Vad vill Storumanbon egentligen?

Har läst Håkan Rombes inlägg och även inlägg på min blogg senaste dagarna och måste erkänna att jag blir både förundrad och desillusionerad.

Till den grad att man faktiskt på allvar måste ställa sig frågan, hur vill våra medborgare att kommunen ska utvecklas?

Attityden i nästan alla inlägg är antingen emot gruvan, mot flygplatsen, mot entre syd, mot nästan allt.

Det kan ju förstås vara så att man är för minskat antal innevånare, minskad antal arbetstillfällen i företag med en utomkommunal marknad, minskat skatteunderlag etc.

Nu säger jag inte att alla som är negativa har den målsättningen men det börjar vara dags att diskutera vad som är bra för utvecklingen i kommun, oavsett om vi vill bli större eller mindre.

Jag anser att om kommunen ska utvecklas måste vi bygga på attraktionskraft och konkurrenskraft. Attraktionskraft handlar om att vara attraktiva gentemot våra konkurrenter, vilket är nästan alla regioner utanför kommungränsen. Konkurrenskraft handlar om att vi måste vara så ekonomiskt konkurrenskraftiga att vi kan både konkurrera på en internationell marknad och ha en ökande lönebild.

Vi behöver inte mer hurrarop över stoppade byggnationer utan fler vettiga ideer om hur kommunen ska kunna bli konkurrenskraftig , om det nu är det vi vill.

7 kommentarer

  1. Gunnar Andersson

    Attraktions och konkurrenskraft behöver inte automatiskt betyda att kommunen sponsar näringslivet.En konkurrenskraftig skola,en bra åldringsvård ,ett levande kulturliv är faktiskt andra saker som får människor att välja en en bostadsort framför en annan ! Att folk vill leva och bo i vår kommun är det viktigaste uppdraget (vi) politiker har ! Jag är övertygad om att varken en bygghandel,flygplats eller gruvan kommer att få kommunen att blomstra. Om vi kan få familjer att välja Storuman då barnen behöver ett bra dagis och skola, att pensionärerna känner att man kan åldras i trygghet i vår kommun, då omvärlden inte ser Storuman som ett lågprisalternativ för gruvnäringen, då blir vi attraktiva för människor som vill leva ett bra liv.och bland dom finns naturligtvis även en hal massa företagare .

  2. Företagarna Storuman (inläggsförfattare)

    Ska försöka sortera lite i dina åsikter.
    Någon automatik som du talar om har jag aldrig påstått.
    Har heller inte påstått att skola, omsorg etc inte har en plats i konkurrens/attraktionstanken.
    Lågprisresonemanget förstår jag inte riktigt vad du menar med.
    Däremot skulle jag vilja veta hur du och dina politikervänner ska skapa vilja att bo i kommunen?
    Naturligtvis kan du rätt att inte bygghandel, flygplatser, gruva får kommunen att blomstra men då hoppas jag att du kan ge åtminstone ett förslag på vad som ska få kommunen att blomstra, utan att skapa jobb inom den lokala marknaden.
    Utan företag kommer du inte att ha en kommun att åldras i över huvud taget. Det är den krassa verkligheten.
    Om du tror att det är politikernas uppgift att bara få folk av vilja bo i kommunen utan att i kanske ännu högre grad skapa möjligheter för människor att kunna bo och leva här, så blir jag ännu mer oroad över framtiden.

