Tanttricket

Av , , Bli först att kommentera 1

 Jag har snappat upp ett fult trick som jag kallar tanttricket. Det går helt enkelt ut på att själva framhäva sig själv samtidigt som man får andra att verka efterblivna. Jättebra om man vill sänka stämningen och vill boosta sitt eget ego.

Tonåringar och män i gammeldags familjer är väldigt utsatta för det här tricket. Då kan det gå till så här.

Du har tänkt dig att äta frukost, duscha och bädda sängen i den ordningen.
När du står i duschen ropar någon "Glöm inte att bädda sängen". Givetvis bäddar du sängen precis som du tänkt och den där någon som bett dig tror att det är dens förtjänst.

Samma sak kan hända när det är bra gräsklipparväder och du kommer hem från jobbet och ska ät mat och sen klippa gräset. Under den trevliga måltiden utbrister samma någon som i exemplet ovan "Nu har jag faktiskt lagat mat till dig så nu måste du klippa gräset". Givetvis klipper du gräset som du har tänkt.

Det förstorade egot yttrar sig på familjeträffar och kring fikabordet på jobbet när den notoriskt uppmanande människan tycker synd om sig själv som bor ihop med två inkompetenta män som inte kan ta några egna initiativ och framhäver sig själv som oumbärlig.

Tanttricket del 2
Är nästan samma trick fast utan dom riggade argumenten. Alltså utan det egentligen finns någon sanning bakom. Det här är viktigt det är inte bara tanter som håller på så utan det är många som vill framhäva sig själva igenom att på olika sätt säga saker som. "Kvinnor kan inte köra bil för en gång var jag tvungen att ligga precis i baken en hel kvart innan hon fattade att hon körde för sakta", "Utlänningar är inte smarta för dom förstår inte svenska", "Ungdomar är lata för dom har inget jobb" och  givetvis "Min man kan inte laga mat så jag låter honom aldrig göra det".

Nu lever vi i ett så modernt samhälle att inte många håller på med sådant här fjanteri men en del  mer frekventa tanttrick lever ändå kvar som ringar på vattnet. I dag mötte jag en kvinna som gått på tantticken till den milda grad att det blev helt motsatt effekt.

Jag och barnet var och busade på busfabriken och vi fikade tillsammans med två föräldralediga mammor och tillhörande barn. Plötsligt blev den ena kvinnan väldigt imponerad att jag hade tänkt på att ta med så mycket saker, alltså mat till mitt barn och majskrokar som ungen kan mumsa på när jag äter min mat. Hon menade att "män brukar inte tänka på allt".

Senare under samtalet kom vi in på föräldraledigheten och jag får frågan "Var det inte svårt att få ledigt så länge, klarar dom sig utan dig?". Jag sa inget om att det är 10000 anställda på företaget jag jobbar för eller att det är en rättighet att få ta ut föräldraledighet om man bara ber om det i tid. Det mest anmärkningsvärda var att hon själv varit föräldraledig ett år utan att ställa sig själv samma fråga.

Slutsatsen man kan dra av det här är att kvinnor inte är så värdefulla på sin arbetsplats eftersom ingen ifrågasätter deras föräldraledighet däremot är dom väldigt duktiga på att packa viktiga saker till sina barn.
Tack vare tanttricken lyckades den här kvinnan att sänka sig själv. Även mig men jag tror ju inte på att det är som alla tanttrick har inbillat oss under historens lopp så jag tar inte åt mig.
Det visar bara att det är som ja alltid trott. Jag måste vara en lesbisk kvinna i en mans kropp.

Bli först att kommentera

Inget att skämmas för…

Av , , 1 kommentar 0

 I dag när jag var på öppna förskolan med min son som hade en rosa/lila boddy med Jjimi Hendrix på så fick jag frågan om min bäbis var en han eller hon. Jag förstod att frågan skulle komma för det var många förvirrade blickar när jag kallade "henne" för honom.

Jag svarade så ärligt jag kunde och sa att det var en han.

