Livsmedel eller ”dödsmedel”?

Gripenhoftner om Livsmedel eller ”dödsmedel”?  EU:s förordning nr 178/2002, ibland kallad EU:s livsmedelslag, innehåller grundläggande principer och krav för livsmedelslagstiftningen. I den står det bland annat att livsmedel inte får släppas ut på marknaden om de inte är säkra, det vill säga om de är skadliga för hälsan eller på annat sätt är otjänliga som livsmedel. Inom EU klassas vin som ett livsmedel. Ja, det är sant. Naturligtvis finns det intressen från vinproducerande länder i Europa att kalla vinet för just livsmedel. Det ger sina fördelar. Inom EU delas en mängd bidrag ut, och om vi tar tobaksindustrin som ett exempel får EU:s tobaksbönder stöd på motsvarande cirka nio miljarder kronor årligen. Detta trots att tobak i dag är den främsta dödsorsaken runt om i världen. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) avlider varje år 4,9 miljoner människor av tobaksrelaterade sjukdomar. Alkohol produceras också i stora mängder och därför propsar EU på att den fria rörligheten för varor även bör gälla just vin, dvs. det finns de i Europa som tjänar pengar på att sälja detta ”livsmedel”. Det är inget fel att tjäna pengar, men då ska man också stå till svars för vad det leder till. T. ex om alkoholindustrin tjäna pengar, ja då bör de också kunna täcka de kostnader som uppstår i vårt samhälle pga  drickandet. Så är det inte idag.Vård och skadegörelse betalas via våra skattemedel. Jag anser inte att vin är ett livsmedel, utan snarare ett ”dödsmedel”. Så, oberoende om man gillar vin eller inte, låt oss i alla fall kalla det vid sitt rätta namn… berusningsmedel./ Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>