Mer än hälften

Sjätte dagen och en skön känsla i kroppen. Det är en känsla av lätthet och energi som är svår att beskriva. Det är kanske den känslan som får mig att fasta år efter år.

André, en av de som hakat på och testat fasta hittade samma sköna känsla. Så här skrev han i sin kommentar i fredags:

"Mina erfarenheter:
– mycket enklare än jag trott, skulle med lätthet kunna köra 10 dagar eller mer
– färskpressade juicer är det som gäller för mig. Köpte en färdig morotsjuice som smakade urk
– jag har fått en helt annan inställning till mat, snabbmat känns avlägset nu..
– jag har fått motovation att träna"

Att fasta passar inte alla. Framför allt ska man inte fasta om man har någon sjukdom eller annars mår dåligt.

Men är du fullt friskt är det inget som hindrar att du testar det. Din belöning är det välbefinnandet som inträder.

6 kommentarer

  1. Fredrik

    Då kliver jag av fastan för den här gången. Har gått strålande ända fram tills att det var dags att jobba. Gör en teaterföreställning flera kvällar i veckan. Det är lite som att springa ett maratonlopp i energiåtgång inser jag nu. Det behövs mat för att det ska bli bra helt enkelt och fastan fick brytas igår. Men det blev fem dagars fasta iaf och det känns otroligt fräscht att gå vidare med ett liv med minimalt med socker, mindre salt mer vegetariskt och hempressade juicer varje dag en lång tid framöver. Tack för denna gång och på återhörande nästa gång. Lycka till alla fastare med 2:a veckan.

  2. Jonas

    Du skriver själv såhär
    ”Du har verkligen hittat hemligheten med fastan, att man får en nytändning, entusiasm och en lust att leva sundare. Och att man uppskattar nyttig och fräsch mat.
    Det är som att sätta sig i ett nystädat hus och njuta. Njut!
    När du börjar käka kommer du också att få uppleva en energikick utan dess like.”

    Vilket får mig att undra om du har dålig självdisciplin, om du fastar varje år, 2ggr/året om jag förstått det hela rätt? men ändå inte kommit till insikten själv att äta nyttigigare och sundare året runt istället för att göra som du gör och tro att fasta ska lösa allt?

  3. Tom Juslin

    Svar till Fredrik (2011-01-10 20:21)
    Hej Fredrik. Ibland får man anpassa sig efter omständigheterna. Du har gjort det riktigt bra som kört en vecka. Det är den tuffaste. Sedan brukar det rulla på av bara farten den andra vecka. Ha det gott och lycka till med teatern!

  4. Tom Juslin

    Svar till Jonas (2011-01-10 23:40)
    Hej Jonas. Både och. Jag fastar en gång om året, nästan alltid efter nyår. Det ger en nytändning när det gäller mat, motion och förhållning till livet.
    Det brukar hålla i sig hela våren. Men jag är ingen hälsofanatiker, utan jag unnar mig ett gott liv, en god och fet grillsås och öl. Det kanske är tecken på dålig självdisciplin. Jag har ändå tillräckligt med självdisciplin för att bryta vanorna en gång om året och rensa kroppen. Städa.
    Om vi ska fortsätta liknelsen med ett nystädat hus är det svårt att hålla det rent nonstop. Det dammar igen i hörnen och det behövs en storstädning ibland.

  5. -Trollet-

    Nu ska jag börja köra min nedtrappning, och tanken är att jag till helgen skall kunna köra igång med fastan helt. För min del vart det lite förskjutning, men men,, nu känner jag mig peppad. Kör en ordentlig nedtrappning och minskar succesivt för att må så bra som möjligt och kommer denna gång att köra en låååång upptrappning, vilket jag inte gjorde förra gången 🙁
    En fråga ang. buljongen, finns den ivanliga affärer eller måste man ha någon speciell, osaltad variant???

  6. Tom Juslin

    Svar till -Trollet- (2011-01-12 08:28)
    Välkommen in i gänget!Du verkar tillräöckligt peppad för att klara det fint. Grönsaksbuljongen ska helst vara saltfattig, eftersom salt binder upp vätskan som ska ut ur kroppen. Det är sällan den finns på vanliga matvaruaffärer, men hälsokostaffärer (bl a i MVG-gallerian) brukar ha den. Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.