Fredrik Rönn (c)

Där filosofin, tekniken och politiken möts

Nybyggarlandet

Det är intressant att i dagens VK läsa Mattias X Lundbergs debattartikel.

http://www.vk.se/1288974/nu-behovs-ett-helt-nytt-politiskt-parti-i-sverige

Man skulle kunna tolka den som att Mattias tänker starta ett nytt parti för att jobba för småföretagande och mångfald, och sakta närma sig en vision av ett land som har en kultur av att det finns möjligheter både tekniskt och företagsmässigt.

Under 8 år har centerpartiet försökt påverka politiken så mycket som möjligt just i en riktning mot ett samhälle där småföretagsamheten inte är ett undantag utan ett självklart val för många. Ett samhälle där människor skall vara välkomna hit och där det skall finnas möjligheter att bidra. Ett samhälle där inte stora institutioner dikterar vad det skall satsas på utan där alla människor har möjligheter att skapa sina egna nischer på bra villkor. Ett land där det inte är en nackdel att vara liten utan där det är unga och idérika människor som är bra på att läsa möjligheterna i samtiden, som tillsammans med duktiga och erfarna ledare, mentorer eller ägare skapar nya verksamheter.
Det är så mångfald i utbud skapas, och mångfald i tillgångar kommer till sin rätt. Det är så ensidigt utbud från få stora aktörer kan kompletteras, och det är så människor från alla hörn och i alla landsändar kan få briljera.

2011 lanserade centerpartiet begreppet ”Nybyggarlandet”, för att tydligt markera partiets hållning i migrationsfrågan, och utifrån det bedömer jag att Mattias slår in åtminstone några öppna dörrar.

Vi har under ett antal år haft en färdriktning mot ett samhälle där man håller småföretagsamheten och det lokala ägandet högt. Det är en väldigt lång process, och med starkt centerinflytande under ytterligare ett antal år hade vi närmat oss detta lite till. Jag tror också att det under senare år har skett en viss förskjutning av värderingar i samhället, till dessa frågors fördel. Mindre likes för stormarknader och plastpryttlar och mer likes för småskaligt och kvalitet. Det är bra och där har centerpartiet haft en viktig roll.

Kanske egentligen Mattias egentligen hade önskat lite mer centerpartistisk profil på politiken?

2 kommentarer

    • Fredrik Rönn (inläggsförfattare)

      Hej,
      jag håller givetvis inte med dig.
      Med visionen om nybyggarlandet menas ett samhälle där alla är välkomna att bidra. Ett samhälle där man får vara med och försöka. Ett samhälle dit man kan komma och pröva sin förmåga.
      Socialbyrå låter som något som har utgångspunkt i en socialistisk världsbild, där antalet företag och jobb och verksamheter är i stort sett förutbestämt, och man förväntas ansöka om jobb och om det inte går, ansöka om bidrag.
      I nybyggarlandet, visionen, har kulturen förändrats så att det naturliga är att nytillkomna främst funderar över hur de kan skapa en verksamhet som kan funka. Där det är bolagslagen och inte socialbyrån man lutar sig mot.
      Vision, o ja, men på en generation till kan vi vara där om vi vill!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.