Ingen ”västerländsk lyxsysselsättning”

Min fasta retar väldigt många. Det är oftast så när man utför saker som andra själv inte tror på eller är kapabel att utföra. helgen fick jag ett påhopp i sociala medier där en kollega i en annan stad kallade mitt fastande för hälsotrend och ”västerländsk lyxsysselsättning”.  Det är det minst av allt. Att fasta är en uråldrig metod för att främja hälsan, att stanna upp en period för att stärka kroppen och sinnet. Den är väl snarare österländsk.

Att fasta av hälsoskäl gör man i syfte att rensa kroppen från slaggprodukter, stimulera kroppens ämnesomsättning och cellproduktion samt för att stärka immunförsvaret.

Det är svårt att argumentera för att fasta är farligt om folk har gjort det under de senaste 5000 åren.

Samtidigt finns det många myter om fastan:

– att man försätts i ett svältläge som inte är bra för kroppen
– att det inte är bra om gifter lösgörs i kroppen
– att fastan gör att man förlorar en massa muskler
– att berövar kroppen på näringsämnen
– att det leder till lågt blodsocker
– att det rätt och slätt är galet för kroppen

Inget av det här stämmer. Det visar studier som gjorts:

– kroppen mår bra av en viloperiod
– det är bättre att få ut gifter och slaggprodukter än ha dem kvar i kroppen
– studier visar att det är inte muskelmassan som minskar utan fettdepåerna. Man förbränner mer än dubbelt så mycket farligt fett kring magen, det som kallas bukfett
– de flesta har mer än tillräckliga kvantiteter näringsämnen
– värden i ämnesomsättning, blodsocker och blodtryck blir bättre
– de flesta som genomfört en fasta vittnar om ett välbefinnande

Själv kan jag gå i godo för de flesta av dessa resultat, annars skulle jag knappast ha fastat i närmare 37 år, sedan jag var 24. Fastan ger en enorm kick. Man blir helt enkelt enormt mycket piggare och mera energisk. Man orkar ta sig an uppgifter som blivit liggande Hjärnan klarnar i tanken och problem kan plötsligt te sig enkla att lösa.

Gamla skavanker som man känt av i muskler och leder kan plötsligt försvinna.  Kroppen har tid att hela sig själv. Det finns forskare som påstår att cancer som börjat växa försvinner, men det vill jag inte ta som en sanning.

Däremot, jag har berättat det tidigare, en kvinna som  hängde med på en fastekur hörde av sig med ett glädjebesked kort därefter. Hon och hennes man hade under flera år försökt få barn, men efter fastan blev hon till deras lycka gravid. Hon trodde det berodde på fastan, och jag vill gärna tro det, men tar det inte för givet.

Att fasta två veckor och sedan må himla bra, eller få ett förändrat liv – det kan man kanske kalla ”lyxsysselsättning”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.