  3. Robert Mellgren

    Först och främst, så tror jag inte du kan ta inlägg som en opinionsbas. Ta bara VK´s insändarfält. Positiva inlägg där är lätträknade, och oftast är det personer som är negativt inställda som känner att de måste få sin röst hörd. När något låter bra är det väl som det ska vara för dessa individer eller hur 😉 .
    Det sagt jag har över tiden försökt sätta mig in i alla vändor kring etableringar och tveksamma kommunala beslut. Det finns en hel del frågetecken på vägen, som jag tror det är lätt att det blir i en liten kommun. inte minst tonen från de olika parterna i sammanhang som dessa. Varför finner en part det lämpligt att bruka ett sådant språk för att få den andra att komma i sämre dager. Varför så är faller kan tyckas självklart när man vill bygga opinion för något, åt det ena eller andra hållet.
    Kring alla dessa frågor, och som företagarna kan se som en motgång. Vilket jag kan förstå. Så finns alltid andra intressen och värderingar. Jag anser mig ganska neutral. jag försöker vara eftertänksam och lyssna innan jag bildar mig en uppfattning.
    Det sagt ska jag försöka sätta mig in i företagarnas skrivelse ovan. Vad som beskrivs där är att ekonomiskt göra företagande i Storuman mer konkurrenskraftigt. Det torde med andra ord handla om någon form av ekonomisk garanti/stöd i kommunal regi som menas, hålla ner löner och förmåner för arbetstagare. Årsarbetstid och springvikarier. Exploatering av våra naturresurser utan garantier för miljön.
    Är det vägen att gå för att göra inlandet mer attraktivt?
    Jag kan tycka att det på senare år har blivit så att den universella lösningen på alla problem är företagande och konkurrenskraft. Självklart är det viktigt i vårat aktuella ekonomiska system att att ha en arbetande befolkning och ett företagande. Det innebär inte att försämra för arbetstagare och påverka miljön negativt är försvarbart. Var är då lösningen frågar sig företagarna. Ja visste jag det så skulle jag valt en annan försörjning ganska omgående. Det är ingen självklarhet att neutralt inställda eller de som har en åsikt emot något, har en plikt att komma med en annan lösning. Hej, jag vill jämna berget i byn med marken, och riskerar att kontaminera alla vattendrag i området i 500år. Slakta företaget, gå i konkurs och lämna det ekonomiska ansvaret på kommunen/staten. Om det funnits starkare lagliga krav på miljö, kompensation, ersättning och en ekonomisk garanti på ett konto dag 1. Då talar vi om ett inte lika självklart svar, men som det ser ut så är ett enkelt ”NEJ” ett sunt svar. Jag tycker många åsikter både alla de inlägg och skrivelser jag läst har poänger, det hade inte skadat att försöka boosta företagandet på något ”positivt” sätt. Men fällor vi måste undvika är svågerpolitik och ensidigt gynnande, vi har nog med det redan idag. Att vissa rörelser ska erbjudas någon form av ekonomiska garantier av kommunen men inte andra. Ska det vara ska det vara samma förutsättningar för alla vinstdrivande företag i kommunen.
    Jag bedriver inget företag, jag är inte negativt inställd till entré Storuman på något sätt, spontant kände jag att det hade väl varit bra. jag hade själv vilja se ex OK och Esso på andra sidan häcken (E45). För att de ska kunna plocka några fler kunder. Men då måste det som lockar dessa företag till den nya platsen. Vara något som kan erbjudas alla som är intresserade. Inte ekonomiskt stöd eller garant för bygga en fastighet åt enskilda företag.
    Flygplatsen, för mig har det varit en stor sorg att bli av med denna, Det har blivit mer tidskrävande och betydligt osäkrare att ta mig söderöver. Åtminstone tidsmässigt. 1h30m-2h längre vid varje restillfälle. Och de senaste 6 gånger jag rest har flyget varit inställt (vilhelmina och lycksele) 3 ggr.. Men med den verklighet vi drabbades av, det indragna stödet för att driva flygplats. Är det ekonomiskt rätt för kommunen att driva den vidare? Det är inte lika självklart. Det är många miljoner pumpat på en i första hand bekvämlighet och tidsaspekt. Då räknar jag inte med de arbetstillfällen som försvann förstås. Kanske det varit sundare att göra det lättare att ta sig hit med alternativa transportmedel som tåg och buss. Exempelvis genom att subventionera lokaltrafik till från inlandet. Något som gagnat företagare och medborgare lika. Exempelvis för arbetes pendling.
    Själv tycker jag att vi har ganska bra företagande i inlandet, jag upplever det som de företag jag kommer i kontakt med i form av underentreprenad och leverantör av tjänster håller god kvalitet, och relativt konkurrenskraftiga priser. Vi har vad jag som medborgare kan se en boom på bygg och el sidan. Samt ROT och RUT som ökat marginalen för de tjänsteleverantörer i dessa segment. (gliring med glimt i ögat)
    Leverans av gods och varor till och från företag i Storuman har förbättrats tycker jag. Från att få leveranser en gång i veckan börjar det bli dagliga leveranser.
    Omvärlden har öppnats även för Storuman, I och med import och webbhandel. Hur mycket vi än vrider och och våndas över detta, måste vi anpassa oss. Smartare sätt att arbeta och administrera, precis som i övriga Sverige. Komma ut i sociala medier och saluföra sig på andra sätt. kanske fler fötter att stå på och bredda sig. Vad finns inte i Storuman, kan jag utöka min nisch? Du frågade efter idéer där finns några, jag vet att de funnits aktiviteter kring några av dom redan. Men det finns säkert mycket att hämta där fortfarande. Bara att hitta en restaurang meny som är uppdaterad i Storuman verkar svårt. Att hitta företagen i Storuman är svårt, och att få reda på vad de pysslar med. Jag tog in anbud på en brandtätning, målning mm för några år sedan. Av de anbud jag skickade fick jag noll svar. Det slutade med att vi målade själva (tack praktikant Magnusför hjälpen 😉 ). Och tog in en central upphandling på brandtätning.
    Jag tycker att de satsningar som gjort på att utbilda inom vissa branscher, har varit lyckat. Vindkraft och gruvnäring. Fortsätt med det, erbjud en väg ut ur arbetslösheten som är lockande.
    Och trygga arbetsförhållandet att så många som möjligt både inom den privata och kommunala sektorn ska kunna få en tillsvidareanställning. Det skulle göra Storuman attraktivt. Att känna att man vågar satsa ekonomiskt, är även det en förutsättning för att företagare ska ha kundunderlag. Jag har goda vänner som är inbitna entreprenörer, bland annat en skogsentreprenör. och jag kan spontant känna ibland att den sistnämnda branschen blivit den tyngsta branschen att driva. Där kunden styr vad entreprenören får tjäna från början till slut. att jaga decimalen för att gå +/- 0. Att hjälpa denna bransch mot drakarna tror jag är en god början för oss här i inlandet. Där handlar det om vad en kund och en entreprenör är. Jag som kund sätter inte upp en kamera(i jämförselse skaksensor och driftlogg skördare) i köket på restaurangen och som kund granska och ifrågasätta varför kocken tar en 6 minuters wc paus.
    Det sägs att medborgarna ska vara köptrogna företagarna, detsamma kan vändas tillbaks till företagarna som tar in slyröjare från långtbortistan till minimilöner inhysta i nedlagda skolor. En spontan tanke. Samtidigt måste man börja fråga sig vad som har hänt rent allmänt. När jag var barn, så blev jag överlycklig när jag fick sätta plant på sommaren. Det var slitigt, men det var ”skälig” avlöning. jag gick ut och plockade blåbär och lingon och fick en ”skälig” slant. Jag plockade många släpvagns lass renlav i Härjedalen, för en ”skälig” slant. Har ersättningarna blivit så låga att inte ens en konstant fattig ungdom vill göra det, har ungdomarna helt enkelt blivit lata, Eller är det så att företagarna i fråga föredrar ännu lägre avlönad arbetskraft? Jag frågar för jag vet inte själv, det är ett mysterium för mig. Speciellt då denna typ av arbeten i princip upphört att erbjudas ungdomar. Om det är ersättning eller jakt på underavlönad arbetskraft, hur lockar det ung arbetskraft, arbetsvilja och framtidstro till Storuman?
    Jag inser att det blev aningen långt inlägg, det är många tankar som väcks. Det som efterfrågades var ideer och åsikter. Här fick du några av mina. Kanske en *hint* av sval irritation över den eviga synen att det är arbetstagarna som ska axla den ekonomiska bördan för att gynna företagarna. Bedriv affärer på ett sådant sätt att ni lockar arbetskraft, och kan betala en ”skälig” lön. jag tror att det är en bra långsiktig plan. //Robert

