Fredrik Karlsson

Tankar om saker

Sveriges bästa stadskärna.. Umeå?? uhm va?

Av , , Bli först att kommentera 0

Var precis inne och läste motioner på kommunfullmäktiges sida och hittade då en av en här oomnämnd ickeanonym politiker vilken gett förslag om att utse stadskärnan i Umeå till "Sveriges bästa stadkärna" tidigare i år. Min egen vy av Umeås stadskärna är av annan karaktär då den enligt mig varken har karaktär, charm eller funktion. Begreppet "stadskärnan" i Umeå är snarare skapad att kunna överfakturera entreprenörer vilka vill kunna vara verksamma centralt i Umeå. Detta vore isåfall tvärtemot vad jag kan tänka mig att vår här oomnämnde ickeanonyme politiker vore särskilt angelägen om att ådstakomma förbättringar i då en bättre företagsam Umeå stadskärna vore av dennes primära politiska intresse. 

Det finns alltid bra sätt att marknadsföra saker och ting på. Sveriges bästa stadskärna ligger dock troligtvis inte i närheten av Umeå. Inte omöjligtvis på grund av att ovannämda oomnämda ickeanonyme politiker ej kunnat vara mycket inblandad i decennier av Umeå stadplannering. Det jag vill mena är att Sveriges bästa troligtvis inte är en fyrkant och Umeås stadskärna med största sannolikhet ej heller skapats för att vara den bästa. Stadskärnan i sig är av gammeldagstyp fyrkant och har länge planerats till att bli hur den ser ut idag. Detta också med den stora omöjligheten att förändra dess karaktär anser jag vara en primär orsak till att Umeå stadskärna så som den ser ut idag ej kan bli Sveriges bästa, och att påstå annat vore troligtvis omdömeslöst och dumdristigt.

Att få Umeå stadskärna utnämd till Sveriges bästa stadskärna vore dock väldigt positivt dock anser jag att Sverige torde vara en väldigt tråkig och liten plats om Umeå innehar Sveriges bästa stadkärna då den saknar mycket redan idag.

För att i Umeå kunna bygga ut stadskärnan måste vi avskaffa de gamla måtten och de gamla begreppen om området och faktiskt släppa stadkärnan fri. I och med runddragningen av E4:an kan stadkärnan, och dess dimensioner, förändras till att breda ut sig västerut och stödja ett bättre företagsamt Umeå, dock anser jag att det samtidigt bör växa i motsatt riktning och ej stanna fast vid kyrkbron. Stadskärnan bör även användas till att sätta riktlinjer för resten av Umeås utveckling och ej byggas in i hörn med gamla omoderna och bromsande byggnader och planeringar.

Varje gång jag tar en tripp genom Umeå fantiserar jag om hur man skulle kunna bygga moderna, centrala och lönsamma byggnader i storleken av idag hela kvarter, men att det inte idag ser ut så menar på att visionerna dör då möjligheterna sinar. Då möjligheterna med stadskärnan är små är chansen att bli bäst liten. Genom att arbeta med att breda ut och släppa stadskärnan fri kan vi förhoppningsvis få Umeå att växa och till slut också bli bäst.

 

 

Corona

Av , , Bli först att kommentera 0

hej allihop,

Var just på Corona, första gången på hur länge som helst.. Det första som slog mig var musiken, helt bombarderad av beats. Att sitta och snacka någonstans var ju helt otänkbart, och rökrutan var flaskfri, veti17 hur de tänkt där men på andra våningen fanns en balkong där rökfolket samlade sig och vad jag kunde se så fanns en låst gång ner, dvs så fanns ingen gång ner för den var låst endå så fick ingen ha med sig alkohol ut på balkongen. Det var iofs rätt fine för man röker ju inte, man socialiserar bara med alla andra polare som då röker ;) sen var det kladd överallt, man går omkring på sticky-floor och ser ett sticky-table som man kan ställa sin bärs på. Vad har hänt med stället? inte var Corona så här eklish för 15 år sedan?

nåja hemma igen och sova ;)

nattis

Historik Moderaterna!!

