FiLM

Coeur fidèle (1923)

Av , , Bli först att kommentera 0

FILMRECENSION
Originaltitel: Coeur fidèle
Regissör: Jean Epstein
Skådespelare: Léon Mathot, Gina Manès, Edmond Van Daële, Claude Benedict, Madame Maufroy, Marie Epstein
Produktionsland: Frankrike
Genre: Drama, Stumfilm
Längd: 87 minuter
År: 1923


Den föräldralösa Marie hamnar mellan två män som båda vill gifta sig med henne. Efter ett bråk mellan den arbetslösa alkolisten Paul och hamnarbetaren Jean hamnar Jean i fängelse och Marie tvingas till att leva med Paul. Hon drömmer om att fly från sitt jobb och hennes älskare Paul. När Jean släpps ut från fängelset ett år senare så söker han upp henne igen.

Coeur fidèle är en mycket enkel historia om en kvinna som älskar en man men som tvingas att gifta sig med en annan som hon avskyr och ett triangeldrama uppstår. Marie och Jean är olyckligt förälskade i varandra, Jean har ett ädelt och varmt hjärta samtidigt som hon måste dras med Paul som konstant är onykter och kan bli våldsam. Regissören Jean Epstein går inte in på djupet av någon av karaktärerna och man får inte heller lära känna någon av dem. Han valde istället att lägga det mesta på fotot som är mycket bra och vackert. Epstein var en pionjär och exprimenterade mycket med det visuella och han lyckades väldigt bra med det hela. Att andra stora regissörer som Alfred Hitchcock har inspirerats av honom förstår man mycket väl. Han använde sig till exempel av scenen på nöjesfältet i sin egen film "Främlingar på tåg".

Skådespelarna Léon Mathot och Gina Manès gör båda två bra insatser och närbilderna på Gina Manès är häppnadsväckande och berör, men eftersom Epstein inte berättar något om karaktärerna så intresserar man sig inte speciellt mycket av dem. Med sina ansiktsuttryck lyckas man förmedla mer än vad dagens ord kan göra, och det är det som är så pass bra med stumfilmerna. Regissörens syster, Marie Epstein, som har en liten men betydande roll gör även hon en bra prestation som krympling men som ändå gör allt för att rädda sina vänner trots att hon måste krypa sig fram.

Med sitt unika bildspråk, som enbart ett par andra regissörer så som F.W Murnau och Frank Borzage under samma period lyckas med, hade hans filmer passat bättre som konstfilm än vad det nu gör i den här spelfilmen. Hade man fått till ett bättre manus så hade det här kunnat bli något alldeles extra, nu når den upp till att bara vara en bra film.

Betyg: 3+

Bli först att kommentera

Gatans ängel (1928)

Av , , Bli först att kommentera 3

FILMRECENSION
Originaltitel: Street Angel
Regissör: Frank Borzage
Skådespelare: Janet Gaynor, Charles Farrell, Alberto Rabagliati, Cino Conti, Guido Trento, Henry Armetta
Produktionsland: USA
Genre: Drama, Romantik, Stumfilm
Längd: 102 minuter
År: 1928


Angela är av fattig börd och försöker stjäla pengar för att köpa medicin till sin sjuka mor. Hon tvingas fly från rättvisan och hamnar med ett resande cirkussällskap där hon blir förälskad i porträttmålaren Gino. Han blir förstummad av av hennes skönhet och ber henne sitta modell som den heliga madonnan. Men lagens långa arm lämnar henne ingen ro…

Regissören Frank Borzage har gått obemärkt förbi många filmtittare om man ska utgå från antal betyg, speciellt hans tidiga filmer. Gatans ängel är den fjärde filmen jag ser av denna filmskapare och i samtliga har det varit sentimentala och romantiska dramafilmer som han har inriktat sig på. Han vann dessutom pris som bästa regissör på den första Oscarsgalan för sin film I sjunde himlen där även Janet Gaynor fick pris för bästa kvinnliga huvudroll.

