Andreas Georgsson (S)

Tillsammans bygger vi Umeås framtid.

DAB Radio

Den digitala radion har inte lyckats slå i Sverige ännu. Fast SR var tidigt ute och var med när övriga länder startade sina sändningar 1995. Fram till 2002 fanns det sändningar på nationell nivå. Men då ströps budgeten eftersom ingen lyssnade på de digitala sändningarna. Så sedan dess sänds DAB bara i Stockholm, Göteborg, Malmö och Luleå.

Men, nu är något på gång. Vår granne Norge skulle släcka ner sitt FM nät 2014, vilket flyttats fram till 2017. I Storbritannien så lyssnar nu majoritet på radio, via just DAB radio. Och här i Sverige så har vi nu ett årtal 2020, ska FM nätet var släckt.

Vad är då fördelarna med DAB radio jämfört med FM radio. En stor fördel är att det krävs mindre energi, en DAB sändare behöver bara 2-4 kW, medans FM sändaren kräver 60kW. DAB radion kan samsas om samma frekvenser för flera radio stationer och angränsande sändare kan sända kanalerna på samma frekvens och stödja istället för dagens FM sändare som stör angränsande sändare som ligger för nära i frekvens.

DAB radion har också utvecklats och nuvarande version kallas DAB+ och kan sända 5.1 ljud. Till DAB radion, kan information skickas om aktuell låt, programinformation, mm.

Vad talar då emot DAB radion.

Att mobilt Internet växer snabbare. Via mobilt Internet kan vi vara mer aktiva lyssnar. DAB radion är fortfarande en passiv lyssningsform. Där jag inte kan ha en tvåvägskommunikation. I bilen kommer jag inom kort att kunna lyssna på musiktjänster som Spotify, använda Internet radio, läsa nyheter, mm.

Apple har förstått detta och ger sig nu in i denna marknad och utvecklar sina produkter för integrering med bilens instrumentpanel. Det dröjer nog inte länge innan vi ser Microsoft och Google där också. Google utvecklar ju en egen självkörande bil.

Radion i hemmet är snart ett minne blott. Hemma lyssnar man på sin platta, ofta då inte live utan via SR Play. När man ska städa är det trevligt att avverka några sommarpratare.

Så risken är stor att DAB radion hinner gå ur tiden innan den ens han komma in.

Det som skulle kunna rädda DAB radion är en version med möjlighet att kunna påverka innehållet, med någon form av tvåvägskommunikation som känns mer naturlig och enklare än dagens alternativ.

2 kommentarer

  1. Christer Hederström

    Det är helt fel uppgifter inledningsvis ovan. Fakta som sprids av lobbyister som Teracom. – Norge skall inte släcka ned sitt FM-nät utan lokal radio får fortsätta sända FM (enligt beslutet i Stortinget). – De flesta i Storbritannien lyssnar fortfarande på FM-radio. DAB-lyssningen ligger på ca 21 % (och det efter 18 år med DAB). – Det är också osant om energin. En DAB-sändare kräver ett antal slavsändare för att få samma räckvidd som en FM-sändare. Dessutom drar DAB betydligt mer på mottagarsidan vilket också är skälet till att DAB inte finns i mobiler (drar 8-9 ggr mer el än FM i mobilen enligt Sony Ericson). —– Vill du få en mer sann bild av digitalradio och FM besök gärna ideellr drivna ”Digitalradio Sverige FM” http://digitalradion.blogspot.com

    • Andreas Georgsson (inläggsförfattare)

      Korrekt det är de nationella sändningarna i Norge som släcks ner. Men poäng var just att DAB radion om vi fortsätter att satsa på den kommer att va som ett kostsamt Vasa skepp som sjunker innan det lämnat hamn.

      Vi behöver lyfta blicken och se alternativen för framtidens radio. FM-radion tar stora frekvens områden i anspråk, som skulle kunna nyttjas bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.