Tankar ur intet

Jag var på en Ica butik idag, funderade på att köpa en fläskfile till i morgon eller Söndag ifall någon skulle banka på dörren. Problemet var bara att jag inte hittade en enda Svensk file. Slutade med ett sånt här 2 pack fläsk karre. Duger gott till mig, sen ska jag vara ärlig och säga att det finns reserver i frysen.

Tillgång och efterfrågan. Idag kändes det inte så. Jag är en konsument som är beredd att betala 3 gånger för att få en fläskbit härifrån men hittar ingen, samtidigt vet man att grisbönderna slår igen på löpande band.

Mellanhänder. Bonden med bra ekonomi och en rätt planerad "industri" tjänar pengar för han får lika mkt som den med halvtaskig ekonomi och maskiner som huckrar.

Konkurensen. Fungerar ju så och allting är på lika villkor. Ett uträknat system som bygger på att den som är svag knappt ska klara sig men ändå ha så han fortsätter ett tag, det är idealt för sista säljaren, sen importeras väll 50-60 procent tror jag, då tänker dom säkert: spela roll om det blir 75. (Känns det som).

Kvantiten i Svenska lantbruket ligger i konsumentens händer, vinstmarginalen i handelns händer. Sen är det nog svårt att få fram exakta siffror antar jag med tanke på att handeln styr konsumenterna genom att lägga fram produkter. Tex om jag inte var en sån som ska ha Svenskt kött idag gick ut med en dansk file istället för att hitta mig en svensk alternativ köttbit.

Lösning nr 1 är ju gårdsbutiken. inga mellanhänder. Kanske svårt fullt ut kvantitetsmässigt men kvaliteten är ju enastående samtidigt som mellanhänderna försvinner på dom köttbitarna som kommer iväg på gården.

Lösning nr 2 Köp inte utländskt kött då försvinner det från hyllorna. Känns som en utmaning. Frågan är klarar Svensken det?

Så tror jag.

Tråkigt hur det är när man tänker på vad förfädrarna jobbade för. Dom jobbade för att familjen skulle få det bättre sen. Tänk oss en sån som jag, kring 20 ha åker som arbetats fram av farmors far. Arrenderas ut nu. Jag skulle inte förlora på att sätta gran om jag bara tänkte på dollars. (Som det ser ut idag).

Förändring eller Omtag!

Fredrik Jacobsson Hällfors Vännäs (M)

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Syster Mia

    Tänk om det gick att genomföra gårdsbutikerna? Tycker det skulle vara heelt fantastiskt!!
    Tyvärr tror jag vi svenskar är för snåla för att sluta köpa utlänskt kött, även om vi vinner på det i långa loppet..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.