Andreas Georgsson (S)

Tillsammans bygger vi Umeås framtid.

Alliansen har sålt ut Sverige för skattesänkningar

Alliansen har under åren haft en negativ budget med stort underskott. För att kompensera detta har man döljt underskottet med att sälja ut statliga bolag. Det fungerar så länge det finns bolag att sälja.

En kortsiktig ekonomisk utförsäljning för att rädda sin budgett. Det tydliga är att Alliansen saknar helt en förmåga att se nyttan av att staten äger vissa bolag.

Senast i raden är Apoteken som säljs ut, 600 totalt varav 460 till kjedjor och två av dem är företag från skatteparadiset Jersey.

Apotek Hjärtat AB köpte 208 apotek, Apoteket Hjärtat ägs av ett företag registrerat på Jersey.

Medstop Holding köpte 62 apotek, även detta företag ägs av ett företag registrerat på Jersey.

Ett antal mindre ägare är också utländska som ägs av investerare som räknare med stora vinster inom 3-5 år. Mer är på väg, som vill etablera sig på denna marknad och då gäller det inte bara Apotek.

Jag hittar faktiskt inget plus med att sälja ut Apoteken.

– Mycket av det som säljs på apoteken, betalas av staten genom subventionering eller högkostnadsskydd. Vi kommer alltså betala dessa bolag med skattemedel, pengar som tidigare gick tillbaka till staten, nu skickas de istället till Jersey.

– De apotek som staten fortsätter att äga är majoriteten de som går back, de som behövs för att upprätthålla service i främst glesbyggden. En verksamhet som kunde finansieras inom bolaget av de apotek som gick plus. Apoteket AB planerar nu att öppna nya apotek för att vinna tillbaks vissa marknader för att få en verksamhet som går plus. Förlorare alla.

– De apotek som sålts ut har höjt priserna med i snitt 11 %. Förlorare alla.

– Vinsterna från de utsålda apoteken går nu till företag registrerade i skatteparadiset Jersey. Förlorar alla!

– Gällande patientsäkerheten är det förtidigt att säga något om, men riskerna har inte minskat.

Precis som med all utförsäljning av statliga bolag så är vinnaren några få och förloraren vi alla som bor i detta land och betalar skatt.

Vi vill se ett stopp på fortsatta utförsäljningar som bara har som syfte att kortsiktigt rädda Alliansens ekonomi.

Etiketter: , , , ,

5 kommentarer

  1. Peder

    Efter att monopolet försvann och delar av det statliga apoteket har sålts ut så har konkurrensen har hårdnat inom apotekarbranschen. Det startas fler och fler apotek. Bara statliga apoteket har efter utförsäljningen av sina butiker startat 3 nya apotek i centrum. Vilket har gett xx antal fler jobb.

    Långsiktigt sett är den stora frågan ska staten verkligen bedriva företagsverksamhet? Jag tror inte att det är någon bra idé, exempelvis varvskrisen kostade skattebetalarna över 35 miljarder kr eller som SAS som har kostat oss skattebetalare 2,4 mdr kr på 2 år i nyemissioner och det kommer mera…

  2. Andreas Georgsson

    Vem är Apoteken till för?

    Vad är syftet med ett Apotek?

    Är det att företag registrerade på Jersey ska sälja varor till människor som är sjuka och få betalt med svenska subventioner på läkemedelen, pengar som de sedan flyttar ut ur landet.

    35 miljarder är en droppe i havet vad de svenska apoteken säljer för per år.

    Detta är en gigantisk business för dessa globala företag som nu etablerar sig i Sverige.

    Sverige har haft lägst pris på läkemedel inom EU. Redan i år stiger priserna med 5-10%.

    Regeringen har sänkt sjukersättningen för de sjuka dessutom.

  3. Mr Cool

    Menar Andreas att folket även var en vinnare då de fick skjuta till 1 MILJARD kronoor i ett misskött staligt SJ? eller alla pengar som flummades bort i Kunskapslyftet vilket gav ett knappt mätbart resultat (minus 42 MILJARDER). Eller var det även fel att sälja varumärket Absolut till Franska Pernod? Utomlands är Apoteken ofta privata och är öppna DYGNET RUNT vilket kallas service. Eller längtar du bara tillbaka till Taximonopolet…VAR GOD DRÖJ.

  4. Andreas Georgsson

    Svar till Mr Cool (2010-07-11 13:47)
    Apotek i storstäder är öppna längre, så här det även i Sverige!

    Jag tror inte du får 24 timmars apotek i Malå, bara för att du säljer ut det.

    Jag har skrivit ett eget inlägg om just Absolut utförsäljningen. Nu kräver Franska Pernod att få dubblera sitt färskvatten uttag i Skåne, något som kan äventyra grundvatten nivån i området.

    Gällande SJ, de privata aktörerna på marknaden är inte så mycket bättre, de lever också på statliga bidrag för sin verksamhet.

    Vad har kunskapslyftet med detta att göra??? Forskning visar att de som genomgick kunskapslyftet hadde lättare att få jobb.

  5. Andreas Georgsson

    Svar till Mr Cool (2010-07-11 13:47)
    Taxi var god dröj finns ju fortfarande fast det är privat, fråga de äldre som inte blev hämtade på jul och nyår av Umeå taxi.

    Absolut gav en vinst nu på 1 miljard till Pernod.

    Så du tycker det är bra att vi skickar våra skattekronor till företag i skatteparadis och att vi får högre priser på våra läkemedel?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.