Fredrik Rönn (c)

Där filosofin, tekniken och politiken möts

Räntan och investeringarna

Vi har ett bra tag haft historiskt låga räntor i Sverige, precis som i många andra länder. I dagens ledare i VK resonerar man om orsakerna till det faktum att detta mest ser ut att driva upp priserna på bostäder. Det är en dålig följd av de låga räntorna, och bidrar inte till lägre kostnader för bostäder, utom för de som bott länge i sina bostäder och av den anledningen blir kvar där på grund av att det kommer att kosta ganska mycket mer att flytta till annat boende.

Men företagen investerar för lite, påpekar man, och då behöver räntan sänkas för att få fart på detta för att i sin tur skapa nya jobb. Till viss del är det sant, men som läget är idag så är det mycket billigt att låna pengar.

Jag vill påstå att om det är något som hämmar företagens investeringar och jobbskapande, så är det bristen på bra idéer. För bra idéer går det ofta att skaffa kapital. Om företagen inte ur egna led kan vaska fram affärsidéer som bär kommer tillgång till investeringsmedel inte att göra någon stor skillnad. Om idéer att basera nya företag på saknas är det likaså ingen skillnad även om tillgången på billiga lån blir bra.

Jag tror att nyckeln till nya sunda och bra investeringar finns i ett kreativt klimat tillsammans med en väl fungerande försörjning av kapital eller lån. Bra mentorskap och uppbackning när det gäller att driva verksamheter. Ett klimat där kreativa, nya, fräscha idéer stöts, blöts och framför allt prövas.

När detta fungerar bra kan man få den skjutsen som behövs.

Man kan se det i områden som Kista, Gnosjö mfl. I rätt omgivning behövs inga minusräntor för att få fart på företagande och jobbskapande.

Politikens roll bör vara att underlätta uppkomsten av sådana omgivningar. För det finns många förslag och de är oftast inriktade på entreprenörens roll, möjligheter och villkor. Det är där vi bör fortsätta att nöta på, tycker jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.