Av , , Bli först att kommentera 0

Vilket jobb gör Moderaterna och för vem? Hittade denna som är lite intressant läsning om hur Moderaternas inställning till olika saker har varit i historien dvs hur de har röstat, och ser man det på detta vis så kanske man förstår hur de kommer att jobba i framtiden.. dvs mothårs ;)

–klipp&klistrat–

* 1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
* 1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
* 1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
* 1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
* 1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
* 1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
* 1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
* 1927: Nej till folkskolereform.
* 1931: Nej till sjukkassan.
* 1933: Nej till beredskapsarbete.
* 1934: Nej till a–kassa.
* 1935: Nej till höjda folkpensioner.
* 1938: Nej till två veckors semester.
* 1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
* 1946: Nej till fria skolmåltider.
* 1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
* 1947: Nej till allmänna barnbidrag.
* 1951: Nej till tre veckors semester.
* 1953: Nej till fri sjukvård.
* 1959: Nej till ATP.
* 1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
* 1963: Nej till fyra veckors semester.
* 1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
* 1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
* 1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18 graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.
* 1976: Nej till femte semesterveckan.
* 1983: Nej till löntagarfonderna.
* 1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.
* 1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU. EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.
* 2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom just moderaterna.
* 2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning.
* 2006: Nej till gröna jobb.
* 2006: Nej till sex timmars arbetsdag.
* 2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.
* 2006: Nej till höjd a- kassa.
* 2006: Ja till sänkt a-kassa.
* 2006: Nej till höjd sjukersättning.
* 2007: Ja till sänkt sjukersättning.
* Vidare har man fördyrat medlemskap i A-kassan i första hand för dem som tjänar minst.
* Man har också satt en bortre gräns för hur länge människor får vara sjuka (dvs få sjukersättning) och sett till att det är lättare för företagare att avskeda sjukskrivna
* Man har sänkt skatter, men allra mest för de rikaste

–slutklippt&klistrat–

Är detta en bild man vill få av ett parti som kallar sig "det enda arbetarpartiet"? låter som bluff och båg, ett desperat sätt att fiska röster från de som inte är så hemskt insatta i politiken. fult! tycker jag..

Vilken sida är du på när du läser historiken? rösta rätt på söndag!!

 

./Fredrik

 

Skolk i betygen?

Av , , Bli först att kommentera 0

"ja lille Pelle är så duktig i skolan, han fick MVG i skolk" ;)

Ne detta förslag låter lite för mycket, jag trodde vi redan hade skolk i betygen i form av ett betyg som faktiskt blivit prestationssatt och om man inte är på plats i skolan så presterar man sen också sämre i de ämnen man skolkat från vilket ger ett lägre betyg, ska Pelle som skolkat av outgrundliga anledningar både få sämre betyg men även bli prickad i betyget för det? det låter galet tycker jag.

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , , ,

Urval1 till Universitetet

Av , , Bli först att kommentera 0

Tjo!

Fick för någon timma sedan reda på via studera.nu att jag kommit in på Universitetet i Umeå, så nu är man snart student hehe ;)

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Universitetsansökningar!

Av , , 6 kommentarer 0

Har trillat in på studera.nu var och varannan dag nu och letat efter nya händelser, har inte hänt så mycket förutom förra torsdagen då jag fick ett abrupt meddelande om att "du inte har kompletterat dina betyg efter att vi även frågat efter kompletteringar och du flyttas härmed till urvalsgrupp blabla.." ;) som då var addresserat till _alla_ sökanden hehe, den blundern fixades till ganska fort iofs och var helt spårlöst borta samma kväll och jag var fortfarande i samma urvalsgrupper.

Idag har tydligen urval1 körts igång enligt mitt konto där detta står "Urval förbereds/körs". Jag luskade fram från internet att urvalet kommer ske 08:30 08:00 imorgon och antagningsmeddelande1 kommer börja skickas på måndag. Hur rätt det är återstår att se, spännande blir det iallafall.

Mekkar in länk till den googlade informationen: här 

 

betyg i mellanstadiet?

Av , , Bli först att kommentera 0

Jag tycker inte man bör införa betyg från 7an eller än värre från mellanstadiet, låt ungarna vara ungar så länge som möjligt, titta på oss vi överlevde ju både betyg från 8an men även siffer och bokstavsbetyg helt utan IUAHDFPAIUDFH*ti-ti-ticks* problem ;) . Mer krav på dem kommer inte lösa nåt av de problem som uppstår i den åldern utan snarare tvärtom.

Ge hellre mer information om vikten av ett bra betyg i början av 8an så att man vet att alla förstår att allvaret har börjat. Tror det är många som inte bryr sig om skolan för att de inte förstår att deras liv formas där och då, och graden av den förståelsen är olika från individ till individ. Sen lessnar dem på skolan för att de inte hängde med riktigt när betygen drog igång och flyr till nya bättre liv i form av rollspel som WoW, Sims eller annat, och sen så går det ännu sämre i skolan.

