iphone 136

Fasta först i sommar

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag brukar ju alltid fasta direkt efter nyår, men i år har det inte passat tidsmässigt, delvis på grund av min ändrade arbetssituation.

Jag har därför beslutat att skjuta på fastan till slutet på sommaren. Jag har gjort så någon gång förr, men eftersom jag sedan nyår arbetar som frilans kan jag styra mina arbetstider själv och behöver inte förbruka två semesterveckor till att fasta.

Sensommaren och hösten är en intressant tidpunkt att fasta på, eftersom det då finns gott om grönsaker, frukt och bär i naturens eget skafferi! Då kan fruktcentrifugen gå varm!

Temperaturena är också behagligare.  Skulle jag ha fastat i år efter nyår, som jag brukar, hade det varit ner mot minus 30 och man fryser betydligt mera när man fastar och med tom magsäck.

Ni som vill fasta nu kan ända följa mina blogginlägg från tidigare år. Det är så det brukar se ut.

Jag återkommer med närmare tidpunkt när min fasta blir av.

Bli först att kommentera

Gott nytt fasteår!

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag brukar ju oftast fasta direkt efter nyår, men så blir det inte i år på grund av resa. Det har också skett en annan förändring i mitt liv, nämligen att jag avslutar min anställning på Västerbottens-Kuriren vid nyår, efter 37 år, och kommer att göra reportage som frilans. Det blir en ny upplevelse att vara hemma och fasta, men det ska säkert gå bra.

Jag har inte bestämt mig vilken dag jag börjar ännu, men det lutar mot veckan efter trettondagshelgen.

Ni som vill köra från nyår kan ju go tillbaka till schemat från tidigare år. Det kan också hända att jag kör två fasteveckor på sensommaren på en fjällgård i Västerbotten. Förslaget kommer från ägarna själva. Det blir i så fall två veckor fyllda med höstens bär och frukt kombinerat med aktiviteter. Jag återkommer om det så fort jag vet om det blir av.

Ett riktigt gott nytt fasteår till alla!

Bli först att kommentera

Laddad för ny fasta

Av , , Bli först att kommentera 0

Mitt i höstrusket är jag laddad för en ny fasta. Det blir antagligen efter nyår igen, eftersom den perioden passar mig. Men det är inte otänkbart att det blir redan i början på december.

Jag har blivit väldigt peppad av att min arbetskamrat Gunnar i dagarna avslutat sin fasta. På tio dagar gick han ner åtta kilo och känner sig fräsch och rengjord.

Ångrar lite att jag inte körde samtidigt. Då skulle min fasta också vara över. Det är något att längta till både före och under fasteperioden.

Bli först att kommentera
Fasta2018

Dag 18: Slut för denna gång

Av , , 2 kommentarer 1

Nu kan jag räkna fastan som avslutade. Jag är igång med att äta smått, fast jag fortfarande lägger  till en hel del juicer. Nu späder jag inte längre ut dem med varmt vatten för att hålla värmen uppe.

Årets fasta blev en riktig höjdare. Jag tror inte det nån gång gått så okomplicerat. Det är ofta som jag nån dag – åtminstone i början – haft huvudvärk eller mått dåligt. Men icke i år.

Resultatet av årets fasta är:

- rengjord kropp från gifter och slaggprodukter.
- viktras med nästan sex kilogram.
- starkt förbättrade värden på blodtrycket
- mindre stress
- stärkt psyke
- piggare och mer energi
- kommit igång med löpbandet, gymmet och simningen
- bättre kostvanor

Det bara att ropa Bingo!

Nu gäller det att hålla en bra nivå och försöka fortsätta i sund takt. Det är det som brukar vara svårast.

Tack alla ni som följt bloggen och skickat upplyftande kommentarer. Du som inte testat fasta ännu: gör det. Det är en otrolig känsla när man märker att man klarar av det.

Nu kommer jag att upphöra med bloggen fram till nästa gång. Du som vill ha råd och tips kan läsa bakåt i bloggen. Har du andra frågor får du gärna mejla mig på tom.juslin@vk.se

Tack för i år – vi hörs!

2 kommentarer
IMG_2330

Dag 17: Första festmåltiden

Av , , Bli först att kommentera 0

Nu trappar jag upp mer och mer…

I morse körde mina vanliga juicer av morötter, granatäppel och apelsin. Sedan byggde jag på med ett stort glas hälsoyoghurt. Det är bra att få tillbaka en del av bakteroefloran i magsäcken.

Till lunch, vid 14-tiden  före jag for till jobbet, blev det en riktig festmåltid med tonfisk, keso, spenat, körsbärstomater, lite riven ingefära och en halv, kokt potatis. Till det lite apelsinsjuice.

Mums!  Det är märkligt att man kan bli proppmätt av sån liten mängd, men när magsäcken har krympts i 17 dagar behövs inte så mycket för att fylla den.

I kväll har jag kört vanliga juicer igen och byggt på med en del frukt.

Nu känns det som att magen börjar vakna till liv igen och jag känner verkligen hur krafterna i kroppen återvänder. Inte för att jag känt mig svag under fastan, jag har ju till och med tränat, men det är nu man brukar få kick nummer två.

