Var är Ågrens och Lindbergs upprördhet nu?

Av , , Bli först att kommentera 0

Luftfartsverket har bakom totalt hemlighetsmakeri jobbat för och kommer troligen snart att ta beslut om att införa s.k. fjärrstyrda flygledartorn. Flygledning och övervakning av Umeå flygplats kommer exempelvis att skötas från Arlanda via kameror och kablar. What could possibly go wrong there?

Detta projekt har fått svidande kritik från tunga remissinstanser och Europeiska transportarbetarfacket kräver förbud mot dylika lösningar. När SVT begärde ut handlingarna så var i princip allt överstruket och hemligstämplat.

När en skatt aviserades från regeringen på ca 80-430 kronor per flygresa gick Anders Ågren (m) och Hans Lindberg (s) unisont i taket. Det skulle krossa Norrland hävdar man. Inga belägg för det men det låter ju alltid fint att vara emot skatter. Oavsett vad de är tänkta att gå till.

Nu lyser dock deras oro och kritik med sin frånvaro. De borde gå igång som en spinnrock på detta då Luftfartsverket verkar ha fått svidande kritik från alla håll på detta projekt. Inte minst för att det försvinner arbetstillfällen och vi har ju lärt oss att arbetstillfällen gör man vad som helst för att försvara, när det passar opinionen. Dessutom visar ju hemlighetsmakeriet att något inte är som det ska. Ågren brukar inte vara sen med att hävda ”den som inte har något att dölja” när han pratar om övervakning av allmänheten men nu är det tyst. Jag undrar varför.

Anders Ågren och Hans Lindberg och gärna fler ledande lokala politiker borde gå ut och kräva att detta stoppas.

Bli först att kommentera

Nordea och Wahlroos fräckhet

Av , , Bli först att kommentera 3

Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos fräckhet är gränslös. Han hotar med att Nordea skulle flytta om regeringen inte drar tillbaka sitt förslag om att höja inbetalningarna till den s.k. riskreserven, alltså den reserv som staten behöver om de skulle behöva rädda bankerna. Staten har ju ryckt ut och räddat dem förut och bankerna vet att staten måste göra det för att undvika om inte en systemkollaps så i alla fall väldigt stora problem i samhället. Banker som Nordea är så stora att om de skulle gå omkull så riskerar de att dra med sig resten av samhället som vi såg vid krisen 2008. Fråga islänningarna.

Vilken sund människa som helst förstår att det regeringen kräver är självklarheter men inte samhällsparasiter som Björn Wahlroos och Nordeas vd Casper von Koskull och i förlängningen Nordea. De anser att när staten/medborgarna ställer krav på dem så är det att likställa med konfiskation, expropriation. De hotar med att Nordea ska flytta från Sverige om regeringen inte ändrar sitt förslag. Om förslaget genomförs så innebär det en ökad avgift från en halv miljard till drygt fem miljarder kronor enligt Wahlroos och fullständigt omöjligt att ha råd med trots att de förra året gjorde en vinst på 40 miljarder. Alla dessa brösttoner är naturligtvis endast en taktik för att skrämma politikerna till lydnad.

Wahlroos har fräckheten att påstå att staten använder bankerna som en mjölkko som man ständigt drar pengar ur. Detta trots att det bevisligen är precis tvärtom. Inte bara genom att staten måste rycka in när bankerna har spekulerat bort sig själva och alla sparares pengar utan även genom att som Nordea hjälpa rika människor och företag att undslippa skatt. Panama är ju bara ett skatteparadis. Nordea lär finnas representerade på fler ställen. Man är alltså med och sliter sönder samhället i två ändar. Igår, den 18 mars så rapporterade dessutom Dagens Industri att Handelsbanken och Nordea slipper böter till följd av Panamautredningen. Detta trots att de bevisligen har aktivt tillhandahållit tjänster som uteslutande går ut på att se till att klienterna slipper betala skatt.

Precis som Wahlroos säger så tillhandahåller Nordea stora tjänster för samhället men bara för att man gör något bra så legitimerar inte det att en kan bete sig oetiskt i övrigt. Sorgligt och märkligt nog så är detta beteende inte olagligt utan uppenbarligen helt i sin ordning. Det kan jämföras med hur hårt man från myndigheters håll jagar illegala fildelare och enskilda försäkringskassebedragare för att bara ta två exempel.

Jag håller med Magdalena Andersson när hon säger att det kanske bara är bra om Nordea flyttar utomlands för de utgör en stor ekonomisk risk för hela svenska samhället. Wahlroos, von Koskull och deras gelikars oro och beteende har inget med ekonomi eller bankens överlevnad att göra utan det är ren och skär girighet och maktdemonstration. Han har en fruktansvärd människosyn.

Bli först att kommentera