Nedtrappning efter tolvslaget

Nu har jag bestämt när jag ska börja min fasta.

Efter tolvslaget på nyårsaftonen börjar jag nedtrappningen under nyårsdagen. Egentligen ska man ha två nedtrappningsdagar, enligt det schema jag delgett er, men jag har fastat så pass länge (sedan 1980) att jag vet att min kropp klarar sig med en dags nedtrappning.

Sedan går jag ”all-in” för fasta från och med 2 januari. Jag har inte bestämt hur länge jag ska köra, men minst 10 dagar och gärna längre. Det beror på hur jag mår och hur min arbetssituation och livet hemma ser ut.

Det jag lärt mig genom åren är att man blir ganska asocial under fasteperioden. Inga luncher med arbetskamraterna eller familjemiddagar hemma, men det har de lärt sig stå ut med. Svårast att acceptera fastandet har min gamla mor, som i över trettio år, trott att jag ska hungra ihjäl eller tyna bort. Såna är väl mödrar. Det ingår i deras nedärvda, biologiska gener att se till att barnen har mat, äter och är friska.

På tal om friskhet. I vår familjs sedvänjor på nyårsaftonen vid tolvslaget ingår att dela ett äppel och äta varsin bit. Den seden kommer från min framlidna svärmor, som härstammade från Skåne. Äppelbiten skulle  ge hälsa och välmående under det kommande året.

Det är en tradition som vi tagit till oss och som nu sprider sig bland våra släktingar och vänner. Det här nyåret kommer äppelbiten att bli väldigt symbolisk för min egen del eftersom den innebär början till min fasta. För bättre hälsa och ett friskt 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.