Gatans ängel är en mycket sentimental historia som dock blev lite för mycket för min smak, och då tycker jag verkligen om den här sortens filmer. Janet Gaynor och Charles Farrell spelar återigen huvudrollerna, precis som man gjorde i I sjunde himlen, med bra kemi emellan varandra och man gör det på ett bra sätt. Gaynor belönades även med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats här vilket hon också fick för sin prestation i mästerverket Soluppgång. Tycker dock inte att någon av dem kommer upp i den nivå som jag sett dem göra i andra roller. Scenografin i filmen är mycket bra vilket återspelar sig i fotot.

En trevlig melodramatisk stumfilm utan att bli något extraordinärt, men som jag ändå rekommenderar. Man märker att Borzage inspirerats av den tyske regissören F.W Murnau visuella effekter. Det finns ett originellt budskap, för tiden då det begav sig, filmen igenom om att kunna acceptera en person för vad den är och det visar sig bra i slutet.

Betyg: 3

Bli först att kommentera

Stormen (1928)

Av , , Bli först att kommentera 1

FILMRECENSION
Originaltitel: The Wind
Regissör: Victor Sjöström
Skådespelare: Lars Hanson, Montagu Love, Lillian Gish, Dorothy Cumming
Produktionsland: USA
Genre: Drama, Stumfilm
Längd: 95 minuter
År: 1928


Letty flyttar till Texas för att bo hos sin bror men blir utkörd av hans hustru och tvingas gifta sig med Lige för att klara sig. Den ständiga vinden utanför som piskar upp sand mot rutorna driver Letty sakta mot galenskap.

Victor Sjöström överraskade mig här med en film som var betydligt bättre än vad jag hade hoppats på. En medryckande, stämningsfull och engagerande film som känns klaustrofobisk och med mycket ångest. Gillian Dish, som bland annat spelat i den fantastiska Broken Blossoms, gör som vanligt en mycket bra prestation tillsammans med Lars Hanson. Fotot är mycket bra tillsammans med specialeffekter. Den enda nackdelen med filmen är det påklistrade slutet, som Sjöström var tvungen att ändra efter att Hollywood sagt sitt, även om det ändå känns helt okej. Sjöström’s amerikanska mästerverk!

Betyg: 4+

Bli först att kommentera

Skrattmänniskan (1928)

Av , , Bli först att kommentera 1

FILMRECENSION
Originaltitel: The Man Who Laughs
Regissör: Paul Leni
Skådespelare: Conrad Veidt, Mary Philbin, Julius Molnar Jr, Olga Baclanova, Brandon Hurst, Cesare Gravina, Stuart Holmes, Sam De Grasse
Produktionsland: USA
Genre: Drama, Romantik, Skräck, Stumfilm
Längd: 110 minuter
År: 1928


Gwynplaine, son till Lord Clancharlie, har ett permanent leende ristat i sitt ansikte utfört på kungens befallning på grund av faderns svek. Gwynplaine blir lämnad till sitt öde, men blir adopterad av en resande artist. Han startar sedan en "Freakshow" där Gwynplaine blir mycket populär. Han förälskar sig i den blinda Dea som även hon är adopterad av samma man.

Skrattmänniskan är en tragisk skildring av ett människoöde, men som även innehåller fina och varma scener med romantiska inslag. Conrad Veidt spelar mästerligt i huvudrollen som Gwynplaine med det vanställda ansiktet, som en tidig "Joker". En mycket vacker stumfilm från år 1928 som gått många förbi, men som verkligen rekommenderas. En av de bästa stumfilmerna som jag har sett.

Betyg: 4

Bli först att kommentera

Många kända ansikten i uppföljaren

Av , , Bli först att kommentera 0


FILMFOTO. VALENTINE’S DAY

För ett par månader sedan, lagom till alla hjärtans dag, hade "Valentine’s Day" premiär på den vita duken. Tillsammans med en mängd kända ansikten så som Jessica Alba, Jessica Biel, Patrick Dempsy, Ashton Kutcher och Taylor Lautner byggde man upp denna film med sammanflättande historier och inblickar i olika människors liv med kärlek som tema i olika former.

