Ta det försiktigt när du bryter!

Det är väldigt viktigt att ta det lugnt, lugnt när du bryter en fasta. Magen klarar inte av att du slänger i dig en massa mat direkt. En del av fastan är ju också att ändra matvanorna till sundare innehåll och kanske mindre matmängder. Vi behöver inte äta som skogshuggare och vi har ett stillsamt vardagsliv!

Men du ska ju inte svälta dig heller. Börja försiktigt och öka i sakta mak. Ha kvar juicerna som näringstillskott tills du känner att du får i dig tillräckligt. Se till att maten är lättsmält. Frukt och grönsaker är att föredra, men också yoghurt, havregrynsgröt och potatismos.  Jag vet fastare som brukar köra babymat-puddingar, men det har jag aldrig testat. I stället kan man t ex köra kokt torsk andra dagen efter fastan, men undvik för kraftig kryddning.

För mig är det tolfte och sista riktiga fastedagen i dag.  Det är fortfarande juice på schemat. Det blev morotsjuice och tranbärsjuice till frukost och risken är att lunchen kommer att bestå av samma. Måste ju göra slut på de drycker som finns.

I kväll blir det en kokt potatis med lite gräddfil och tonfisk. Men väldigt lite. Mums.

3 kommentarer

  1. Linnea

    Men vad alla fokuserar på viktnedgången? Som jag förstått det så är inte huvudpoängen med fastan att man ska gå ned i vikt, utan att rensa kroppen och bryta vanemönster, eventuellt komma igång med lite sundare matvanor?
    Sen att jag tappar något kilo, det ser jag som en bonus.. 🙂
    /Linnea

  2. Tom Juslin

    Hej Linnea!
    Helt riktigt, det är är i första hand INTE en bantningsrecept utan en uråldrig metod att rensa kroppen och stärka självbilden för att må bättre. Att man tappar en del vikt är självklart. En del mer, andra mindre.

    Niklas, jag blev fem kilo lättare, men jag vet att några av de bruttokilona kan komma tillbaka när jag fyller magsäck och tarmar, men jag kan också fiortsätta gå ner i vikt med träning och ändrade matvanor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.