IMG_2328

Dag 16: Trappar upp försiktigt

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag körde juicer och te både till frukost, lunch och middag, men nu har jag bestämt mig för att trappa upp sakteligen.

Suget efter något att tugga är olidlig!

Det man ska tänka på när man börjar äta är att ta det väldigt försiktigt. Jag brukar säga: tänk babymat. Det jag börjar med i kväll är några smörgåsrån som får smälta till sig ganska mycket i munnen. Sedan rejält med vatten och juice.

Senare i kväll kommer jag också att äta en halv banan. Inte mer.

Bli först att kommentera
ScreenShot002

Dag 15: Börjar bli less

Av , , 2 kommentarer 0

Jag ångrar nästan mitt beslut att fortsätta fasta. Inte för att det har varit några problem, men jag börjar bli ganska less dryckerna nu och jag är ganska sugen på att få börja äta. Funderar faktiskt på om jag ska börja i sakta mak. Inte i dag, men dagarna framöver. Kroppen torde vara ganska rengjord nu, jag har kommit igång med löpningen på band och kroppen känns lätt och frisk.

Jag ska försöka hålla ut nån dag till. Eftersom jag jobbar kvällsskifte den här veckan är det i all fall  snarare lättare än plågsammare att hålla mig till dryckerna. Jag köpte på hälsoaffären några mindre burkar med granatäppel som är bra att stoppa i fickan i fall jag hastigt ska ut på nåt. Såg att de var tillverkade i Azerbajdzjan… men vad gör det när de saknar både socker och konserveringsmedel.

2 kommentarer
IMG_2319

Dag 14: Det blir en tredje vecka också

Av , , Bli först att kommentera 0

I dag är det dag 14 i mitt fasteschema. Det betyder att jag varit utan fast föda i två veckor och endast druckit juicer och vatten.

Ett kliv på vågen i morse visade att jag gått ner 5 kg. En viktminskning på 5-6 kg är ganska normalt under en tvåveckors fasta. Det beror mycket på hur mycket man rör sig. De gånger när jag aktivt sprungit varje dag har vikten gått ned ännu mer.

Fastan är ingen bra bantningsmetod men kan vara en god inledning till en genomgripande livsstilsförändring. Samtidigt vet man att vissa sjukdomstillstånd förbättras av fastebehandling t ex högt blodtryck, vissa magtarmbesvär, astma, allergier, migränhuvudvärk eller eksem.

Jag blev förvånad själv när jag tog blodtrycket i går och mätaren stannade på 99/75. Så lågt blodtryck har jag inte haft sedan jag började mäta det för fem år sedan. Jag har haft problem med högt undertryck på grund av stress och har varit upp i 166/116 som mest. Men jag har lyckats få ner det och sluppit blodtrycksmedicin. Gårdagens värden var på gränsen till för låga men i dag var trycket mera normalt.

Jag skrev att fasta inte är någon bra bantningsmetod. Man går lätt upp förlorade kilon. Det beror på hur aktiv man är att ändra livsstilen och äta mera hälsosamt efter fastan.

Under fastan tillför vi långt mindre energi än vad vi normalt gör av med. Resten måste tas från kroppens energireserver.  Och det finns det gott om. Se i stället fastan som en ”storstädning” där vi rensar kroppen från gifter och slaggprodukter och bygger upp ett försvar mot sjukdomar, stärker vår hälsa och mår bättre.

Eftersom fastan i år går exceptionellt lätt kommer jag att fortsätta ”städa” några dagar till. Jag har inte bestämt mig för hur länge ännu. Det är mera psykiskt, att livet är tråkigt utan mat.

Det finns dock ljuspunkter även där. Min favoritdryck i år är nytillskottet citron/ingefära från Kiviks Musteri. Otroligt fräsch i smaken.

Bli först att kommentera

Dag 13: Mera hemkört

Av , , Bli först att kommentera 0

I dag gjorde jag mer hemmagjorda drycker.

Det blev mycket morötter, äppel och apelsin. Testade att blanda ihop några av dem och hittade några riktigt smakrika sammanblandningar.

Nu börjar vara ganska trött på drickandet, men själva fastan går fortfarande utan problem.

