Fredrik Rönn (c)

Där filosofin, tekniken och politiken möts

Flört med c och fp

Det talas i media om trevare till mittenpartierna, och det låter kanske vettigt på pappret. Men, man skall komma ihåg att bägge parter i ett sådant samarbete riskerar att framkalla en svekdebatt bland sina sympatisörer.
Som exempel kan man ta ”vinster i välfärden”, som var ett hett samtalsämne just innan valet. Om centern skulle vara med och rösta fram förslag som inte tillåter småföretag att agera i vård- , skol- och omsorgssektorn skulle det troligen bli svårt i de egna leden. Om socialdemokraterna skulle låta bli att ändra på saken skulle de få svårt med sina egna sympatisörer.
Detta gäller i ett antal frågor. Lokalt ägande, småföretag, landsbygdfrågor, närodlat, idén om jobbskapande företag med mera.
Skulle centern släppa sina principfrågor skulle det vara farligt, och skulle socialdemokraterna eller miljöpartiet släppa ina principfrågor är det också farligt.
De enda som i kraft av sin storlek kanske skulle tåla att kompromissa bort en del av sina viktigaste frågor är kanske socialdemokraterna och moderaterna, men, jag tror att väljarna inte röstat fram ett sådant samarbete.
I sanning ett svårt läge. Jag tror att det finns en del frågor där centern skulle kunna vara överens med socialdemokraterna, men i de viktiga principiella frågorna tror jag man går bet. Om inte socialdemokraterna släpper på några riktigt viktiga principer…

Landet måste som sagt styras.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.