New Line, bolaget bakom filmerna, letar för tillfället några liknande högprofilerade skådespelare för att fylla nyckelrollerna till uppföljaren "New Year’s Eve". Man rapporterar nu att ett par skådespelare ligger i förhandling, bland annat Robert De Niro, Ashton Kutcher, Michelle Pfeiffer och Hilary Swank. Sedan tidigare är Abigail Breslin och Lea Michele klara i ospecificerade roller.

Precis som i "Valentine’s Day" så kommer filmen utspela sig under en 24-timmars period och kommer involvera att ensemblen navigeras mellan sammanflättade historier. Filmen sägs innehålla en sjukhusliggande man (De Niro) under sina sista dagar, en man som hatar denna storhelg (Kutcher), en affärskvinna (Pfeiffer) som försöker fullborda hennes beslut innan året är slut och en kvinna som producerar Time Square Holiday Show (Swank).

Produktionen sägs starta nästa månad och releasen är fastställd till den 9 december 2011.

Bli först att kommentera

Ny Bondfilm kommer 2012

Av , , Bli först att kommentera 0


FILMKARAKTÄR. JAMES BOND 

Det dröjer innan alla följeslagare av världens kanske kändaste agent, James Bond, får se honom i en kommande film som inte kommer ha premiär förrän i november år 2012. Eftersom MGM, filmbolaget med rättigheter för 007, har ansökt om att gå i en sorts konkurs och är mitt uppe i finansiella omstruktureringar så kommer det ta tid innan man har den budget för att kunna starta inspelningarna av deras flaggskepp.

Till den ännu otitulerade filmen, 23:e i raden, var det tänkt att Daniel Craig återvänder i huvudrollen som James Bond samtidigt som regissören till bland annat "American Beauty", Sam Mendes, håller i trådarna i skapandet. Även om det är mycket troligt att Craig kommer finnas med i filmen är det ännu oklart om hur det blir med Mendes fortsatta engagemang i filmen.

Bli först att kommentera

John Cazale – i skuggan av Gudfadern

Av , , Bli först att kommentera 0


PERSONFOTO. JOHN CAZALE

Känner du igen mannen på bilden, men kanske inte riktigt vet vad han heter? Kanske har du hört hans namn tidigare men ändå inte riktigt kan placera var ifrån du känner igen det. Trots att John Cazale endast medverkade i fem långfilmer under sin korta karriär så kommer hans namn alltid att finnas med i filmhistorien.

För lite drygt 30 år sedan gick Cazale bort, endast 42 år gammal, i sviterna av lungcancer. I sin smått fantastiska karriär medverkade han i fem långfilmer; "Gudfadern" del I och II, "Avlyssningen", "En Satans Eftermiddag" och "Deer Hunter" där samtliga filmer nominerades till en Oscar för bästa film och han spelade tillsammans med många av de bästa skådespelarna genom tiderna..

SVT Play visar just nu och fram till den 23:e november dokumentären om hans liv, John Cazale – i skuggan av Gudfadern. 38 minuter rekommenderas att avvara till förmån för denna dokumentär och en person som var med och skapade filmhistoria.

Klicka här för att titta på dokumentären.

Bli först att kommentera

Predators (2010)

Av , , Bli först att kommentera 0

FILMRECENSION
Originaltitel: Predators
Regissör: Nimród Antal
Skådespelare: Adrien Brody, Topher Grace, Laurence Fishburne, Danny Trejo, Alice Braga, Mahershalalhashbaz Ali
Produktionsland: USA
Genre: Action, Thriller, Äventyr, Science Fiction
Längd: 107 minuter
År: 2010

—–
En grupp människor blir strandade på en okänd planet. De är samtliga mänskliga ”rovdjur”; allt från legosoldater till maffiamedlemmar och fångar. De går snart upp för dem att de har samlats där för att agera byte och en skräckfylld katt-och-råtta-lek börjar där de skoningslöst jagas av en utomjordisk ras känd som Predators.

Även om det var ett par år sedan som jag såg de två tidigare filmerna så är den här produktionen inte i närheten lika bra som den första filmen tillsammans med ”Guvernören” – Arnold Schwarzenegger eller dess uppföljaren som utspelar sig i storstadsmiljö.

