Fredrik Rönn (c)

Där filosofin, tekniken och politiken möts

Ställningstaganden i flyktingfrågan

Det är tydliga åsiktsskillnader i flyktingfrågan i Sverige idag, där ena lägret hävdar att det är bättre och billigare att hjälpa människor i nöd på plats i sitt närområde, och där andra lägret hävdar att vi behöver hantera situationen för de som faktiskt kommer hit till oss i Sverige.

Det finns en flora av argumentation och ofta skall det gå så fort i medier att man aldrig hinner borra mer i frågan än att bara redogöra för vad man själv kommit fram till som slutsats.

Jag tror att vi alla mår bra av att visa vad vi tar avstamp i när vi bildar oss vår uppfattning. Både för att inför sig själv förstå sitt ställningstagande och kunna argumentera för det, men även för av avdemonisera sin politiska motståndare för att hyfsa debatten.

Själv baserar jag mina ställningstaganden på den filosofiska frågan kring välfärden. Välfärden har byggts upp sakteliga av flera generationer i detta land, men bara för det är så finner jag inte att vi som redan bor här idag har en större rätt att åtnjuta dess skydd i svåra tider, än människor som fötts i ett annat land och befinner sig på flykt i någon form. Jag väljer medvetet att inte explicit tala om asylflyktingar här eftersom det inte gör någon skillnad i det filosofiska resonemanget.

Jag kan inte se att jag, mina barn, eller mina vänner eller deras barn har en större rätt till de omfördelade medel som den svenska välfärden kan erbjuda, än andra människor som kommer hit. Det är mitt ställningstagande. Givet detta, kan jag inte se något idémässigt problem med att vi efter bästa förmåga försöker hjälpa de personer på flykt som kommer hit. Det är en fråga om medmänsklighet, då de människor som är på flykt är i stor nöd.

Praktiska problem kan jag givetvis se, jag hävdar alltså inte att det är lätt att hjälpa alla de som kommer. Men jag kan inte komma fram till annat än att jag tycker att vi bör försöka, efter bästa förmåga.

Men hjälpa i närområdet då, säger någon, är inte det bättre? Blir det inte billigare? Blir det inte mer hjälp för pengarna då? Till viss grad, är min bedömning. Men när tältläger blir gigantiska börjar andra risker dyka upp. Sanitära problem, vattenförsörjning, andra typer av problem som kan följa av enorma ansamlingar av folk i nöd. Givetvis bör vi som nation försöka hjälpa till där flyktingarna är i närområdet, men jag tycker inte att det utesluter att vi försöker hjälpa dem som kommer hit till Sverige också. Jag tror vi behöver göra både och.

Jag tycker att det är en självklarhet att vi försöker ta hand om de som kommer hit, och att vi tar ett stort ansvar. Vi bor i ett ett land som trots allt är väl fungerande och har ganska stora resurser i olika former och en hel del plats rent geografiskt.

Givetvis kommer det att kosta oss en hel del, men så länge vi har råd att dela ut ej behovsprövade barnbidrag eller ränteavdrag för lån till stora fina hus mfl exempel, så kan vi rimligen inte hävda att vi inte har resurser. Vi har stora resurser som vi förfogar över och kan anslå till det vi finner lämpligt. Hur mycket vi klarar av att anslå måste vara en diskussion baserad på vårt grundläggande ställningstagande.

Praktiska frågor dyker självfallet upp här också, då det handlar om att hysa in människor, integrera människor i samhället, men där tycker jag rimligen målbilden bör vara att försöka göra det så bra som möjligt. Då bör vi snarare undersöka hur vi på bästa sätt kan förenkla processerna för att agera, så att vi snabbt kommer till skott.

Därför står jag bakom centerpartiets ställningstaganden, och tycker också det är bra att den breda överenskommelsen kommit till stånd trots att den inte i alla stycken är optimal med centerögon sett. Men i korthet tycker jag Johanna Jönsson gjort ett mycket bra förhandlingsjobb, och det är bra att man kommer till handling i alla fall.

2 kommentarer

  1. Truth4U

    Din lösning leder till att en stor del av Sveriges människor får leva i framtida misär, såväl dagens svenskars barn och barnbarn, som merparten invandrares barn och barnbarn … vilket många (utländska) forskare jag läst betonar som en stor risk, då Europas ekonomier nu gradvis slås ut av effektivare och produktivare asiatiska samhällssystem. Kort sagt: Europa hänger inte längre med i den tekniska utvecklingen. Sverige går då obönhörligt mot en ”grekisk” lösning, troligen tidsmässigt efter Spanien, Italien, Frankrike och Portugal. Den globala konkurrensen är en hänsynslös kraft, som driver fram detta..

