Dagens fynd i safthyllan


 

Lyckan är att göra ett juicefynd – det gjorde jag i dag. I fjol gladdes jag mycket åt att hitta juicerna från Brämhults, som finns på de flesta matvaruaffärer. De har specialiserat sig på att pressa safterna till  juice utan tillsatser eller konserveringsmedel.  Jättegoda och från många olika frukter och rotfrukter. Men ganska dyra.

I dag gjorde jag en ny lycklig upptäckt. Jag har firat nyår i min hembygd i Österbotten i Finland och ska bila runt via Haparanda i morgon (kanske inte helt rätt läge vid ingången till en fasta). Men jag gjorde ett nedslag på K-market i Närpes för att ladda upp med frukter och juicer för resan. Och gjorde en fin upptäckt. Flera olika nektardrycker från Valio som också var utan tillsatser och konserveringsmedel. Alla dessutom under 15 kr litern.

Hamstrade en del och köpte till lite tomat- och äppeljuicer. Och hälsojuicer från Biotta. Det var de juicer (morot-, rödbet- och grönsaksjuice) jag inledde min fasta med för 30 år sedan. De finns på de flesta hälsoaffärer och brukar ingå i fastepaketen. Men de är dyra, mellan 25-30 kronor per halvliter juice. Dessutom är jag lite skeptisk till framställningen av dessa sweiziska drycker. Därför föredrar jag de nordiska.

Kravet på en bra fastredryck är att den ska vara en ren produkt, utan fruktkött, tillsatsmedel (absolut inte socker!) och helst inget koserveringsmedel. Men det sista brukar vara svårt och där har jag fuskat många gånger.

Ska bila 95 mil i morgon och klämma i mig frukt och juice hela vägen. Man slipper ju lunchstopp i alla fall, men knappast pinkpauser 🙂

2 kommentarer

  1. Anna

    Hej hallå, kul för dig som gör juice fynd… tycker det är super svårt…. men det får nog bli en fasta med inte allt för mke variation på drycken 🙂

    men en fråga…. jag kommer aldrig att få i mig 5-7 dl buljong kan man inte byta ut hälften mot vatten el, juice?

    sen vet jag att du skrivit att man inte ska dricka juice som är gjord på koncentrat… men hur mke gör det om man dricker en sort från det ?

    // tack för att du inspererar!!!

  2. Tom Juslin

    Svar till Anna (2011-01-04 17:33)
    Hej Anna! Jag håller med om att det kan vara svårt att hitta juicer. Testa lite olika affärer och se vad som finns där. Helst inte från koncentrat, men nöden har ingen lag. Jag har själv köpt juicer från koncentrat om jag inte hittar något annat. Nån katastrof är det inte.
    Det viktigaste är att dricka olika typer av juicer eftersom de innehåller olika ämnen som kroppen behöver. Därför är det viktigt att ta med även juicer från rotfrukter eller grönsaksjuice.
    På samma sätt är grönsaksbuljongen viktig eftersom den innehåller en hel drös av viktiga ämnen. Härda ut! Testa olika örtkryddor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.