Blir kommunala hyresgäster kommunala???

I Håkan Rombes värld blir tydligen företag som hyr av kommunen helt plötsligt kommunala, märkligt men det kanske är någon form av kommunal konfiskering kanske.

Nu har förvaltningsrätten kommit med sitt beslut i frågan om lokal vid entré syd. Rätten upphäver alltså kommunens beslut att bygga och hyra ut till XL Bygg. Eftersom jag inte läst domen så är det kanske lite vanskligt att uttala sig i sakfrågan men det finns några aspekter som jag bedömer som anmärkningsvärda.

I princip bör domen betyda att om det finns ett behov av handelslokaler så kan inte kommunen gå inte och bygga och hyra ut till marknadsmässiga hyror. Problemet för oss i inlandet är att förutsättningarna för att bygga inte är speciellt goda, framför allt ur ett låneperspektiv. Konsekvensen blir att en potentiell expansion riskerar att bromsas/omöjliggöras vilket ur ett tillväxtperspektiv är tillväxtfientligt.

Att den affärsmässiga bedömningen flyttas från kommunen till våra domstolar tycker jag är olyckligt. Vem är mer lämpad att bedöma om en insats är tillväxtfrämjande än kommunen?

Om det vore så att det var en privat fastighetsägare som var beredd att bygga och kände sig utkonkurrerad vore det förståeligt men nuvarande beslut försämrar enbart möjligheterna för våra företag att utvecklas.

Om det dessutom är så att det inte är en förlustkalkyl för fastighetsbolaget så ter sig överklagan och domen ännu mera obegriplig.

 

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Man måste först ha klart för sig vad som är kommunens ansvar och uppgifter och vad som marknaden skall sköta. Har man det inte klart för sig blir diskussion meningslös. Kommuner har inte ansvar för försörjningen med kapitalvaror och sällanköpsvaror. Det är helt och hållet marknadens ansvar. Ska kommuner i glesbygd ta ansvar för de låga fastighetsvärdena finns det ett svart hål som kommer att sluka enorma belopp. Men man kommer långt med att söka svar på vad som är kommunens uppgifter och ansvar. Knappast att ta på sig avskrivning ned till marknadsvärde för fastighet åt en stor butikskedja.

    • Företagarna Storuman (inläggsförfattare)

      Du kan ha helt rätt i din beskrivning men ditt resonemang förutsätter att det är en stor förlustaffär. Om det inte är en förlustaffär så är det en möjlighet att utveckla kommunen som man inte har möjlighet att nyttja. Om vi antar att det faktiskt inte skulle finnas några lediga lokaler och etablering xx knackar på dörren så tycker jag att en kommunal byggnation ska vara en möjlig lösning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.