Ansvaret ligger inte på lastbilen eller stadslösningen.

Av , , Bli först att kommentera 4

Efter helgens hemska dåd i Stockholm så börjar nu givetvis politikerna söka brister i säkerheten som skulle kunna täppas åt för att förhindra att det händer liknande otrevligheter igen.

Infrastrukturministern har kallat till sig fordonstillverkare, åkerinäringen och länsstyrelser samt kommuner. Tanken bakom det är förstås att försöka arbeta åt hållet som innebär mer tekniska lösningar som ska göra att inte vem som helst ska kunna ”kapa” en lastbil. 

Själv funderade jag på det här i fredags medan jag följde nyhetsrapporteringen. 

Det är klart att åtgärder går att åstadkomma, MEN. 

Om vi nu tex Volvo och Scania hittar på lösningar som gör att en lastbil inte går köra utan att föraren sitter i (tex en sån här modern bilnyckel som man bara har i fickan) då kommer ju bara ”terroristen” se till att komma över nyckeln i ett liknande fall, den stora skillnaden är att chauffören hamnar i en farligare situation.  

Och ska man satsapå liknande åtgärder på varje cheva eller Dodge eller BMW X5 eller Volvo XC 90? Tror man på allvar att detta ska fungera?

Nästa fråga, som jag funderat på och som ”topp” politikerna nu kommer börja fundera på, fasta hinder som hindrar att en lastbil skulle kunna ta sig in i en stadskärna, det är en bra idé i sig men problemet är att man bara flyttar risken från Drottninggatan eller renmarkstorget till tegsbron i Umeå  (till exempel). Och säkrar man den bron så flyttar man problemet vidare steg för steg från centrum till trottoaren vid e4 och till slut är man ute på landsbygden där folk motionerar efter vägen.

Detta är inte vägen framåt, det finns inget annat än att hitta och sätta åt ”terroristen” innan den enskilda personen bryter mångfalt mot lagen. Och straffet ska inte vara ett resultat av -68 vänstern. 

Fredrik Jakobsson  (c)

Bli först att kommentera

Vi är tillsammans i detta 

Av , , Bli först att kommentera 5

När vi nåddes av nyheten. Jag brukar fråga alla i generationen före vars de befann sig när de fick reda på att Palme blev skjuten, de flesta minns.

Vars var du när du hörde om lastbilen på Drottninggatan? Det kommer vi troligen prata om i framtiden. 

En fruktansvärd händelse, utförd av vad man kunde likna med ondskan själv. 

Det är bara konstatera att detta vansinnesdåd berör oss alla och är något viktigt så är det att vi håller ihop som ett enat folk. För det ska vi, så bra är vi.

Bli först att kommentera

Motion om lagen på vinterdäck på tunga fordon

Av , , 2 kommentarer 9

Motionen

Nya lagen om vinterdäck på tung trafik

Av: Fredrik Jakobsson (c)

Med anledning av att motionären anser att dagens vinterdäckslag på tung trafik är trafikfarlig och bidragande till destruktiv osund konkurrens så skrivs denna motion.

Dagens krav på däck när det gäller tung trafik säger att endast drivande axel ska ha M&S märkning (mud and snow). Minsta tillåtna däckdjup på dessa däck är 5 mm.

Övriga axlar på fordonet är helt fråntaget krav på vinterdäck (även framaxeln). På alla dessa övriga axlar gäller minsta mönsterdjup 1,6 mm (vilket är att jämföra med (slicks).

Seriösa åkeriföretag monterar nya vinterdäck på drivande axel/ (axlar vid tandemdrift) varje senhöst. De monterar även nya vinterdäck på framaxeln när det är absolut nödvändigt för styrförmågan = trafiksäkerheten.

Seriösa åkerier monterar dock ej nya vinterdäck på stödaxel, vagnen/trailern när de oftast har minst boggie vilket resulterar i att de ej slänger i sidled i halka, bilens bakdel släpper före vagnen/trailern trots att bilens bakdel har vinterdäck och vagnen/trailern ej.