Dålig information till eleverna som inte heller vill lyssna är problemet, inte att betygen börjar i 8an ;) får dem börja med en bra relation till betyg så kommer det också att förhoppningsvis motivera dem att behålla eller förbättra den relationen.

Jag skulle nog gissa på att de flesta dåliga betyg också i stor utsträckning beror på gråa tråkiga lärare som inte gör informationen som lärs ut rolig och intressant nog att snappas upp av eleverna. Råinformation utan återkoppling till elevernas egna verklighet uppfattas nog som helt orelevant kunskap, och filtreras bort.

Jag har själv haft både bra lärare och dåliga lärare, ett exempel på en dålig lärare som jag kommer ihåg, var en vikarie i svenska på högstadiet som det första hon sa till vår klass var att hon inte ville vara där eftersom hon inte gillade oss och att vi bara var problem, det blev ganska fort en ömsesidig uppfattning ;)

 

 

 

 

Schyman eldar pengar?

Av , , Bli först att kommentera 0

Vad pysslar politikerna egentligen med?. Nu ska Gudrun Schyman tydligen elda upp 100000kr av partiets (Fi) pengar, undra vilka som sitter och klämmer dessa genitala idéer?

Varför inte skänka pengarna till nåt gott ändamål istället som symbol för att lönerna inte är jämställda? På så sätt skulle Fi kunna göra ett gott intryck på svenska folket istället och göra en skillnad med hjälp av pengarna.

Att bränna pengar är inte olagligt men borde ses som en skymf mot sverige och svensk ekonomi och det svenska folket och förstås en skymf mot selma som sitter helt oskyldigt på alla de där tjunkorna. Så dumt ;)

"my ¢2"

 

Extern länk >

Bli först att kommentera
Etiketter: , , ,

Sitter och tittar lite på debatt ;)

Av , , Bli först att kommentera 0

Vilket underligt program, ska inte detta handla om politik? ;) Tycker det mest handlar om personangrepp och Monas retorik som är helt ointressant. Vad partierna står för och skillnader mellan sakfrågorna är vad politik handlar om, det är det som man röstar på i slutändan.

Det verkar vara mycket skäggprat och svammel. Tyvärr dåligt av bl.a Baylan som verkar osäker på det han själv säger. Man kan inte ha debatt om allt, isåfall tycker jag man kan byta namn på programmet till Svammel eller något annat mer fyndigt ;)

 

Bli först att kommentera
Etiketter: , , , ,

”Det enda arbetarpartiet”

Av , , Bli först att kommentera 0

Det var vad Reinfeldt uttalade sig om (igen) om sitt eget parti, vilket är en hög av BS ;) "det nya moderaterna" står fortfarande för samma sak som de gamla moderaterna, vilket är för att kunna ge de som inte behöver mer mera och de som verkligen har problem mindre. Det är bara de rödgröna som är ärliga och står för vad de vill göra för sverige när det gäller skatten. För att kunna behålla vår välfärd behövs hög omsättning av skattepengar, det är underligt att moderaterna sänker skatter till höger och vänster när det just var de gamla skatterna som hjälpte Sverige på ett sätt som andra länder bara kan drömma om under den värsta delen av den ekonomiska krisen, och sedan tar partiet åt sig äran för att Perssons politik räddade Sverige, riktigt snyggt Reinfeldt ;)

Moderaterna kommer aldrig att arbeta för arbetaren, de har alltid arbetat för att ge chefen ännu mera pengar och makt, och sen för att slå undan benen och tryggheten för arbetaren, moderaterna kommer aldrig vara ett arbetarparti, ändå är det förvånansvärt många svenskar som tror på detta eller som tror att de är rik nog för att vara i överklassen, newsflash! det är ni inte ;) . Ni skulle haft mer i fickan hursomhelst nu jämfört med 2006, dock så skulle ni nog haft mer om det varit en säkrare och tryggare socialdemokratisk regering de senaste 4 åren.

Hoppas folk också förstår att moderaternas politik varit indirekt direkt orsak till att människor tagit livet av sig under deras tid i makten och att vi nu slänger ut dom från makten och låter några mer lämpade att styra upp ett säkrare och tryggare Sverige för oss alla.

 

Tänkte avsluta med att länka till en karta över nedläggningar i Sverige jag hittat på nätet som jag tyckte var ganska informativ:

Karta över nedläggningar i Sverige de senaste 18månaderna (cred till ericapp1985)