Fredrik Karlsson

Tankar om saker

betyg i mellanstadiet?

Jag tycker inte man bör införa betyg från 7an eller än värre från mellanstadiet, låt ungarna vara ungar så länge som möjligt, titta på oss vi överlevde ju både betyg från 8an men även siffer och bokstavsbetyg helt utan IUAHDFPAIUDFH*ti-ti-ticks* problem ;). Mer krav på dem kommer inte lösa nåt av de problem som uppstår i den åldern utan snarare tvärtom.

Ge hellre mer information om vikten av ett bra betyg i början av 8an så att man vet att alla förstår att allvaret har börjat. Tror det är många som inte bryr sig om skolan för att de inte förstår att deras liv formas där och då, och graden av den förståelsen är olika från individ till individ. Sen lessnar dem på skolan för att de inte hängde med riktigt när betygen drog igång och flyr till nya bättre liv i form av rollspel som WoW, Sims eller annat, och sen så går det ännu sämre i skolan.

Dålig information till eleverna som inte heller vill lyssna är problemet, inte att betygen börjar i 8an 😉 får dem börja med en bra relation till betyg så kommer det också att förhoppningsvis motivera dem att behålla eller förbättra den relationen.

Jag skulle nog gissa på att de flesta dåliga betyg också i stor utsträckning beror på gråa tråkiga lärare som inte gör informationen som lärs ut rolig och intressant nog att snappas upp av eleverna. Råinformation utan återkoppling till elevernas egna verklighet uppfattas nog som helt orelevant kunskap, och filtreras bort.

Jag har själv haft både bra lärare och dåliga lärare, ett exempel på en dålig lärare som jag kommer ihåg, var en vikarie i svenska på högstadiet som det första hon sa till vår klass var att hon inte ville vara där eftersom hon inte gillade oss och att vi bara var problem, det blev ganska fort en ömsesidig uppfattning 😉

 

 

 

 

Etiketter: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.