Vad ska de göra då Peder Westerberg?

Peder Westerberg (L) ondgör sig på sin blogg över att Extiction Rebellion på lördag (12/10-19) ska utföra en aktion där de tänker blockera gator och trafik. Han skriver att han tycker det är ”bra att man jobbar för klimatfrågan men det är helt fel väg att gå”. Min fråga till Peder Westerberg och alla som resonerar som honom är då: Vad ska de och vi som samhälle göra istället? Alla formella vägar har prövats i decennier. Det är bra att inte använda plastsugrör till sina hamburgare längre men det räcker inte. Vi behöver ett systemskifte. Ett ständigt växande antal människor i världen kräver det och NI politiker får se till att få fingrarna ur och administrera det eller så kommer naturen att fixa balansen själv och det kommer inte bli vackert för vår bräckliga civilisation.

Peder Westerberg påpekar även att det är olagligt att blockera gator och trafik. Ja, det var det även att kräva och demonstrera för kvinnlig rösträtt en gång i tiden. Är Peder Westerberg ledsen för att den rörelsen lyckades få igenom sina krav? Medborgarrättsrörelsen i USA mötte samma argument och värre. Den motarbetades med stor brutalitet och polismakt, för man hotade det rådande samhällssystemet i grunden. Det är precis vad Extinction Rebellion också gör och vad som måste göras. För det vi har nu har kommit till vägs ände. Vi i länder som Sverige märker det inte så tydligt än och många förtränger det men förr eller senare når det även oss.

Jag förstår att personer som Peder Westerberg är livrädda för en systemförändring. Det är jag också men personer som han har investerat hela sin politiska karriär, sitt politiska liv ja kanske hela sitt vuxna liv i det ohållbara system vi för tillfället lever och verkar i. Alla de ideologiska tankemönster, modeller och lösningar som de har lärt sig och slagits för mot politiska motståndare har inga svar på den ekologiska katastrof vi står inför. Vi kan inte förhandla oss ur detta. Vi kan inte konsumera oss ur detta. Just konsumtionen är en av huvudingredienserna i problemet. Den politiska verktygslåda som Peder Westerberg och nästan alla idag aktiva politiska partier har utrustats med var för en annan tid. För en tid med andra problem som dessutom hade mindre kunskap om vår värld och de ekosystem vilka vi är helt beroende av för vår civilisations överlevnad.

Slutligen, Peder Westerberg undrar vad demonstranterna kommer att göra om utryckningsfordon behöver komma fram. Ja, flytta på sig naturligtvis. Som vilken sund människa som helst. Vad tror han att de är för typer egentligen? Finanselit? Storbankschefer? Vapenproducenter? Oljebaroner?

En väl uttryckt kommentar i ämnet (på engelska)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>