    Jag rekommenderar dig att läsa den kurdiske flyktingen (svensktalande), men i USA skolade nationalekonomen Tino Sanandajis forskning. Han är Sveriges särklassigt internationellt mest kände forskare och en (ofta automatiskt) efterfrågad auktoritet på alla flyktingfrågor i Norge, Danmark, Tyskland, och intervjuas i dessa länders TV- och radiomedia samt t ex Washington Post i USA, The Independent i London, Die Welt i Tyskland, Al Jazeera i muslimvärlden, kort sagt världens ledande tidningar. Dessutom som talare på konferenser om flyktingkrisen i Europa etc.

    Allt som denne svenske helt unika forskare färdigställt finns, alltid med angivna källor, på på hans hemsida http://www.tino.us Där lärde jag mig själv oerhört mycket nya fakta om verkligheten och fick nya insikter om varför vårt samhälle nu tycks ohjälpligt braka samman och slitas isär av flyktingkrisen. Sanandaji krtlägger varför.

    Hans slutsatser med många ”förbjudna sanningar” om svensk flyktingpolitik, kan du se i hans senaste stora intervju, som den danska anrika Weekendavisen gjorde med honom nyligen. Bläddra ner till ”Weekendavisen” och läs den svenska översättningen… Men … Sedan föreslår jag du även läser hans övriga blogginlägg . De innehåller de exakta sifferfakta han stöder sig på, som även du förmodligen också vill se, fakta som (den för oss provokativa) kvällstidningsartikeln inte tar med, då de flesta redan är allmänt kända dansk politisk debatt till skillnad från svensk.

    Ingen har kunnat motbevisa Salandajis uppgifter. Det är därför han anlitas som seriös forskare i resten av världen. Detta faktum plus, som jag nu förstått, att svenska massmedias bojkottar honom (som forskare blir han en hänsynslös avslöjare, när SVT, tidningar och politiker ljuger oss rakt i ansiktet). Du vill säkert veta SANNINGEN, och du kan läsa många påståenden ( lögner) han fullständigt bevisat vara grundlösa i hans i blogg. Jag började förstå hur ”konflikteggande” svenska flyktingfrågor blivit presenterade medborgarna från såväl politikers och massmedias sida. Detta har enbart gynnat SD, som tyvärr fått monopol på att ha uppfattningar närmast verkligheten.

    Nej, jag röstar inte SD, men min övertygelse är: Att sopa svåra svar under mattan på oroliga människors befogade ställda frågor, gynnar bara SD med nuvarande debattpositioner. SD har svar, som utgår från senaste forskning, och som sedan formas till deras budskap.

    Övriga partiers svar är tyvärr ofta olika ostyrkta teser, likt de du nämner, utan bedömning av framtida konsekvenser, vilket Salandaji alltid gör. Frågorna måste kunna diskuteras utifrån verkligheten, ej människors utopiska visioner. Och bättre att lära sig verkligheten sent än aldrig. Så läs hans blogg på http://www.tino.us och bilda dig din egen personliga uppfattning, för där finns alla relevanta uppgifter du behöver om verkligheten. Han är en seriös forskare, som redovisar allt, alla källor och alla händelser.

    Jag kopierar slutligen in Sanandajis svar på reporterns fråga i Weekendavisens artikel, då du själv inte nämner något om framtida konsekvenser av fri invandring till Sverige.

    ”Har alarmismen inte tagit över I Sverige? ”
    ”Än har inte alla tappat förstånden, men några av våra politiker och medier är ideologiskt revolutionära. De uppför sig vilt oansvarigt. Om det inte stoppas kommer

  2. Fredrik Rönn (inläggsförfattare)

    Tack (jag tror dock kommentaren inte fick plats riktigt), jag skall gärna läsa Tino och bilda mig en uppfattning om det han skriver.
    Jag vill peka på att jag tar spjärn i den filosofiska frågan, och att det därefter finns många saker att hantera i praktiken, som mycket riktigt inte är enkla. Det finns inga enkla lösningar, inga snabba lösningar och inga billiga lösningar, och jag vill inte påskina att jag beskriver en hel lösning ovan. Men, ett ställningstagande.
    Orsakssambanden rörande politik på hög nivå är alltid föremål för debatt då de är så komplexa att hantera att de inte kan hanteras utan viss grad av förenklingar. Och i förenklingarna ligger alltid riskerna för att utelämna väsentligheter. Politik är att utifrån värdering och idé formulera handling och sedan försöka genomföra. Därefter analysera och formulera ny handling osv.

    Sedan, huruvida vi halkar efter Asien är en fråga om samhällsbyggnad/utbildning/forskning/innovation/företagande/industri… Ett jättestort komplex av frågor som hänger ihop. Vi måste vara duktiga på allt detta och mer därtill för att lyckas vara konkurrenskraftiga globalt sett. Oavsett inflyttning eller ej.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.