskraften hos lagar som strider mot grundlagen. En FÖRFATTNINGSDOMSTOL kan vidare pröva abstrakta rättsfall på hypotetisk grund enligt frågeställningen ”_Vad händer om…?”.
    I avsaknad av en sådan har Sverige under ledning av socialister i majoritet i riksdagen kunnat diktera fram lagar som åsidosätter individens rättigheter gentemot staten.
    I synnerhet har Norrlands inland drabbats av sådan lagstiftning och kommit att i stor utsträckning fungera som koloni åt nationalstaten Sverige, där majoriteterna i Riksdagen kunnat utöva diktatoriska övergrepp under en konstlad mantel av demokrati.

    Gör som många redan har gjort, skriv in dig på uppropet för en svensk författningsdomstol här på
    http://www.forfattningsdomstol.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.