Liberalernas hån mot välfärden

Som vanligt verkar Liberalernas gruppledare i sin oförmåga att presentera argument eller föra en konstruktiv politisk diskussion, vilja dra till med anklagelser och påhopp om okunskap och brist på verklighetsuppfattning hos dem som tänker olikt honom själv. Det känns som att samma gamla skiva fastnat på ”repeat”..om och om igen.

Att Liberalernas gruppledare väljer att kalla oss Miljöpartister okunniga och att vi har en bristande verklighetsuppfattning kan jag personligen leva med, lite synd dock då jag saknar lite konkret politik från Liberalerna och den politiska diskussion som då medföljer.

Det jag då finner upprörande efter att ha läst Liberalernas gruppledares blogg är det sätt som han väljer att underminera och håna dem som jobbar inom välfärds sektorn.

Att i sin blogg skriva   - ”Sen visar också offentliga studier att små sänkningar av arbetstiden innebär stora bortfall i samhällsekonomin. Inom välfärden skulle det också vara ett oerhört slag, med tanke på den svårighet som det är med personalrekrytering. Än en gång visar miljöpartiet sin okunskap om verkligheten och den här gången är det hur dagens arbetsmarknad ser ut.” 

Jag vet inte vilken verklighet Liberalernas gruppledare befinner sig i?? Att skriva på detta sätt visar dock en klar brist på medvetenhet om den verklighet som våra medarbetare inom välfärden upplever dagligen. Tex det finns idag många sjuksköterskor med giltig legitimation som har valt att lämna yrket, personal omsättningen på landets sjukhus är oroande hög. Den arbetsmiljö som råder idag är oacceptabel, vårdpersonal utsätts för ökad stress, brist på resurser och arbetsbördan blir bara större och större, arbetsvillkoren blir osäkrare, vi ser hur sjukskrivningarna ökar och medarbetare lider mer och mer av utbrändhets  symptom. Vår vårdpersonal drar ett av samhällets tyngsta bördor samtidigt som de är ett av samhällets mest underbetalade. Detta skapar inte bara en osäkerhet hos medarbetarna men även för vårdtagare. Många väljer att även lämna yrket så situationen blir mer och mer ohållbar. Många jag har talat med berättar om den osunda miljö de arbetar i, hur de körs slut på jobbet och inte hinner med varken sig själva eller familjen utanför jobbet. Vården är en dygnetrunt verksamhet och arbetstiderna är udda och krävande. Vi måste få bukt med med arbetsmiljön för våra välfärds medarbetare, vi måste ge dem en värdig tillvaro och med en värdig lön. Vi måste öka attraktiviteten inom välfärds yrken så vi kan behålla dem som finns idag och locka till oss nya medarbetare. Vi måste kunna erbjuda en skälig lön, en hanterlig arbetsbörda och skäliga arbetstider  och arbetsförhållanden. Medarbetare inom välfärden måste få en möjlighet till en värdig tillvaro på jobbet men även utanför jobbet, de måste få vila och återhämta sig.

Vi måste börja ta hand om dem som vi förväntar oss ska ta hand om oss.

Men jag kan förstå att detta känns främmande för Liberalerna, då man varit med i den Allians regering som aktivt sänkte välfärdens resurser genom skattesänkningar, där man istället för att ta ansvar för välfärden istället vill privatisera och låta våra skattepengar hamna på riskkapitalets vinst konton. Så jag skickar med detta till Liberalernas gruppledare… Tänk vad mycket de ca 15 miljarder som årligen går ut i vinst från våra skattepengar skulle kunna göra för vården, skolan, äldreomsorgen och polisen.

När det kommer till Liberalernas utspel om friår, så tycker jag att det är bra att regeringen tittar på frågan, jag välkomnar att regeringen ser över olika lösningar med att ta fram verktyg med att få bättra folkhälsan och minska den ökade stress och utbrändhet som drabbar samhället idag. Personligen tror jag inte att samma modell som fanns 2005-2007 är aktuell idag, vilken ingen annan direkt påstått heller från MPs sida, utan man vill utreda olika möjligheter och modeller vilket jag välkomnar.

Det finns flera framgångsrika exempel både i Sverige och runtom i världen där arbetstidsförkortning inom välfärdsektorn likväl inom de privata näringslivet get bättre verksamheter, friskare och mer produktiva medarbetare och där business never been better!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>