Då fick jag den konstiga kommentaren. "jag ber om ursäkt, jag visste inte…".

Jag var med om en liknande händelse för några veckor sedan när jag träffade en bekant som jag pluggat ihop med en termin. Jag träffade även hans flickvän som nämnde att dom var från samma land. Bara för att friska upp mitt minnet lite frågade jag "Du är Serb va?". Och nej, han är Bosnier och jag bad genast om ursäkt. Om man tar i lite kan man jämföra det med att fråga en Jude, "Är du nazist eller hur var det?". Han accepterade min ursäkt och inget mer med det.

Jag tycker att min ursäkt var befogad men jag upplever inte att motstridigheterna mellan kvinnor och män är på samma nivå som mellan Serber och Bosnier speciellt inte när min bekanta flydde till Sverige.

En del motstridigheter finns det visserligen, vissa tycker det är viktigt att alla i laget är av samma kön när man spelar kubb och andra är homosexuella men att en kvinna ber om ursäkt för att hon kallade en bäbis felaktigt för hon. Då undrar jag. Vad var det som var så kränkande? Tycker hon själv att de är något fel med att vara en hon?

Snälla kan vi inte sluta tycka det är konstigt att människor med olika kön kan vara lika på olika sätt.

Om vi skulle sluta med det skulle TV-program som roast på berns bli mycket bättre eftersom man slipper alla skämt som kan samanfattas med. "Du ser ut som någon av ditt motsatta kön" Fösta gången någon drog det skämtet var nog en grottmänniska som för första gången såg en man med manboobs)

1 kommentar

Überführer

Av , , Bli först att kommentera 1

 På min arbetsplats med en grymt hierarkisk struktur har vi en überführer-chef som är byggd som Kingkong. Det är tur att vi inte lever på stenåldern då man var tvungen att klubba ner sig flockledare för att få något att säga till om, nu förtiden kan man ju samtala sig fram till lösningar. Problemet med just min chef är att han inte talar något språk som jag kan hantera så vi kan inte kommunicera på det sättet heller.

Med tanke på det går det förvånansvärt bra på arbetet, jag sköter mitt och han är nöjd. Fast det har börjat gå över styr. Flera gånger om dagen kommer han in på mitt kontor och kittlar mig i ljumsken. Han slutar inte förens jag viker mig att skratt, då ler han och går därifrån. Jag har försökt prata med honom men han förstår som sagt inte vad jag säger, jag tror inte han vill mig illa så jag kan inte vara arg på honom nu i efterhand.

Antagligen måste jag säga upp mig för det här håller inte, men när jag kollade i kontraktet visade det sig att jag har bundit mig enligt lag att ha min überführer som chef i 17,5 år till. Det är bara att stå ut antar jag.

I går när jag låg och myste med lilla barnet så började jag fundera på vad det är som skiljer sig när jag kittlar ett barn och när chefen kittlar mig. Det enda jag kan komma på var att min plutt är så jävlar söt när han skrattar.

Håller det verkligen?

Jag vet inte det är nog lika bra att jag låter blir tills vidare. Det kommer att bli svårt.

Bli först att kommentera

En god familjefar lever länge

Av , , 2 kommentarer 2

Det är tråkigt med föräldrar som dör. En del säger att man inte ska skjuta på problem och jag håller inte med. (den meningen kan missuppfattas rejält, mina föräldrar är inget problem som man bör skjutas som man enligt vissa bör göra med vargen)

Jag hoppas att våra barn precis som jag vill att föräldrarna ska leva så länge som möjligt. Med undantag om vi utav någon anledning skulle flytta tillbaks till den gamla hooden, då skulle det vara fint att ärva huset. Däremot får man ingen barnavakt av pensionärer som har hur mycket tid som helst. Jo föräldrar ska leva länge det är inget att diskutera.

Därför har jag börjat motionera. Problemet är att jag hatar att motionera eller jag tycker att det tar mycket tid och jag tycker det är tråkigt. Förutom den aktiva tiden man tränar så försvinner det en massa tid på transport till gym, eftersvettning innan dusch och dusch, plus släpande på träningskläder. Den inaktiva träningen som gym ger sänkte min motivationsnivå till 0.