Seriösa åkerier använder sig av tandemdrift (en slags fyrhjulsdrift vilka tillsammans kan ta 21 ton i drivaxeltryck eller en såkallad boggie som består av en drivaxel samt en stödaxel vilka tillsammans kan ta upp till 19,5 ton, vid behov kan föraren flytta vikt från stödaxeln till drivaxeln vilket kan bidra till ett drivaxeltryck på ca 19-20 ton vilket ger väldigt hög friktion.

När seriösa åkerier beställer sina fordon eller köper begagnade fordon så ser de till att få ett ekipage med rätt axelavstånd och lastfördelning samt drivförmåga för ändamålet. Ett fordonståg som är byggt på rätt sätt och med en kunnig chaufför tar sig i regel fram i de flesta backar vilket gör att sådana fordon sällan stannar av och hindrar övrig trafik vilket när det händer ofta bidrar till farliga trafiksituationer samt stopp i trafiken.

De senaste åren har ofta situationer uppstått när felbyggda billigare fordon med oseriösa chansande ägare stannat i backar och skapat farliga situationer samt kört av vägen ofta för att de har dåliga däck på drivaxel och framaxel eller en enkel drivaxel med högst tillåtna axeltryck 10,5 ton, (det blir helt enkelt för lite friktion mot vägen) vilket både bidrar till risk för ”fällknivseffekt” och dålig styrförmåga samt dålig framkomlighet.

Dessa enkla drivaxlar har blivit vanliga på de svenska vägarna och de borde inte få köra i Sverige utan minst 2 piggkedjor.

Att ta lagen om vinterdäck till nästa nivå, tex lag på vinterdäck på tunga släp är både onödigt ur trafiksäkerhetssynpunkt samt fruktansvärt dyrt pga omsättningen däck för såväl åkeriföretagen dvs slutkunderna och den svenska ekonomin.

Att ta ännu nästa steg dvs krav på dubbdäck vore fruktansvärt onödigt och även det som ovan samt något som skulle tynga hela den svenska ekonomin och miljön genom ett våldsamt vägslitage

Med anledning av ovanstående yrkar motionären

    • Att införa lag på vinterdäck med minsta tillåtna mönsterdjup på 8 mm på drivande axel/axlar samt framaxeln på tunga fordon.

    • Att införa krav på 2 piggkedjor på tunga fordon med enkel drivaxel.

    • Att Centerpartiet står för motionen samt driver frågan i riksdagen.

2 kommentarer

Investera i landsbygden med en skatteändring 

Av , , Bli först att kommentera 6

Många företagare och eller skogsägare eller småföretagare drömmer om ett garage eller en verkstad. Det är ofta vad som saknas mellan att det rör sig på en gård eller vid en verksamhet och inte. 

Jag har en idé som skulle kunna förändra detta och jag har skrivit en motion som är under behandling och det ska bli roligt att se vad (Cuf) tänker i frågan. 

När en näringsverksamhet bygger en ekonomibyggnad så är avskrivningstiden 25 eller 50 år. 

Många skogsägare och småföretag har obeskattat kapital som kan vara ett skogskonto till exempel. Uttag ur ett skogskonto innebär direkt beskattning på inkomsten.

Därför tycker jag och har skrivit en motion som föreslår en förändring som skulle innebära att man kan välja vilken avskrivning man vill på upp till en miljon kronor i byggkostnad eller underhåll på ekonomibyggnader, tex direktavdrag eller 5 eller 7 år. 

Jag tror att det skulle innebära en våldsam förändring när det gäller fina ekonomibyggnader framförallt på landsbygden vilket i sin tur skulle leda till en ordentlig ökning av småföretag som skulle kunna hålla på med mer praktiska tjänster. 

Miljongränsen är mitt förslag och den beror givetvis på att om man släppte hela avskrivningsiden på ekonomibyggnader så skulle investeringstunga industriföretag ha en otrolig fördel mot de som gnetar på och givetvis skulle det också slå hårt mot skatteintäkterna. 

Som sagt, motionen ska prövas och jag tror att det är en bra idé. 

Ännu en idé efter att ha pratat med och lyssnat på människor. 

