Dag 10: Jag kunde gott fortsätta

Så blev det den tionde och sista dagen med ren fasta (dag 12 enligt schemat). Jag kunde gott fortsätta några dagar till, men det är inte bra för kroppen att köra alltför länge. Jag vet inte hur den reagerar. Dessutom känns det bra att börja trappa upp nu för att kunna äta någorlunda normalt i helgen.

Jag vill poängtera det igen, att det är väldigt viktigt att ta en lugn upptrappning. Det finns skräckhistorier om folk som avbrutit sin fasta med en pizza och andra mastiga rätter och fått stora problem. Magen klarar helt enkelt inte av det. I stället blir det en lugn början med en liten kokt potatis i kväll, lite gräddfil och kanske en liten bit kokt fisk. Ta det lugn och känn efter hur magen reagerar. Schemat går ut på en ännu försiktigare  variant med enbart grönt första dygnet.

Vilken variant man väljer är det en fantastisk känsla att kunna börja äta på nytt och även en liten potatis känns mättande! Så mycket har magsäcken krympt.  Det gör också att man kan hålla en ganska låg matprofil ett bra tag framöver.

Enda med det här årets fasta är att jag inte hunnit träna så mycket som jag hade tänkt, men det kanske blir av nu då den stora energikicken kommer när jag börjar äta. Det har också gjort att viktminskningen blivit lite mindre än den brukar vara. Vågen pekade i morse på strax över 77 kg och det gör i alla fall  att jag tappat 5 kg under den här fastan. Lite av det kommer jag att gå upp när jag börjar äta och fyller på magsäcken igen. De år jag tränat mycket har jag kunnat tappa 6-7 kg på en fasta.

I morse blev det nypressad morot och apelsinjuice. Det känns som behovet av c-vitaminer är fyllt för ett bra tag 🙂

 

4 kommentarer

  1. Jen

    Hej Tom,
    Första gången fasta för mig.
    Idag är min fjärde dag med ren fasta. Huvudvärken har släppt och det börjar kännas riktigt bra.
    Har hittat mina favoritjuicer och tror inte att jag kommer ha några problem att hålla mig till dem.
    Det enda som jag faktiskt inte tycker är så gott är Örtteerna. Läste någonstans hos dig att Rooibos också var ok och där har jag hittat några goda.
    Nu till min fråga: jag sprang på den här idag
    http://karlskrona.matvaran.se/ica_produkt/i_07350028543434_A1R1.jpg
    det är alltså ett Rooibos te med choklad och chai. Den borde ju vara ok eftersom det är Rooibos?
    Är min lycka gjord på te-fronten eller är det för bra för att vara sant? 🙂
    Hälsningar
    Jen

    • Tom Juslin (inläggsförfattare)

      Hej Jen, härligt att huvudvärken släppte och att du mår bra!

      Som jag har läst så innehåller Rooibos-teerna bara vitaminer och mineraler och jag ser inget skadligt i det. Chai är ju en indisk variant av te. Att den innehåller chokladsmak ser jag inte som nåt negativt. Jag har inte testat det själv. Men känn efter hur magen reagerar på det. Jag utgår ifrån att det är lika giftfritt som andra örtteer.
      Lycka till!

      /Tom

  2. Berit

    Hejsan Tom!
    Funderar hur det är med längden på fastan. Är nu inne på min sjätte dag och har menat avsluta på tisdag, alltså sju dagars fasta. Men känner att jag mår bra så funderar om jag fortsatte ännu några dagar. Bör man fasta en vecka till då eller är några dagar lika bra för kroppen? Hur många dagars fasta är det bästa för kroppen? Bör man fasta två gånger i året om fastan varar en vecka?
    Hur ofta bör tarmen tömmas under fastan? Har läst om olika påståenden.
    Tack o häsningar!

  3. Carina

    Hej Tom,
    Jag hittade din fasteblogg, och eftersom jag länge funderat på fasta så inspirerade den mig att köra igång.
    Jag fastade regelbundet på slutet av 80 talet, men sen kom barnen och jag tyckte det blev svårt med matlagning.
    Nu är jag inne på 6:e fastedag och har använt ditt programm, tycker det fungerar jättebra.
    Tack för din inspirationsblogg!
    Hälsningar Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.