ECT – Elchocker skadar

Många har länge, ända sedan 30-talet diskuterat om ECT-behandling ger effekt och vad som egentligen händer i hjärnan när de tillför 450 volt. Det har alltså länge i Sverige använts som behandling mot depression och andra liknande tillstånd där psykiatriker inte funnit medicinering tillräckligt effektiv. Vissa tackar för behandlingen då de anser sig hjälpta medan andra för evigt kommer att ångra att de gjorde det. Minnesstörningar är otroligt vanligt och bestående minnesförlust förekommer, dödsfall förekommer också liksom att många upplevt sig personlighetsförändrad. I Sverige är vi bäst i hela världen att använda ECT till antalet befolkning, i flera länder är det förbjudet. Hur kommer det sig?

Jag vill gå in på vad ECT egentligen är och ber er fundera om det här är behandling eller något helt annat.

Många läkare har varit överens om att ECT gör att personerna glömmer anledningen till varför de fick sin depression och därför kommer ur den. Låter det nyttigt att söva en patient, ge den kramplösande och muskelavslappnande samtidigt som ström skjuts genom huvudet så att hjärnan framkallar ett epileptiskt grand mal anfall. Många behandlas flera gånger i veckan under flera månader. Strömmen skapar sekunder utan någon som helst hjärnaktivitet. Är det verkligen riskfritt att skicka sådana elchocker genom människans tänkande och minne?

"För det första så orsakar den epileptiska grand mal anfall som är mycket mer intensiva och destruktiva än de som spontant upplevs av personer med svår epilepsi. Dessa multipla anfall ( typiskt 3 i veckan under några veckor eller mer ) utmattar och skadar neuroner eller hjärnceller. För det andra så skadar den elektriska strömmen hjärnan genom att störa elektrisk funktion, överhettar hjärnvävnad, stimulerar högt blodtryck i hela hjärnan, bryter ner blod-hjärn barriären och orsakar små blodkärl att krampaktigt sluta sig och berövar på så sätt neuroner på syre och näringsämnen."

- Peter R. Breggin, MD

Varför vill ingen psykiatriker ställa upp på den här behandlingen själv om den nu ska vara så harmlös och enkel? Kan det vara för att de vet riskerna men mörkar det för patienterna som tvingas genomgå dem?

Många förstår inte att elchockerna ger bestående hjärnskador, vilket för vissa slutar med att depressionen försvinner medan det för andra ger förödande konsekvenser där minnet från tidigare i livet helt försvunnit och depressionen hänger kvar. Att inte komma ihåg sitt bröllop, sina barn, vem man är gift med, vad man gjort på semestrar osv. verkar trevligt.

Jag förstår inte att vi tillåter, och fortsätter, chansa med en metod vi vet ger bestående skador. Att det dessutom kan ges under tvång får mig att må illa, hur kan sjukvården tolerera det här? Många yrkesverksamma inom sjukvården är emot ECT, där bakom finns en anledning. Många är också för, där finns också en anledning. Det finns än idag, och kommer nog aldrig finnas, någon forskning som talar för att ECT är effektivt och skonsamt.

Säg som det är, psykiatriker, hur många patienter skulle sedan vilja gå igenom en ECT? Skulle ni själva ställa upp frivilligt, skulle ni vilja bli tvingade?

Gå in på den här hemsidan;

ECT – Hur fungerar det och konsekvenser <—-

"Vad händer en person när han får en elchock?

”Man får ett epileptiskt grand mal-anfall, ett nära-döden-tillstånd där hjärnans aktivitet slås ut helt och hållet. Blodtrycket stegras abnormt och syretillförseln till hjärnan avstannar helt. Man blir hjärndöd ett kort tag. De försöker framkalla en pånyttfödelse. Att påstå att ECT inte skadar är närmast bisarrt. Man använder regelbundet 400 volt, 760 volt har noterats. Den räcker till för att tända en 60 wattslampa. Kopplar du in en dator till detta så går kretsarna sönder. Hjärnan är mycket känsligare än en dator.”

Frågor och svar om ECT <—-

Enligt en tidigare artikel från VK får varje patient som behandlas med ECT ca 10 behandlingar, det varierar naturligtvis stort men det som förbryllar mig är att det inte finns någon statistik i landet och att ingen utvärderat metoden.

Etiketter: , , , , ,

6 kommentarer

 1. Catharina Alperud

  Är helt emot elchocker och patienter jag träffat som fått det har olika uppfattning om det men i det stora hela samma. Dåliga effekter som måste göras om, minnesluckor och till och med en som fått en bestående personlighetsförändring till det sämre. Tragiskt är att vi inte kommit längre i våra behandlingsmetoder i Sverige och övriga världen. Sverige ligger tyvärr tragiskt efter i rätt mycket.

 2. Galen Pannan

  Svar till Catharina Alperud (2011-05-30 14:53)
  Jag känner en som gått igenom ECT också, som tappade minnet helt men fortfarande hade kvar sin depression.
  Det finns inga studier som säger att det är bra eller ens effektivt, allt talat mot att det är skadligt och inte minst farligt.
  Mindre medicin, ingen ECT – mer stöd, samtal, terapi m.m. Det kostar, men det är värt!

 3. Peter Larsson

  Stort tack för mycket bra artikel om elchocker!

  Äntligen vågar någon gå ut och säga sanningen om denna inhumana ”behandlingsform”.

  Läkarna säljer in ECT lika arrogant och nonchalant som de en gång i tiden sålde in lobotomi, insulinchocker, tvångsteriliseringar, etc.

  Alternativa behandlingar måste satsas på och lyftas fram. Valfriheten för patienterna måste ökas!

  Jag ser framemot en medmänskligare vård i framtiden med patientens väl i fokus.

 4. Galen Pannan

  Svar till Peter Larsson (2011-06-01 23:48)
  Som enskild människa står jag maktlös, men tillsammans kan vi göra skillnad. Jag skriver det här för att jag bryr mig om mina medmänniskor, även de jag själv känner som också fått gå igenom (tortyr)behandlingen.
  Jag vill att det här ska sluta idag, genast. När väl metoden inte kommer finnas kvar kommer läkare och forskare säga ”Hur kunde vi använda det här?”.. Det är min plikt i det här landet, som demokratisk medborgare, att framföra vad jag tycker och står för.
  Varsågod, till inlägget. Men materialet och inspirationen fick jag från dig.

 5. Peter Larsson

  Det kan vara intressant men hemskt att veta hur elchockerna startade:

  ”Jag gick till slakteriet för att få se denna så kallade ‘elektriska slakt’ med egna ögon. Stora metalltänger var fästade vid slaktsvinens tinningar och kopplade till ett eluttag (125 volt). Så fort svinen kom i kontakt med tängerna förlorade de medvetandet och stelnade till. Efter ett par sekunder började de skaka av kramper på samma sätt som våra försökshundar gör. Under denna medvetslöshet (epileptiskt koma) kunde slaktaren sticka och åderlåta dem utan svårighet.”

  Ugo Cerletti, psykiater, beskriver 1954 hur han uppfann elchocksbehandlingen.

  Sedan dess har ”behandlingen” förskönats – men kom ihåg att det är samma elchock som tidigare.

  Vi måste hjälpas åt att sprida sanningen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>