I dag blev det badhuset för att få upp värmen i terapibadet och bastun. Körde också simning i 50-metersbassängen, men här märkte jag att krafterna inte är ”till fullo”. Man blir fortare trött när man fastar och sover fler timmar per natt. Däremot när jag gick på stan en sväng märkte jag styrkan i kroppen som också fastan bidrar med. Man känner sig lättare.

Bli först att kommentera

Dag 12: Inte klar ännu

Av , , Bli först att kommentera 0

Ni som hängt på min fasta och fastat enligt schemat får börja trappa upp nu.

Jag själv känner att jag inte är riktigt klar ännu. Jag tänker fortsätta en bit in i nästa vecka. Så länge har jag aldrig fastat förr, men så bra som det går nu har det heller sällan gjort.

Jag känner en viss trötthet. Jag går och lägger mig tidigare på kvällen och sover längre, men det är nog enda skillnaden.

Förutom att det är TRÅKIGT, speciellt när det är fredag och en helg framför, men jag får väl mysa med min temugg. Trevlig helg!

Bli först att kommentera
IMG_2290

Dag 11: Inte ensam om att fasta

Av , , Bli först att kommentera 0

Den elfte dagen går mot sitt slut och jag har självklart tröttnat på, men inte gett upp, att fasta.

I dag var det också lite termos med i ryggsäcken när jag var på en konferens där deltagarna frossade i lammbiffar och hemmagjord aioli. Men min blåbärsjuice var helt ok där jag satt vid ett annat bord.

Jag känner att jag inte är ensam med att fasta. Många som också hängt på fastan nu i januari har hört av sig. Det blir jag väldigt glad över och speciellt glad att alla har positiva erfarenheter.
I dag fick jag mail från Johannes, som i många år fastat och precis som jag tycker att buljongen är pyton.

ScreenShot001

Jag har tyvärr ingen bättre idé än att försöka krydda den med örtkryddor eller vitlök och försöka komma förbi smaken.

Vad bra sammanfattat: en grej som man ser fram emot varje år, men också bävar för! Så är det.

Kämpa på ni som fastar där ute! En dag kommer vi i mål och då kan vi njuta desto mera av det goda som bjuds, vare sig det är tunnbröd eller lammfärsbiffar!

Det som är negativt att fasta den här årstiden är att det kan vara väldigt kallt och man är mera frusen när man fastar. I dag när temperaturen kryper ner mot -20 har jag tagit på ullsockor och lindat in mig i en pläd framför tv:n med en varm kopp örtte.

Bli först att kommentera
tunnbröd

Dag 10: Nej till nybakat tunnbröd

Av , , Bli först att kommentera 0

I dag har jag fått stå pall för många frestelser. Värst var när jag gjorde reportage i en bagarstuga och det bjöds på fika med nybakat tunnbröd. Jag måste ju tyvärr tacka nej, men oj vad frestad jag var. I stället plockade jag fram min termos och apelsinjuice.

Jag kommer att drömma i natt om frasiga tunnbrödsmackor med ost och tomat…

Fler frestelser blev det i kväll och Sveriges mästerkock på TV. Men då känns inte doften lika stickande i näsan…

I dag är det alltså dag tio. Helt otroligt vad fort dagarna rinner i väg och de har gått utan några som helt fysiska problem. Men så håller jag fortfarande ett högt vätskeintag. Det dubbla nästan gentemot schemat.

 

Bli först att kommentera
IMG_2283

Dag 9: Det är så enkelt

Av , , Bli först att kommentera 0

Enkelheten tilltalar mig mest med fastan. Inte att det är enkelt att fasta, utan att dagarna blir mycket enklare när man inte behöver handla, koka, äta…

Självklart är det trist också.

Det andra är att man upptäcker är att det går ganska lite pengar. Visst, juicerna kostar en del men det är på långt när vad man sätter i maten med frukost, lunch och middag. Jag fastar i alla fall inte för att bli rik, men jag får väl unna mig nåt extra lyxigt när jag börjar äta på nytt.

I dag har jag druckit tomatjuice och apelsinjuice till frukost, morotsjuice och granatäppeljuice till lunch. Sedan har jag druckit mycket örtte (pepparmynta och mintte), som mellanmål ett glas med äppeljuice. Med andra ord, inte så mycket utsvävningar.