Så efter 2 månaders uppehåll gick jag till gymmet och letade upp mina löparskor, vilket inte var så lätt eftersom jag både glömt vilket märke det var och hur dom var slitna. Så om någon blivit av med ett par blå Brooks nyligen så hör av dig till mig.

Nu tränar jag för fullt inför föräldraledigheten, desto bättre kondition desto mer orkar man ta hand om barnet och desto roligare får man tänker jag.

Det kan tyckas lite orättvist ut genusperspektiv eftersom kvinnor inte har samma möjlighet då dom är gravida innan den första föräldraledigheten. 

För rättvisans skull övervägde jag att släpa runt på en medicinboll dygnet runt, men det skulle försvåra mitt arbete avsevärt. Därför valde jag barnvagnslöpning den perfekta träningen.

Jag får motion
Jag hinner lyssna på musik eller talböcker
Den lille har roligt när det går fort i vagnen
Vi har roligt när jag kommer hem och den lille sover
Dessutom har min sambo har roligt den halvtimmen hon är mammaledig från både mig och den lille.

Har du tipps på mer effektiv träning än så, hör av dig.

2 kommentarer
Etiketter: ,

Resa för nöjes skull

Av , , Bli först att kommentera 2

 Nu ska jag göra nått så ofaderligt som att ge mig ut på en MC-resa helt själv. Utan barn, vänner eller sambo.

Visst sved det lite när resten av familjen åkte iväg till Stockholm på egna äventyr men jag tror faktiskt att dom kommer klara sig mentalt.

Jag tror ingen dömer mig för en så simpel grej men tankarna har i alla fall funnits i mig. Gör jag rätt som överlämnar ansvaret till min sambo? Kommer vår 4 månader gamla bäbis få men för livet?

Mitt eget svar är, jag byter gärna ansvar med min sambo vilken vecka som helst. Jag passar bäbisen på obestämd ort och hon för utöva sin hobby för sig själv. Så på den punkten går jag fri.

Men kommer bäbisen få ett olyckligt liv som blir utan sin far en vecka. Med tanke på hur många gånger jag hört andra föräldrar gälla om hur mycket tid det tar att ha barn och att man inte hinner  göra saker för sig själv, tror jag det går bra. Hur kul är det höra det när man börjar reflextera över saker och ting. Kanske förlåter han mig när han inser att jag inte sitter och gnäller om att han är i vägen för mig. 

Nu ska jag bege mig iväg så att jag kommer hem fort igen.

Bli först att kommentera
Etiketter: , ,

Utflykt med familjen

Av , , 1 kommentar 4

 Idag var det dags för största äventyret i lillens liv. Vi åkte på utflykt där målet var att se havet. Det är kanske inte så intressant för en 4 månader gammal människa men havet låter chhchhchhhhchhhchcchchh. Det trodde vi skulle vara kul och kanske skulle det vara kul om det inte var för blåsten. Blåst är inte bara ett problem när man ska spela kort eller hålla värmen utan det är även väldigt jobbigt att få i ansiktet. Det hade jag glömt.

Det blev i alla fall ett lyckligt slut på det hela. När vi kom hem så körde vi igång damsugaren och den var kul att lyssna på.

Är det bra eller dåligt? Jag tänker några år framåt i tiden när vår son blir en charmör och får frågan "Ska vi ta en promenad längs stranden, kolla på solnedgången och lyssna på havet?"

"Nej det blåser så mycket, men jag kan komma hem till dig och titta på när gatubelysnginen tänds och köra med dammsugaren."
Inte så romantiskt men vem tackar nej till gratis städhjälp?
 

1 kommentar
Etiketter: , , , ,

Safe shopping

Av , , Bli först att kommentera 3

 Sen jag blev far så har jag många gånger fått frågan "Ska du sälja hojjen nu?". Jag blir lika provocerad varje gång och får lust att svara. "Är du helt dum i huvudet" men det blir oftast bara ett kort konstaterande "Nej".

