Swedbank flyr fjällen

Befann mig i Tärnaby i går när beskedet att Swedbank lägger ner sitt Tärnabykontor kablades ut. Min spontana tanke var att det här är negativt för utvecklingen i vår östra del av kommunen.

Det är det ochså, inget tvivel om det. Dels är det en försämrad service för våra företag men även en försämrad service för medborgarna och turisterna i området, det kan man helt enkelt inte ifrågasätta. Nu är ju Swedbank en affärsdrivande verksamhet och gör man bedömningen att det är lönsamt att lägga ner kontoret, så är det kanske det.

Frågan är vad som skulle krävts för att man skulle behålla kontoret? Tärnaby/Hemavan är trots allt en ganska expansiv region för turismen. Huspriserna stiger, turisterna strömmar in och de flesta byggnadslovansökningar kommer från området.
Räcker det med ökande befolkning eller är det så att oavsett utvecklingen så kommer lokala bankkontor att läggas ner?

Det tragiska är att oavsett om det är en ”förväntad” utveckling så skickar det avvecklingssignaler till medborgare, företagare och besökare.

Jag tror att vad vi behöver är en utvecklingsplan som tar hänsyn till den här typen av nedläggningar av ”offentliga” tjänster eller servicefunktioner. Gårdagens nedläggning är inte den första och definitivt inte den sista som sker i vår kommun, och det måste vi ta med i beräkningen.

Frågan är nu vad som händer med kontanthanteringen i området. Förutsätter att Swedbank har någon god tanke på hur deras kunders behov kommer att tillgodoses, men den kommer kanske i nästa pressrelease.

3 kommentarer

  1. Urban

    Läs opinion http://www.allehanda.se. Så kan banker som missgynnar kontanthantering,kunder och kommunmedborgare stoppas.

    Följde härom dagen debatten i SVT forum om bankernas ovilja att upprätthålla den service som banklagen föreskriver. Swedbank gick i täten och många,förutom Handelsbanken följde efter. Det ryktas om ett framtida lagförslag som skulle innebära ett återupprättande av självklar samhällsnytta och en lika självklar kontant hantering. Tror att detta faktum bidrar när ”Bolåneinstitutet” Swedbank skyndar att stänga i glesbygd och inland. Som anledning till att man lägger ner verksamheten i Tärnaby,är enligt kontorschefen, för lite kunder! Vän av ordning vill göra Swedbank uppmärksammad på Moment 22.. ” Vi kan inte ha öppet för vi har inga kunder…Ni har inga kunder för det är aldrig öppet”. Jag rekommenderar ”civil olydnad”, byt bank och se till att politikerna vaknar upp ur sin törnrosasömn, inte bara pratar om vikten av turismen och upplevelse industrin. Att åderlåtas på oerhört viktiga samhällsfunktionen är självfallet ett hot mot utvecklingen, som du på ett bra sätt berör i ditt inlägg.

  2. Tärnaby

    Hmm… Nu tror ju jag att det är sämre för utveckligen i den västra delen av kommunen än den östra. Ni som sitter i Storuman med kommunledningens goda minne har nog det rätt ok ställt både med support från kommun och bankernas närvaro.

    • Företagarna Storuman (inläggsförfattare)

      Naturligtvis. Om det här nu är en ”det är mest synd om mig” tävling. Det är nog ochså rimligt att anta att nedläggningen av ett bankkontor i Tärnaby påverkar Tärnabyområdet mer än Storumans tätort, det kräver ingen mer sofistikerad analys.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.