FAQ

Hur skriver jag ett inlägg?

Det snabbaste sättet att skriva ett inlägg är att använda rutan som heter ”SnabbPress” som finns till höger på första sidan då du loggar in i WordPress. Den ytan är dock lite begränsad i sin funktionalitet. Det rekommenderade sättet är istället att klicka på ”Inlägg” och sen ”Skapa Nytt” i menyn till vänster. Där finns alla verktyg för att utforma dina inlägg som du vill ha dem. Du hittar även dit genom att klicka på Nytt som finns i den svarta listen högst upp efter du loggat in.

Hur byter jag lösenord?

Klicka längst ut till höger i den svarta menyn högst upp på sidan, där det står ”Hej, Ditt Namn”. Scrolla ner en bit till sektionen ”Nytt lösenord”. Fyll i ditt nya lösenord i de två fälten och scrolla därefter längst ner på sidan och klicka på ”Uppdatera profil”. Nu är ditt lösenord uppdaterat.

password

Inne på din profil kan du även ändra exempelvis din email, din biografi eller ditt namn.

Hur byter jag profilbild?

Din profilbild är den som visas vid dina inlägg på bloggportalens startsida. Det finns två sätt att ange en profilbild på.

Det ena sättet är att skaffa en Gravatar, vilket är ett sätt att ange en profilbild som är kopplad till din email. Den bilden kommer att användas på alla sidor på internet som använder sig utav Gravatar-systemet och gör så att du slipper ange nya bilder på varje ny sajt du blir medlem i. För att skaffa en Gravatar går du in på Gravatars hemsida, anger din email och följer sedan instruktionerna. Kom ihåg att du måste använda samma email här på bloggen som du anger på Gravatars hemsida.

Om du vill ange en profilbild endast för bloggportalen går du in på din profil (se ovan) och scrolla ner till sektionen ”Profilbild”. Klicka därefter på ”Välj profilbild”. I rutan som dyker upp kan du ange en bild som redan finns uppladdad, eller så kan du ladda upp en egen från din dator. Markera den bild du vill använda och klicka på ”Använd bild”. Till sist scrollar du längst ner på profilsidan och klickar på ”Uppdatera profil”

För att ta bort din profilbild bockar du för ”Ta bort min profilbild” innan du klickar på ”Uppdatera profil”.

profilephoto

Meny

Du kan skapa en meny i sidhuvudet om du vill länka till exempelvis särskilda sidor eller inlägg. För att göra det går du in på Utseende -> Menyer i menyn till vänster. För att börja skapa din meny anger du ett namn i fältet för menyns namn. Vad du döper menyn till spelar ingen roll. Klicka därefter på ”Skapa meny”. Nu kan du lägga till länkar genom att använda boxarna till vänster – Anpassade länkar, sidor och kategorier.

menu

Innan menyn visas ute på din blogg måste du välja den i listan i boxen ”Temaposition”. I listan som det står Huvudmeny ovanför väljer du den meny du nyss har skapat och klickar sedan på Spara.

Hur bloggar jag med telefonen?

Om du har en smartphone kan du ladda hem WordPress app till din telefon. Sök efter WordPress i din appstore, appen finns till de tre största operativsystemen (iOS, Android och Windows Phone).

Du kan även blogga med SMS och MMS. För att detta ska fungera krävs att du angett telefonnumret du kommer blogga ifrån. Gå in på Din Profil i menyn högst upp och scrolla längst ner för att hitta fältet där du anger mobilnumret. Därefter kan du blogga genom att skicka ett SMS eller MMS till numret 72090 och inleda texten med ordet BLOGG.

Exempel: Skicka meddelandet ”BLOGG Hej, idag är det torsdag…” till numret 72090.

Har du flera bloggar här på VK-bloggen (t ex ”Peters filmblogg” och ”Peters BBQ-blogg” måste du även ange en kod i meddelandet du skickar för att inlägget ska hamna på rätt blogg. Den koden hittar du också under Din Profil i menyn på samma ställe som du skrev in ditt telefonnummer.

Exempel: Skicka meddelandet ”BLOGG b213 Hej, idag är det torsdag…” till numret 72090.

Hur byter jag bild i sidhuvudet?

Klicka på Utseende -> Sidhuvud i menyn till vänster för att komma till sidhuvudsinställningarna. Där kan du välja bild från din dator eller från ditt mediabibliotek där alla bilder du redan laddat upp finns. När du valt bild och är nöjd klickar du på ”Spara ändringar” längst ner på sidan.

pagehead

Hur ändrar jag i högerspalten?

Klicka på Utseende -> Widgets i menyn till vänster. Längst till höger finns det ett fält som heter Högerkolumn. Det är fyllt med ett antal så kallde widgets, som tillsammans utgör högerkolumnen på din blogg. Du kan ta bort widgets genom att dra bort dom från högerkolumnen. Du kan även lägga till nya widgets genom att dra den widget du vill ha från ytan ”Tillgängliga widgets”, till högerkolumnen. Om du till exempel använder etiketter istället för kategorier på din blogg kan du ta bort Kategorier-widgeten och istället dra in Etikettmoln-widgeten, så kommer dina etiketter du använder att visas.

widgets

 

Hur gör jag en presentation med bild i högerspalten?

Se punkten ovan ”Hur ändrar jag i högerspalten?”.  Dra in en Widget av typen Black Studio TinyMCE. Den kan du därefter fylla med valfritt innehåll, både text och bild.

 

Inställningar

Under Inställningar i menyn till vänster kan du ange inställningar för din blogg. Under Bloggkategori anger du om din blogg ska associeras till någon ort. Under inställningar kan du ange titel och slogan för din blogg. Du kan även ställa in om kommentarer ska publiceras direkt på din blogg, eller om du måste godkänna dom innan.

settings

 

Hur infogar jag ett Youtube-klipp?

Kopiera enbart adressen (t ex http://www.youtube.com/watch?v=AIFvFuZPr68) till ett youtube-klipp.
Klistra därefter in den direkt i ett inlägg, när du är i TEXT-läget för html-editorn (växla mellan visuell/text till höger ovanför textfältet).
Då sköter wordpress inbäddningen själv och anpassar storleken till spalten.

 

Hur lär jag mer om WordPress?

En bra och utförlig guide på svenska som vi rekommenderar finns att läsa på http://wpmwp.se/ (direktlänk till pdf: http://tdh.se/wp-content/plugins/download-monitor/download.php?id=1)

Vill du lära dig än mer finns det otaliga resurser på internet. En googling på exempelvis ”wordpress guide” ger flera hundra miljoner träffar, så det är bara att välja och vraka.

Statistik

På adminpanelen efter att du har loggat in kan du se lite begränsad statistik för din blogg. Om du vill ha mer avancerad och utförlig statistik rekommenderas det att du skaffar ett Google Analytics konto.

Efter att du har gjort det, klicka på Inställningar -> Google Analytics i menyn till höger och anger din kontokod i fältet som visas. Hur du hittar din kontokod kan du även läsa på den sidan.