Lagstiftningen måste stärkas med Lex Lotta

image

Igår anordnade Socionomer utan gränser med säte i Stockholm och Umeåföreningen Handihandförkvinnofrid informations- och dialogmöten i Umeå om arbetet för en ny lagstiftning Lex Lotta.

Med anledning av det brutala mordet på Lotta Rudholm i somras och med vetskap om att ca 17 kvinnor varje år dödas i nära relationer i Sverige har Maria Hellenius Henrysson på Socionomer utan gränser tagit initiativet till en expertgrupp som ska ta fram förslag till en ny lagstiftning som ska ge våldsutsatta kvinnor ett bättre skydd.

Expertgruppens ledamöter är väl meriterade inom området med toppnamn som t ex Jerzy Sarneci, Henrik Belfrage, Tomas Wetterberg och Madeleine Leijonhufvud,

Lex Sara, Lex Maria och Lex Bobby. Alla är de lagar som har tillkommit utifrån brister i myndigheternas arbete för medborgarnas skydd och vård. Lagarna har tillkommit för att upptäcka och minska systemfel och komma åt brister för att misstag inte skall begås men även att kunna användas retroaktivt, för att stärka rättssäkerheten och rättsskyddet.

Jag applåderar Socionomer utan gränser och Handihandförkvinnofrids arbete. Lagstiftningen måste stärkas till skydd för våldsutsatta kvinnor.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>