Fredrik Rönn (c)

Där filosofin, tekniken och politiken möts

Småföretag i hemtjänsten?

Under dagens kommunfullmäktige i Umeå tog en fantastiskt lång interpellationsdebatt plats. Mycket välbehövligt och belysande, inför en ganska fullsatt åhörarläktare.

Min syn på saken är att den av (v) och (s) föreslagna övergången från lagen om valfrihet(LOV) till lagen om offentlig upphandling(LOU) är ett steg bort från valfriheten och småföretagandet inom Umeås hemtjänst.

LOU skulle betyda att verksamheterna kommer att leva i avtalsperioder, och tappa all känsla av rådighet över sin situation. Om man inte har stabilitet i förutsättningarna längre än så och blir beroende av vad som händer i dessa upphandlingsprocesser, kommer de mindre företagen inte att kunna investera i personal och kompetens på samma sätt som annars. Detta leder till en förtvinande tillvaro och minskar alla chanser att stå sig väl i konkurrensen med de större aktörer som säkerligen kommer att vara de som kan plöja ner mest juristtimmar i sina svar på upphandlingen.

Jag kan inte annat än se en stor risk att vi några år senare har en debatt igen, som då innehåller kritik mot de stora vårdföretagsjättarna och varför dessa skall tillåtas sko sig på omsorgen. De mindre kommer då om inte vara utslagna så i alla fall ha en mycket mindre andel av uppdragen. En debatt som kommer att handla om stora vårdföretag eller kommunal regi kommer (v) och (s) att föra med högt tonläge.

För mig betyder detta bara att vi idag måste visa att vi bryr oss om de små företagen, deras personal, de som valt dessa till sina uppdrag och kvalitén på dessa uppdrag. Vi gör det bäst genom att fortsätta basera oss på LOV.

Dagens debatt visade tydligt vilka sidorna är i denna konflikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.