    • Storuman

      Bra att du funderar Mellgren, men onödigt långt inlägg. De saker du förfasas över i vår omvärld är den s.k. ”verkligheten” i form av globalisering, den kan man grovt hantera på två sätt. Som Sverige likt en öppen liten demokrati eller likt Nordkorea som är en sluten diktatur. Frihandel av varor och tjänster gör varje lands konkurrenskraft minst sagt avgörande. Det handlar inte om att godtycklig lönesättning eller liknande.
      Du skriver: ” Jag anser mig ganska neutral.” men samtidigt tar du ställning och skriver att gruvnäring är ”exploatering av våra naturresurser utan garantier för miljön”. Det finns väl sällan några garantier för någon verksamhet att den inte drabbar miljön, när du kör bil på en grusväg finns alltid risken att du ex. kör sönder oljetråget… Gruvverksamhet är en riskfylld näring men svenska staten har vägt nackdelar mot fördelar och ändå valt att bedriva gruvnäring. Vi behöver mer mineral än vad som kan återbrukas och vi har också moraliska förpliktelser att göra vad vi kan för att detta bedrivs på ett bra sätt.
      Du verkar inte vara så nyanserad som du kanske tror och dessutom verkar du istället för att bemöta Salomonssons frågeställning vilja mala ner detta med en massa tomt prat om när du plockat mossa. Summa summarum, för att svara på Salomonssons fråga så är VKs chatt en enda klagomur. Det är lättare att ta aktiv ställning mot något man är emot än något man är för. Vad flertalet passivt anser förblir många gånger en gåta, men det är väl därför vi företräds av folkvalda politiker som får underlag av utbildade utredare? Det står envar fritt att kandidera till ett politiskt parti eller utbilda sig för att bli en tjänsteman, eller skriva inlägg på VKs chatt under pseudonym förstås… Jag har förtroende för demokratin trots dess brister, det är ändå bättre än alla alternativ vi idag känner till.

  4. Företagarna Storuman (inläggsförfattare)

    Tack för en lång kommentar. ska kika igenom när jag har lite mer tid.

  5. reidar axelsson

    Hoppas inte Salomonsson ger upp i detta blåsväder för du behövs .
    För att en kommun ska överleva behövs mera inflyttande och skolor och arbete
    och förbindelser helst det flyg som bara står där och …förfaller (tragiskt är bara förnamnet .
    Men Robert stå på dig jag håller en stötande hand i blåsten (om än en bit ifrån i mil.
    Tack för ordet

    • Företagarna Storuman (inläggsförfattare)

      Tack Reidar.
      Känns kul med lite stöd från världen runt ikring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.