Åka hoj är det enda vettiga intresset jag har som jag aldrig tappat intresset för sen jag var 16år och tog körkort. Att jag ska sälja hojjen är lika troligt som att Per Gessle skulle sälja sin gitarr. Men visst hinner man köra lite mindre.

I går var det fint väder och jag passade på att ta en omväg på 100 km till affären där vi skulle träffas och handla lite. Jag åkte 45 minuter tidigare och han med att njuta av det underbara vädret. Helt perfekt med 15-20 grader när man åker MC vare sig för varmt eller för kallt.

Att avsluta turen med lillfamiljen på ett mysigt cafe för att sen gå över till storhandling känns mest trevligt. Det var en upplevelse att gå runt på coop med MC-kläder och en kundvagn med bäbis i.

Det gäller att vara på den säkra sidan man vet aldrig om någon shopping-galen tant kommer och prejar in mig över frysdisken. Då är det bra med varma kläder och ryggskydd.

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Julfirande

Av , , 1 kommentar 4

 Den här helgen har varit lite extra trevlig med min bror på besök. Det måste givetvis firas men på vilket sätt. Sitta hemma, dricka öl, lyssna på hip hop och sen avsluta med en krogrunda känns som gjort och det är inte så familjefarigt så vi fick hitta på nått annat.

Vad gör man normalt när man träffar familjen? Fira jul är ett vanligt sammanhang så vi styrde upp en julfest. Varför inte? Det är ingen idag som tar bibeln bokstavligt så varför skulle inte Jesus kunna vara född på sommaren och dessutom är det snart juli.

Vi investerade i pepparkakor, choklad, glögg samt ägg att dela på mitten och lägga kaviar på. Vi orkade inte att göra någon julmat så vi började med varsin pizza. Vi fortsatte dagen med att kolla på tråkiga TV-program i väntan på att det skulle hända något roligt. Precis som på julen.

Efter det var vi lite less på julen så det blev som det brukar, vi drack lite öl, lyssnade på hiphop och löste Israel/Palestina-konflikten. Synd att vare sig Khaled Mashal (Hamas partiordförande) eller Shimon Peres (Israels president) var med.

Krogrundan med tillhörande efterfest ersattes i familjefaranda med läggdags i hyfsad tid och personligt rekord i blöjbyten under samma natt.

När det inte behövde ammas löstes konflikten om vem som ska byta blöja med sten, sax och påse. Känns väldigt rättvist men jag förlorade.

På "juldagsmorgonen" var jag ändå glad att jag bytte blöjor istället för att efterfesta hos något fyllo som man aldrig träffat och kanske kommer säga hej till någon gång om man ses på stadens gator.

God jul

1 kommentar
Etiketter:

Att laga mat är inte riktigt värt besväret

Av , , 1 kommentar 3

I helgen är det finbesök  och min bror har anlänt med sitt entourage. Han påminde mig om ett gemensamt drag när han fick frågan "har ni ätit middag?". Han svarade givetvis ja, trots att ingen i hans resesällskap vare sig ätit eller sett honom äta middag. Man kan lätt undra varför han ljuger men det är inte så konstigt som det låter. Det var ju en sen lunch, lätt att blanda ihop.

I ärlighetens namn är det inte så lätt att hålla reda på måltiderna. Är det middag, lunch eller frukost jag äter nu?. Om jag inte haft ett fast arbete med lunchrast skulle jag totalt tappa greppet om tillvaron. En utav anledningarna är att det är tråkigt att laga mat, dessutom blev det lite stressigt.

För att citera en vis man "nu måste vi stressa med maten så vi hinner chilla sen". Jag kan verkligen uppleva matlagningen på samma sätt som min bror.

När jag kommer hem så ställer jag mig antingen och lagar mat, fort som fasiken för att man ska få det överstökat eller så har jag viktigare saker att tänka på så som att kolla facebook. Oftast det andra alternativet.