Fredrik Jacobsson (c)

Bli först att kommentera

Ingen kilometerskatt, men ärendet hos regeringen! 

Av , , Bli först att kommentera 6

Efter en stark opinionsbildning mot kilometerskatt så har regeringen sagt nej till utredarens förslag som i sig var alldeles för fattigt när det helt saknade konsekvensanalys, det utformades helt enkelt i blindo.

Nu ligger ärendet för revidering hos regeringen och efter finansministerns uttalande om konsekvenserna som hon menar skulle hamna hos åkarna som hon nämner så är det absolut viktigt att stå emot och försöka på ett pedagogiskt sätt förklara för (s) och (mp) att skatten skulle komma att belasta slutkunder och andra näringar än åkerinäringen i första hand. En skatt på avstånd skulle först hamna hos skogsägare, industrier och konsumenter som en kostnad sedan skulle troligen åkerierna drabbas i andra hand när företag och arbetstillfällen faktiskt upphört.

Jag blir riktigt bekymrad över hur dåligt detta planerats och hur liten del av mönstret som man tittar på, men förvånad blir jag inte. 

Fredrik Jacobsson (c)

Bli först att kommentera

Utlandsregistrerade lastbilar med dåliga däck 

Av , , Bli först att kommentera 10

Det är lustigt egentligen, jag tänker att jag kört 100 000 mil lastbil och fastnat i 1 backe (efter väg) där jag behövde hjälp genom sand, jag missade växeln den gången i krokålia,(Kryckeltjärn) Vindelns kommun. Det kan vara så att jag haft tur och haft känsla för när det varit dags att ge sig, jag har nog stannat för blixthalka uppskattningsvis 5 ggr på tio år. 

Jag har frontalkrockat en gång, det var en äldre dam som körde i fyllan och svängde över på fel sida, svårt att undvika, kvinnan överlevde med en hjärnblödning och en bruten arm, hon missade precis rambalken, personbilen gick inte att se vad det var för modell efteråt, lastbilen kostade en halv mille att repa. 

Jag har kört av vägen en gång, jag väjde för en personbil, jag åkte av med bilen men hade så tur så jag fick det att röras lite så jag drog i diffen och slet ner vagnen i diket och drog framåt och bakåt en par gånger sedan tog jag mig upp framåt. (Sedan tog jag igen en stänklapp som slapp).

Jag har fått en framhjulspunka, vänster framdäck small och vad som händer då är att bilen blir fantastiskt tungstyrd samtidigt som den kränger skoningslöst åt vänster (över vägen givetvis) bromsar man så drar det bara mer så vad man kan göra under dessa ödessekunder är att lägga all koncentration på ratten och styra höger. Nu hade jag tur så bilen höll sig på vägen och jag lyckades få stopp utan en katastrof. Och jag fick inte möte förrän 20 sekunder senare (jag minns vem det var). 

När bilarna som vi använder beställs så vet vi ju såväl vars axlarna ska sitta som vad vi ska ha för höjd på skåpen och vilka däck som behövs vilken årstid och att det än om det inte är lag på mer än m&s (mud and snow) märkning (endast på drivande axel)!!!! så har vi riktiga nya vinterdäck varje år på såväl drivande axel, axlar samt (framaxeln som man styr med)!!! 

Det är så jävulskt obehagligt för oss som vet skillnaden mellan att ha riktiga grejer och skrot speciellt i vinterväglag att se att dessa utlandsregistrerade ekipage med fel axelavstånd först och främst, ibland en enkel drivaxel utan möjlighet att flytta vikt vilket behövs vid halka. Ibland behövs det 19-20 ton på en drivaxel och med en enkelaxel är det bara lagligt med 10,5 ton. Och lägg därtill att de inte sällan saknar vinterdäck såväl på framaxeln (som man styr med)!!! Som på drivaxeln vilket gör att det ofta stannar av i backar vilket i sin tur ofta leder till väldigt farliga situationer. 

Det är hög tid att ställa krav på vilka fordon som ska anses lämpliga på våra vinterväglag, samt en lag på vinterdäck på framaxeln. För oss som är seriösa skulle den lagen vara en oväsentlig förändring när vi redan har riktiga vinterdäck men för de oseriösa skulle det tvinga dem att faktiskt öka trafiksäkerheten.  

