Företagande, var går gränsen?

I kväll kommer vi att ha en träff på folkets hus. Öppet för alla och med syfte att hitta nya idëer som kan öka Storumans attraktionskraft.  Fick en förfrågan om det bara var för ”föreningsfolk” eller om andra kunde delta ochså. Jag blev lite förbryllad över frågeställningen men insåg att det frågan var kanske snarare ett bevis på att många skiljer mellan ”ideell” verksamhet och företagsamhet.

Är det så att det finns en skillnad det som allmänt betraktas som obetald fritidssysselsättning och ”riktig” företagsamhet?

För mig är det ganska självklart. Att göra Storuman till ett konkurrenskraftigt samhälle behöver både ideella krafter likväl som betalda krafter.

Vi kan inte dela upp grupperna utan alla som har idéer hoppas vi kan bidra till vår utveckling.

Eller vad tycker ni?

En kommentar

  1. Ewa Larsson

    Hej!
    Jag har en liten idé om ”vad som skiljer” oss från varandra.
    Det startar med ”nedärvda” attityder och det gäller nästan alla våra kommuner i AC. Några undantag finns där man lyckats bryta detta.

    Skillnader finns mellan Företagare och företagsamhet, liksom ideella krafter/organisationer och ekonomiska föreningar. Det är en skrämmande okunskap och som sagt en märklig attityd.
    ”Säljer” du en produkt så är du antingen en som ”svartar” eller tjänar pengar på någon annan och det vet jag inte riktigt om det bottnar i ren avundsjuka eller ren dumhet. Undantaget är naturligtvis Konsum och andra ”medlemsägda”, påverkbara verksamheter av vanligt folk. ICA eller en annan matvarubutik, de kan man snabbt peka ut som några märkliga människor som tjänar pengar på våra ”basbehov”. Det märkliga är att när vi söker extrapriser eller avlönade jobb så finns inte den tanken kvar längre? Eller när vi handlar något annat vi vill ha-då finns ingen tanke på att ”nån” sliter i 12-13 timmar för att få ut en överlevnadslön. Det glöms att Företagaren är den som tjänar minst och sliter hårdast och den första som får ge avkall på sin egen försörjning eller fritid/familj. Men det finns något som driver en företagare.

    Företagsamhet är något helt annat och det kan vi se mellan fingrarna på. De kan vi fnissa lite åt, så länge det inte blir ett företag av det hela. ”Brottslingar” brukar ibland ses som företagsamt folk, så länge brottet inte drabbar en så hårt eller hur? I den här gruppen räknas också barn in, men då kan man också säga att de är kreativa.

    Skillnaden mellan eko.förening och ideella föreningar är också en konstig attityd och många gånger jämställs eko.förening med företag, trots att även ideella föreningar som regel också alltid behöver en pengapåse. Just den här skillnaden och olik behandling på grund av registreringen av föreningen har jag själv upplevt vid ett par tillfällen och jag häpnar varje gång jag hör motiveringen, av som jag tycker, rätt normalt tänkande folk.
    Kanske ska man då klassa ideell arbetskraft som svartjobbare?

    Så, nu svarade jag inte på vad Ni tillsammans ska kunna göra för Storuman som centralort, utan utmanar er till kanske öppna upp för att tänka gemensamt tänk oavsett vilket fack Ni stoppar in varandra i? Nya gränsdragningar?

    Ha det gott alla Ni slitande, slipade kommunbor!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.