Tillväxt behöver inte vara så tabu.

På vissa håll inom politiken och ”gräsrotsrörelsen” har konceptet tillväxt blivit en negativ grej, vilket jag finner olyckligt, tillväxt behövs utan det vi behöver kolla på är vilka normer och drivkrafter som styr tillväxten.

I en hållbar utveckling behöver vi tillväxt. Det måste finnas en ny norm inom ekonomisktillväxt där en hållbar utveckling är drivkraften, med fokus på klimatet, material och energi hushållning, kvalitet samt med ett socialt ansvar.

Vi jobbar för att gå ifrån ett fossil beroende samhälle till det fossilfria samhället. Vi jobbar för att hushålla med de material och energiresurser så vi ej äventyrar framtida generationers behov. Vi står inför stora utmaningar med att utveckla den framtida infrastrukturen, framtida byggprocesser och framtidens produktions led från producent till konsument ställs om med det hållbara samhället i fokus. Allt detta för att ej vidare belasta vårt klimat och vår jord. Allt detta arbete som vi står inför och som vi utför idag är tillväxt.

Genom att skapa förutsättningar och ge rätt stöd men även våga ställa krav ska vi uppmuntra företag att miljöprofilera sig och satsa på ett miljödrivet arbete. Att satsa på teknisk och organisatorisk innovation, där då företagen står bättre rustade för framtiden och kan stärka sin konkurrenskraft och bidra till en ökad hållbar tillväxt samt ökade antal gröna jobb. Allt detta är en form av tillväxt.

En hållbar tillväxt tillsammans med en ekonomisk tillväxt är även nödvändigt för att bekämpa världsfattigdomen. Tillväxt behövs här för att ge människor möjligheten att vara en del av samhällets omvandling. Det behövs tillväxt för att ge dessa människor tillgång till välfärd, skola och demokrati. Tillväxt behövs för att ge dessa människor möjlighet till ett bättre liv, möjlighet till utbildning, men även en mer medveten vardag där man har resurser att tackla de klimat och resurs utmaningar världen står inför.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>