Man kastas in i handlingen på något ställe som drar mina tankar till regnskogen i Amazonas och inte en främmande planet som det i själva verket ska vara, men trots detta så är det ändå en av karaktärerna som tycks känna till alla växter och ting som finns där.

Filmen innehåller många logiska luckor och kommer inte alls upp i samma spänning och actionfyllda scener som i originalfilmen från år 1987. Det finns ingen som helst charm och Adrien Brody, känd från bland annat Pianisten, når inte upp till samma status som Arnold Schwarzenegger lyckades med sin karaktär. Saknar helt underhållningsvärde och det här är ingen film som jag kommer att se några fler gånger.

BETYG: 1

Bli först att kommentera

Brevlådan: Terminator Salvation Skull Box

Av , , Bli först att kommentera 0

Eftersom jag köper en hel del filmer av olika slag, från äldre till nya, från Blu-ray till DVD och från tradionella keepcase till lite mer fina och lyxiga utgåvor av olika filmer så kommer jag att delge mig av de flesta som ligger i hallen då jag kommer hem.

Under de senaste dagarna har jag gjort en hel del olika beställningar och först ut tänkte jag lägga upp en större utgåva som jag fick hem för lite drygt två veckor sedan. Det är en film som jag ännu inte har sett och det har tidigare kommit ut tre filmer från denna filmserie, nämligen Terminator. Jag tycker mycket bra om både den första och andra filmen samtidigt som den tredje var rent skräp. På filmens ensemble finner man en av mina favoritskådespelare som är aktiv just nu och det är Christian Bale, som bara blir bättre ju mer filmer han medverkar i.

Terminator Salvation utspelar sig under året 2018 och John Connor är ledaren för de mänskliga motståndare till Skynet och dess Terminators. En dag så anländer Marcus Wright, en man som endast minns att han är dömd till döden, men inte varför. Frågan är om han är sänd från framtiden eller om han är räddad från det förlutna. En fråga som leder John Connor närmare Skynets organisation och planen att utrotta människan.

Utgåvan innehåller alltså en fullstor replika av den fjärde filmens Terminatorhuvud. En del extramaterial finns med även om det inte är speciellt mycket på endast en skiva och formatet är självklart Blu-Ray.

Bli först att kommentera

James Cameron gör Avatar 2 och 3

Av , , Bli först att kommentera 0


FILMFOTO. AVATAR

Jim Gianopulos och Tom Rothman, ordförande för FOX Filmed Entertainment, meddelande idag att James Cameron gått med på att göra en trilogi av filmen Avatar där han själv står som regissör.

James Cameron har alltid sett Avatar som skapandet av en ny värld och mytologi, och börjar arbeta med manuset i början av kommande år och hoppas kunna börja inspelningen senare under året. Den andra filmen, som ännu är namnlös, i trilogin beräknas ha premiär i december år 2014 och den avslutande filmen året efter, december år 2015.

Avatar är den bäst inkomstbringande filmen genom alla tider, med biljettintäkter på nästan 2,8 miljarder världen över. Det är också den mest sålda Blu-ray-skivan någonsin. Avatar vann Golden Globe Awards för bästa film och bästa regi, och var nominerad till nio Oscar där filmen bland annat vann i kategorierna art direction, visuella effekter och filmkonst.

Filmen skrevs utifrån en idé som James Cameron fick lite drygt ett decenium tidigare, men utvecklingen hade inte nått så långt som det behövdes för att kunna spela in filmen och det dröjde ytterligare ett par år innan inspelningarna kunde starta.

Avatar är en film som jag hade höga förväntningar på innan den kom, men som jag inte tyckte infriades helt och hållet, även om det är en mycket bra skapelse. Allt mer jag tänker på den, desto mer höjer den sig i mina ögon och vid en omtitt snart så tror jag att den kommer stå sig ännu bättre än vid första titten på biografen. Det är framför allt en mycket viktig film och en milstolpe i mediets historia som bidrog till att nu ännu fler intresserar sig och vill skapa sina filmer i just 3D-formatet.

Bli först att kommentera