I min släkt har vi förmågan att inte känna hunger vilket blir en last för min sambo eftersom hon alltid blir hungrig först. Hon är även kostvetare och kock så hon börjar givetvis laga mat och jag får skämmas för att jag är lat.

Vi har sen länge haft en bra lösning på problemet, den som inte lagar mat diskar. Lätt som en plätt. 

Fast nu har det börjat hända saker, igår fick jag frågan trots att det var min tur att diska "vill du diska eller hålla plutten". Jag svarade givetvis, "jag tar plutten och du är dum i huvudet som ger mig dom alternativen". Det är som att jag skulle gå till chefen på jobbet och säga. "Nu får du välja, antingen jobbar jag gratis eller så får du betalt".

Min kära flickvän som också tycker det är viktigt med jämställdhet motiverar sin idioti med att det är viktigt att jag hinner umgås med min son den tiden jag inte jobbar.

Tack gud eller vem det nu är jag ska tacka för jämställdheten tack. Jag ser fram emot mina sex månader föräldraledighet. Det är fett, då ska det spelas TV-spel.

1 kommentar
Etiketter: , ,

Hur mäter man jämställdhet?

Av , , Bli först att kommentera 3

 Det är precis en sådan där konstig frågeställning som alla vet att det inte finns något svar på. Nu råkar det vara så att jag arbetar som konsult och kan lätt hitta på svar på vad som helst till och med det du inte frågat om.

Eller lätt och lätt i ärlighetens namn är det väldigt svårt att göra sådant som konsulter gör och det går inte riktigt beskriva. Anledningen till att det inte går att beskriva är att då skulle vem som helst kunna göra samma sak, fast lätt. Det är lite som universitetsstudie, alla som pluggar och som har pluggat vet hur slappt det är men ingen vågar säga något. Inte bara det att man erkänner att man själv inte har lärt sig en skit och dessutom har en massa studieskulder utan du skulle ha en miljon arga människor med fina titlar efter dig eftersom du har avslöjat dom.

Sammanfattat så är konsultbizznis väldigt svårt och universitetsstudie väldigt hårt arbete.

Hur som helst familjefadern Fredrik bad konsulten Fredrik att ta fram ett verktyg för att beräkna jämställdheten i familjen.

Verktyget är nu klart och har testats. Grunden är ett exelformulär där man fyller i vad som behövs göras och antal gånger under en 2-veckorsperiod. Så när man till exempel har tvättat en maskin kläder eller skurat toan så loggar man in på sin laptop och fyller i den goda gärningen. Några finurliga formler som tar hänsyn till hur tidskrävande varje uppgift är räknar i realtid ut statusen på jämställdheten.

Nedan ser nu statusen för dom senaste två veckorna. Som ni ser har min sambo arbetat dubbelt så mycket som jag och vi har inte ens tillsammans gjort allt vi tänkt att göra.

Nu är det säkert någon lättstött man som saknar "mansgörat" i tabellen. "Det är orättvist att räkna på det här sättet för män gör helt andra saker så som att meka med bilen till exempel"
Det är tyvärr inte helt ovanligt att man hör den kommentaren, men hur ofta mekar en modern man med sin Volvo V70 eller hugger ved till villan med bergsvärme? Därför tar det här exemplet bara upp aktiviteter som återkommer med jämn frekvens.
Till mitt försvar så är det faktiskt bilen som mekats den senaste veckan, så det blev som det blev.

Jämställdhetsstatus
 
Badrum 100%  
Dammsuga 100%  
Dammsuga hall 100%  
Sängkläder 100%  
Tvätt 90%  
Räkningar 100%  
Dammtorka 0%  
     
  Tid (min)  
Fredrik 75 25,00%
Johanna 180 60,00%

 

 

 

 

           

 

 

 

Verktyget är fullt anpassningsbart till olika ändamål där man vill jämföra den tiden man lägger ner på gemensamma bestyr. Fungerar i fikarummet på mindre arbetsplatser, i kollektiv och även i homosexuella förhållanden.

Bli först att kommentera