Sedan tänker jag att när en lastbil stannat av i en backe för att fordonet inte är lämpligt för väglaget och en polis faktiskt uppmärksammar detta då är troligen påföljden alltför mild, det kan faktiskt orsaka väldigt farliga situationer, därför borde det vara ordentliga påföljder, inte nödvändigtvis på föraren men på fordonsinnehavaren.

Som sagt, vi som vet skillnaden mellan att ha riktiga grejer och felbyggda fordon med dåliga däck vi tycker att det är obehagligt att det får fortgå.

Fredrik Jacobsson (c)

Bli först att kommentera

Demokratin ska vi inte (ta oss ifrån)!

Av , , Bli först att kommentera 7

Sverigedemokraterna fick i riksdagsvalet 2014  12,9% av rösterna. 

Det är ju så i Sverige att vi har så tur att vi alla får lägga vår röst på vad vi vill och vi är heller inte tvungna att göra det. Alla har möjlighet att om man vill engagera sig politiskt i vilket parti man vill. Kvinnor har rösträtt, det som hindrar en individ att rösta är åldern. Det är en bra demokrati. 

Sveriges migrationspolitik har under många år varit generös gentemot människor som tvingats från sina hemländer, det har större delen av folket trott på och röstat för. 

Under senare år har delar av folket ändrat inställning till huruvida vi ska ha den politiken i fortsättningen, jag personligen står för en väl fungerande integration (vilken begränsar migrationen) men det ska inte bortses ifrån att jag absolut är för att vi ska ha en hög ambition när det gäller både migration och integration, det är om det fungerar det bästa. 

När en del av svenska folket röstat på ett parti som har en helt annan grundsyn på både migration och integration än jag har så innebär det då också i en demokrati att deras 12,9% gäller fram till nästa val. 

Att inte låta den delen av svenska folkets företrädare få hålla möte i en lokal som ligger intill ett museum de förvisso vill lägga ner (liksom några andra partier) är helt fel ur demokratisk synpunkt.

Jag tycker det blir oerhört pinsamt när vänstern i Umeå tar till så oerhört meningslösa metoder som de som skedde igår torsdag. 

Som centerpartist har jag väldigt svårt för både Sverigedemokraternas och vänsterpartiets sätt att ses på saker och jag vet att de i mycket har det om vårt också. 

Jag tänker på när jag var i väven på ett evenemang som LRF hade arrangerat, hur hade det sett ut om Naturskyddsföreningen hade haft en liknande aktion då. 

Det hade inte sett bra ut och det gjorde det inte igår heller. 

Pinsamt av vänstern, från c kan jag säga att vi kommer inte sjunka ens i närheten av lika lågt som er.

Skäms 

Fredrik Jacobsson (c)

Bli först att kommentera

Snälla tänk innan ni planerar skatt 

Av , , Bli först att kommentera 5

Jag blir något så oerhört kritisk till hur regeringen tillsätter utredning (tex km skatt) och vid en intervju med utredaren i samband med att stora delar av utredningen presenteras så visar det sig att utredaren endast utreder hur skatten ser ut. När utredaren utreder så tas ingen som helst hänsyn till ”hur” skatten kommer att slå, för det gör en skatt, den förändrar förutsättningar för den som berörs av den och sedan inte sällan eller kanske mer som regel i flera steg.

Det är sjukt att göra en så omfattande plan där kameror i hundratal och km räknar utrustning för miljarder i sin tur ska finansieras av en skatt som slår så hårt på både export, bidrar till deflation, och privata och statliga skogsföretag och industrier utan att ta hänsyn till just det, att skatten slår. 

Det måste ju vara tråkigt att vara socialdemokrat, att ständigt försöka motarbeta företag. Det är nästan en bedrift (Att orka) 

Fredrik Jacobsson (c)

Bli först att kommentera

Långsiktighet krävs vid 74 ton

Av , , Bli först att kommentera 9

Funderingarna bland åkarna är nog vad de flesta skulle kalla en huvudvärk. Först ”pratas” det om 74 ton, sedan kommer sossarna och mp ihop sig om att det bara får vara 74 om det inte finns en järnväg som följer vägen, sedan kommer man på att: Jo men 64 blir bra så länge.

