Efter julen kommer fasta




Inte för att jag vill förstöra julstämningen – njut av julmaten och julgodiset – men visst hänger du med på en två veckors fasta efter jul?

Som tidigare kommer jag att köra en fasta direkt efter nyår. Jag tror det är trettionde året nu, med några undantag. Egentligen är det fel period eftersom man lättare börjar frysa när man fastar och kroppen blir tunnare.

Men jag tycker det finns fördelar att göra det direkt efter helgerna.

1. Man har ätit på tok för mycket under julhelgen och har lite dåligt samvete för det. Kanske till och med några extra kilon gör sig påminda.

2. Det händer inget som frestar i början på januari. Inga kalas eftersom de flesta är ganska mätta på firande efter jul och nyår. Eller inte har råd att ordna något.

3. Nyår lockar till en nystart . Och det utgör fastan verkligen. Kroppen rensas och man får ny energi.

Hänger du med? I fjol drog jag i gång den här fastebloggen som toppade listan över mest lästa i januari. Det var många som hakade på då. Och det var många som ville att den ska återkomma i år.

Vi börjar med nedtrappning 3 januari och kör enligt schemat här under. Vill du ha en senare start kan du välja det själv.

Klicka tummen upp om du hänger på. 

/Tom

8 kommentarer

  1. Anna

    Låter jätteintressant med fasta, har aldrig testat förut.
    Kan man träna under tiden? Är beroende av både löpträning och styrketräning men måste man göra ett upphåll under eventuell fasta?

  2. Tom Juslin

    Det går alldeles utmärkt att träna. Du kanske känner dig mattare och kan inte ta i lika hårt, men jag brukar köra både gym och löpträning utan att det har inverkat negativt.

  3. Andre

    Hej Tom!

    Hur lång brukar din upptrappning vara innan du kan äta och dricka som en normal människa :O) igen?

    Jag är verkligen taggad på att prova detta (har läst igenom hela bloggen två gånger) men har bokat en resa 1 vecka efter sista upptrappningsdagen. Vill inte att resan ska bli sabbad bara för att jag inte kan äta…hur ska jag göra?

  4. Tom Juslin

    Svar till Andre (2010-12-28 15:04)
    Hej André
    Man kan bestämma själv i vilken takt man vill öka, men redan efter ett par dagar efter upptrappningen kan du äta normalt, fast betydligt mindre mängder eftersom du blir fortare mätt. Men jag har svårt att se att det ska störa din resa.

  5. André

    Kanon, då kör vi! Ska bli väldigt intressant att testa. Har jag fattat rätt att man ska dricka juicer utan socker samt saltfattig grönsaksbuljong + vatten. Plus att man får dricka obegränsade mängder örtté? Det sista vore ju toppen eftersom kaffe är förbjudet.

  6. Trollet

    Såklart, körde även förra året med dig och ser framemot det iår igen. Gick så jäklar bra att man känner sig väl peppad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.