Bli först att kommentera

Dag 8: Andra veckan har börjat

Av , , Bli först att kommentera 0

Andra veckan började bra. Man sover väldigt bra under fastan, fast man är lite frusen.

Det blev morotsjuice och granatäppeljuice till frukost. Sedan pimplade jag på örteer hela förmiddagen på jobbet.

I dag var en ny termosdag och jag åkte med laddad ryggsäck till Robertsfors. Det jag märkt är viktigt är att hela tiden ha koll på var toaletterna, för det kan bli snabbt akut. Jag besökte kommunhuset och passade på att gå på toa där innan jag gav mig ut på reportage.

I kväll kryddade jag rejält med färsk vitlök i buljongen, för att få bort en del av den mesigt eländiga smaken. Det hjälpte.

Kollade vågen i dag. Den visade på -3,5 kg på sju dagar. Det ligger i linje med vad det brukar vara, ett halvt kilo om dagen.

Jag har varit lite försiktig med fysiska aktiviteter första veckan, men nu känns det som att jag kan öka den delen. Då ökar också viktminskningen.

Bli först att kommentera
KafkaFast

Ingen ”västerländsk lyxsysselsättning”

Av , , Bli först att kommentera 2

Min fasta retar väldigt många. Det är oftast så när man utför saker som andra själv inte tror på eller är kapabel att utföra. helgen fick jag ett påhopp i sociala medier där en kollega i en annan stad kallade mitt fastande för hälsotrend och ”västerländsk lyxsysselsättning”.  Det är det minst av allt. Att fasta är en uråldrig metod för att främja hälsan, att stanna upp en period för att stärka kroppen och sinnet. Den är väl snarare österländsk.

Att fasta av hälsoskäl gör man i syfte att rensa kroppen från slaggprodukter, stimulera kroppens ämnesomsättning och cellproduktion samt för att stärka immunförsvaret.

Det är svårt att argumentera för att fasta är farligt om folk har gjort det under de senaste 5000 åren.

Samtidigt finns det många myter om fastan:

- att man försätts i ett svältläge som inte är bra för kroppen
- att det inte är bra om gifter lösgörs i kroppen
- att fastan gör att man förlorar en massa muskler
- att berövar kroppen på näringsämnen
- att det leder till lågt blodsocker
- att det rätt och slätt är galet för kroppen

Inget av det här stämmer. Det visar studier som gjorts:

- kroppen mår bra av en viloperiod
- det är bättre att få ut gifter och slaggprodukter än ha dem kvar i kroppen
- studier visar att det är inte muskelmassan som minskar utan fettdepåerna. Man förbränner mer än dubbelt så mycket farligt fett kring magen, det som kallas bukfett
- de flesta har mer än tillräckliga kvantiteter näringsämnen
- värden i ämnesomsättning, blodsocker och blodtryck blir bättre
- de flesta som genomfört en fasta vittnar om ett välbefinnande

Själv kan jag gå i godo för de flesta av dessa resultat, annars skulle jag knappast ha fastat i närmare 37 år, sedan jag var 24. Fastan ger en enorm kick. Man blir helt enkelt enormt mycket piggare och mera energisk. Man orkar ta sig an uppgifter som blivit liggande Hjärnan klarnar i tanken och problem kan plötsligt te sig enkla att lösa.

Gamla skavanker som man känt av i muskler och leder kan plötsligt försvinna.  Kroppen har tid att hela sig själv. Det finns forskare som påstår att cancer som börjat växa försvinner, men det vill jag inte ta som en sanning.

Däremot, jag har berättat det tidigare, en kvinna som  hängde med på en fastekur hörde av sig med ett glädjebesked kort därefter. Hon och hennes man hade under flera år försökt få barn, men efter fastan blev hon till deras lycka gravid. Hon trodde det berodde på fastan, och jag vill gärna tro det, men tar det inte för givet.

Att fasta två veckor och sedan må himla bra, eller få ett förändrat liv – det kan man kanske kalla ”lyxsysselsättning”

 

Bli först att kommentera