Det är väldigt svårt att tyda ut något annat än att mp som vanligt skjuter sig i foten och drar till med något samtidigt som man räds att lastbilar ska konkurrera med järnvägen, men guess what, lastbilarna är redan mycket mer tidssäkra och för tex skogsbruket så har redan järnvägn varit tvåa under lång, lång tid.

Vad som komma skall i denna viktiga fråga vet nog ingen ännu, om någon nu sitter med sanningen så träd fram i god tid innan beslut tas.

Om man helt plötsligt kommer fram till att 74 ton ska gälla då blir det ett dilemma för väldigt många företag och dess uppdragsgivare, tex sågarna vill ha 74 direkt och vill samtidigt kunna förhandla ner priset per ton, vilket också är en fördel med 74, men det kommer också sätta alla åkare som investerat i 60-64 tons grejer nyligt i en väldigt konstig sits som är minst sagt obekväm. Olönsamt att köra vidare med det gamla samtidigt som det krävs helt nya grejer för 74 samtidigt som 60-64 tons grejerna inte går så bra att sälja.

Sätt ett datum om en par 3 år eller kom på ett alternativ där inte ett kapitalkrig kommer att råda.

Samtidigt som jag är FÖR framtids tänk och tycker att det ska löna sig att tänka långsiktigt så kan jag inte se något positivt i att företag som investerar med 5-8 års intervaller ska behöva gå på knäna för att regering efter regering inte kan bestämma sig. Sedan är frågan, finns det en majoritet i riksdagen för två axlar till om du lägger till dessa funderingar hos varje ledamot?

Fredrik Jacobsson (c)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bli först att kommentera

Kilometerskatt – Alla varor blir dyrare, för familjerna 

Av , , 1 kommentar 13

Många som arbetar i transportbranschen ser en kilometerskatt som något som kommer drabba åkerinäringens lönsamhet, resonemanget är ofta allt för enkelt och för smalt. Det kommer slå så klockrent mot glesbygd och speciellt orter som belastas av långa transporter. Transport av varor är något som alla vi som lever i en pengaekonomi har ett intresse av att det hålls på en slimmad nivå. 

Skogsnäringen och dess lönsamhet är det ganska många som helt enkelt skiter i och vissa vill ofta av okunskap att vi ska sluta bruka skogen. I slutändan är en högre skatt på skogstransporter något som gör att vårt skogsbruk tappar i konkurrens vilket utan tvekan kommer göra människor i flera led utan arbete. Det i nästa steg innebär att produkterna från skogen som ändå kommer behövas i resten av världen kommer utvinnas i andra länder som har lägre krav på sitt skogsbruks miljöarbete. Vilket i min mening rimmar dåligt ur ett hållbarhetsperspektiv. 

Allt vi använder i våra hem som matvaror, knivar, skor, sockar, toapapper (som dessutom kommer från skogen), möbler, glasögon, tändstift, däck, bilar, tavelramar, väggfärg, bilar ja allt som vi alla konsumerar kommer att bli dyrare.

Är vi verkligen intresserade av det när vi redan har ett skattetryck som ligger bland världstoppen?  

Kilometerskatt = allt blir dyrare för konsumenterna för ingen ska tro att det i längden kommer vara någon annan i ledet som kommer ta smällen! 

Sedan är regeringens avsikt att ta in skattemedel den vägen icket hållbar i längden när verksamheter som idag exporterar och skapar arbetstillfällen men som ligger på gränsen lägger av.

Sedan är det så tråkigt när såna här dåliga förslag ibland blir verklighet för det drabbar inte de som ändå har överflöd värst, värst drabbas de med tunna plånböcker som inte kan hantera en dyrare matkasse eller tennisskor! 

Tänk på barnen till dessa s och mp 

Fredrik Jacobsson (c) 

1 kommentar