Bli först att kommentera
IMG_2328

Dag 16: Trappar upp försiktigt

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag körde juicer och te både till frukost, lunch och middag, men nu har jag bestämt mig för att trappa upp sakteligen.

Suget efter något att tugga är olidlig!

Det man ska tänka på när man börjar äta är att ta det väldigt försiktigt. Jag brukar säga: tänk babymat. Det jag börjar med i kväll är några smörgåsrån som får smälta till sig ganska mycket i munnen. Sedan rejält med vatten och juice.

Senare i kväll kommer jag också att äta en halv banan. Inte mer.

Bli först att kommentera
ScreenShot002

Dag 15: Börjar bli less

Av , , 2 kommentarer 0

Jag ångrar nästan mitt beslut att fortsätta fasta. Inte för att det har varit några problem, men jag börjar bli ganska less dryckerna nu och jag är ganska sugen på att få börja äta. Funderar faktiskt på om jag ska börja i sakta mak. Inte i dag, men dagarna framöver. Kroppen torde vara ganska rengjord nu, jag har kommit igång med löpningen på band och kroppen känns lätt och frisk.

Jag ska försöka hålla ut nån dag till. Eftersom jag jobbar kvällsskifte den här veckan är det i all fall  snarare lättare än plågsammare att hålla mig till dryckerna. Jag köpte på hälsoaffären några mindre burkar med granatäppel som är bra att stoppa i fickan i fall jag hastigt ska ut på nåt. Såg att de var tillverkade i Azerbajdzjan… men vad gör det när de saknar både socker och konserveringsmedel.

2 kommentarer
IMG_2319

Dag 14: Det blir en tredje vecka också

Av , , Bli först att kommentera 0

I dag är det dag 14 i mitt fasteschema. Det betyder att jag varit utan fast föda i två veckor och endast druckit juicer och vatten.

Ett kliv på vågen i morse visade att jag gått ner 5 kg. En viktminskning på 5-6 kg är ganska normalt under en tvåveckors fasta. Det beror mycket på hur mycket man rör sig. De gånger när jag aktivt sprungit varje dag har vikten gått ned ännu mer.

Fastan är ingen bra bantningsmetod men kan vara en god inledning till en genomgripande livsstilsförändring. Samtidigt vet man att vissa sjukdomstillstånd förbättras av fastebehandling t ex högt blodtryck, vissa magtarmbesvär, astma, allergier, migränhuvudvärk eller eksem.

Jag blev förvånad själv när jag tog blodtrycket i går och mätaren stannade på 99/75. Så lågt blodtryck har jag inte haft sedan jag började mäta det för fem år sedan. Jag har haft problem med högt undertryck på grund av stress och har varit upp i 166/116 som mest. Men jag har lyckats få ner det och sluppit blodtrycksmedicin. Gårdagens värden var på gränsen till för låga men i dag var trycket mera normalt.

Jag skrev att fasta inte är någon bra bantningsmetod. Man går lätt upp förlorade kilon. Det beror på hur aktiv man är att ändra livsstilen och äta mera hälsosamt efter fastan.

Under fastan tillför vi långt mindre energi än vad vi normalt gör av med. Resten måste tas från kroppens energireserver.  Och det finns det gott om. Se i stället fastan som en ”storstädning” där vi rensar kroppen från gifter och slaggprodukter och bygger upp ett försvar mot sjukdomar, stärker vår hälsa och mår bättre.

Eftersom fastan i år går exceptionellt lätt kommer jag att fortsätta ”städa” några dagar till. Jag har inte bestämt mig för hur länge ännu. Det är mera psykiskt, att livet är tråkigt utan mat.

Det finns dock ljuspunkter även där. Min favoritdryck i år är nytillskottet citron/ingefära från Kiviks Musteri. Otroligt fräsch i smaken.

Bli först att kommentera

Dag 13: Mera hemkört

Av , , Bli först att kommentera 0

I dag gjorde jag mer hemmagjorda drycker.

Det blev mycket morötter, äppel och apelsin. Testade att blanda ihop några av dem och hittade några riktigt smakrika sammanblandningar.

Nu börjar vara ganska trött på drickandet, men själva fastan går fortfarande utan problem.

I dag blev det badhuset för att få upp värmen i terapibadet och bastun. Körde också simning i 50-metersbassängen, men här märkte jag att krafterna inte är ”till fullo”. Man blir fortare trött när man fastar och sover fler timmar per natt. Däremot när jag gick på stan en sväng märkte jag styrkan i kroppen som också fastan bidrar med. Man känner sig lättare.

Bli först att kommentera

Dag 12: Inte klar ännu

Av , , Bli först att kommentera 0

Ni som hängt på min fasta och fastat enligt schemat får börja trappa upp nu.

Jag själv känner att jag inte är riktigt klar ännu. Jag tänker fortsätta en bit in i nästa vecka. Så länge har jag aldrig fastat förr, men så bra som det går nu har det heller sällan gjort.

Jag känner en viss trötthet. Jag går och lägger mig tidigare på kvällen och sover längre, men det är nog enda skillnaden.

Förutom att det är TRÅKIGT, speciellt när det är fredag och en helg framför, men jag får väl mysa med min temugg. Trevlig helg!

Bli först att kommentera