IMG_2319

Dag 14: Det blir en tredje vecka också

I dag är det dag 14 i mitt fasteschema. Det betyder att jag varit utan fast föda i två veckor och endast druckit juicer och vatten.

Ett kliv på vågen i morse visade att jag gått ner 5 kg. En viktminskning på 5-6 kg är ganska normalt under en tvåveckors fasta. Det beror mycket på hur mycket man rör sig. De gånger när jag aktivt sprungit varje dag har vikten gått ned ännu mer.

Fastan är ingen bra bantningsmetod men kan vara en god inledning till en genomgripande livsstilsförändring. Samtidigt vet man att vissa sjukdomstillstånd förbättras av fastebehandling t ex högt blodtryck, vissa magtarmbesvär, astma, allergier, migränhuvudvärk eller eksem.

Jag blev förvånad själv när jag tog blodtrycket i går och mätaren stannade på 99/75. Så lågt blodtryck har jag inte haft sedan jag började mäta det för fem år sedan. Jag har haft problem med högt undertryck på grund av stress och har varit upp i 166/116 som mest. Men jag har lyckats få ner det och sluppit blodtrycksmedicin. Gårdagens värden var på gränsen till för låga men i dag var trycket mera normalt.

Jag skrev att fasta inte är någon bra bantningsmetod. Man går lätt upp förlorade kilon. Det beror på hur aktiv man är att ändra livsstilen och äta mera hälsosamt efter fastan.

Under fastan tillför vi långt mindre energi än vad vi normalt gör av med. Resten måste tas från kroppens energireserver.  Och det finns det gott om. Se i stället fastan som en ”storstädning” där vi rensar kroppen från gifter och slaggprodukter och bygger upp ett försvar mot sjukdomar, stärker vår hälsa och mår bättre.

Eftersom fastan i år går exceptionellt lätt kommer jag att fortsätta ”städa” några dagar till. Jag har inte bestämt mig för hur länge ännu. Det är mera psykiskt, att livet är tråkigt utan mat.

Det finns dock ljuspunkter även där. Min favoritdryck i år är nytillskottet citron/ingefära från Kiviks Musteri. Otroligt fräsch i smaken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>