Alkoholfritt inte fritt från alkohol

Gripenhoftner om Alkoholfritt inte fritt från alkohol. Dricker du som gravid alkoholfritt, eller brukar du bjuda barnen på det när det är fest? OBS! Då bör du verkligen se upp. Det finns visserligen alkoholfria drycker som är just alkoholfria, men oroande många innehåller faktiskt alkohol. Både de du köper i matbutiken och på Systembolaget. Få personer är medvetna om detta eftersom ordet alkoholfritt är väldigt missvisande i detta sammanhang. Vi vaggas in i att tro att vi gör ett bra och hälsosammare val. Systembolagets försvar brukar vara att det rör sig om så små mängder alkohol. De har dock fått kritik och även fått fundera över hur de själva skyltar sina flaskor i butiken. Om jag väljer alkoholfritt vill jag vara säker på att det också innehåller 0 % alkohol. All annan information är i mina ögon felaktig och skadlig. T. ex kan en person som har benägenhet för alkoholproblem ”gå igång” och falla tillbaka i ett beroende även på ”alkoholfritt”.  EU-regler gör gällande att alkoholindustrin har rätt att benämna sina produkter som alkoholfria ända upp till 1,2 %. Det anser jag är en väldigt dålig regel, som helt enkelt behöver revideras. Fram för att alkoholfritt verkligen är alkoholfritt – för allas skull!/ Maria

En kommentar

  1. Harry

    TACK Maria att du lyfter frågan om alkoholfritt. Det är märkligt att vi så ofta glider när det gäller vår ärlighet kontra alkoholen. Det förekommer vilseledande information till och med inom nykterhetsrörelsen när det gäller den ”frihetens konsekvens”. Alltså vi människor behöver tryggt kunna lita på att fritt från alkohol är fritt från alkohol Alkoholen som skapar så mycket given förljugenhet. Varför kan vi inte ens vara ärliga när vi pratar om alkoholfritt?
    Bra Maria att du skriver och skapar rörelse (kanske en rörelse) om detta. Vi må hjälpas åt att låta detta bli ett behov i många led. Alltså att låta alkoholfritt verkligen vara FRITT.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>