Nu är jag upprörd

En arbetsgivare har annonserat sedan i maj om arbetskraft. Tja, jobbet är väl ingen direktörslön direkt och inte heller är man ledig helger, men det är ett hederligt jobb och skall göras! Den som läst hit, förstår att det handlar om vården. Omsorgen om människor, ett jobb som kräver sin man och kvinna. Jovisst, vissa svar har trillat in, men det var till slut ingen som ville ha jobben, det handlade alltså inte bara om ett, utan flera..! Har man ingen hut? Om jag är arbetslös kan inget annat än ett jobb vara, under avdelningen, hur bra som helst! Orsakerna var flera, hade inte lust, nja ville egentligen inte, det var för långt att köra ( 3 mil) m m argument som mer eller mindre upplevdes fabricerade. Upprörd, det är ordet! Vad säger då AF? Visst ska man tacka ja, får man behålla den lilla ersättning man har trots att man nekar jobb?

Jag är upprörd, hääbaåbitihop, skulle min mamma ha sagt. Kan det vara en generationsfråga…men nej, det tror jag inte. Ett arbete är ett arbete, man lever inte på luft och att ha heder och vara stolt över det man gör, hör alltid ihop. Själv vet jag inte alls vad jag ska bli när jag blir stor…

19 kommentarer

  1. Margareta Vigren

    Håller med dig fullt ut!
    Men först måste föräldrarna dra undan sina underhåll till halvvuxningar som inte har börjat förstå att det kostar att leva! Låt tonåringar börja ta ansvar för barnbidrag/studiebidrag. Lär dem att själv ta ansvar för sina inköp. Man kan inte bara tro att allting kommer gratis till en. Sen när åldern är inne ska de om möjligt ”knuffas” ut ur boet, se på fåglarna! Kanske har man lärt sig att man måste ta ansvar för hur man ska skaffa sig en inkomst: panta flaskor, plocka bär (!), vara barnvakt, dela ut reklam, söka sommarjobb m.m. Man kan inte åka jorden runt och ha den bästa mobilen innan man kan stå på egna ben ekonomiskt!
    Ibland tror jag att vi har curlat våra ungdomar för långt! Visst ska man hjälpas åt inom familjen, men jag tror att vi måste lära oss att klippa navelsträngen!

  2. S-O Strandberg

    Varför tar du inte jobbet själv?
    Jag skulle under inga omständigheter vilja jobba inom vården….aldrig…och, man skall icke begära av andra det man inte själv kan anse sig göra, tämligen enkelt.

    • Gun Rehnman (inläggsförfattare)

      Ha ha du, vad snackar du om? Jag har tre jobb! Skulle visst ta ett sådant jobb om jag inte hade ett(eller tre) Varför skulle inte du kunna göra en välgärning inom vården?

  3. Gun Rehnman (inläggsförfattare)

    Tja jag har jobb, tre stycken , som en liten information till dig S-O…( i övrigt en rätt så otänkt kommentar av dig..)

  4. Max Fredriksson

    I grund och botten håller jag helt med dig. Är man arbetslös får man försöka ta de jobb man får om inte annat i väntan att få det man kan uppleva som ett bättre jobb.
    Det var egentligen på det viset jag hamnade där jag sitter nu. Jag började som vårdbiträde eftersom jag skulle ha en försörjning i början av 90 talet och det har ju sen gjort att jag jobbar som jag gör.
    Sen måste man komma ihåg att inte alla klarar av arbetet med omvårdnad, lika lite som man kan ta in vem som helst i en orkester så kan man ta in vem som helst att sköta om andra personer.
    Men nog tycker jag att det är tragiskt att vårdarbetet har fått så dåligt rykte. När jag gick gymnasiet var det endast dom med toppbetyg som kom in vårdlinjen.

  5. S-O S

    Det är inte jobbet i sig det är fel på, utan arbetssituationen, delade turer, dåliga löner och många helger.
    Faktum är också att situationen inom vården har drastiskt försämrats och att många väljer att lämna den.
    Men inget förvånar en längre, tvång och piska är vad som råder.
    Och du har tre jobb, så bra. Men jag vet att du gick arbetslös ett tag, varför sökte du dig inte till vården då?
    Du hade garanterat fått jobb samma dag, men för den skull blev ingen arg på dig för det.
    Återigen, man ska inte begära av andra det man inte kan/vill göra själv.

    • Gun Rehnman (inläggsförfattare)

      Jadu S-O S. När jag blev arbetslös gick jag raka spåret till AF. Där erbjöds jag en träindustriutbildning som jag genast tackade ja till! Mycket roligt och intressant. Sen fick jag jobb inom träindustrin på två olika ställen. Du har ju ingen aning vad jag har gjort och inte gjort. Jag håller med om status och löner, delade turer kan funka för vissa, men inte för andra. Låg bemanning och eller inga vikarier gör det än mer slitigt. Det är inte OK. Jag jobbar med många saker för att få ihop till en heltid och jag är definitivt inte ensam om det. Att jag också de fakto jobbar inom vården bl a gör verkligen att jag vet hur det är. Så dina kommentarer är rent ut löjliga.Vad jag vill göra är en sak, men man lever inte på luft, så är det bara.

  6. S-O Strandberg

    Löjlig eller ej, men det är inte löjligt att den allians som styrt Sverige sedan 06 har saboterat A-Kassan mm så till den graden att många måste leva av den luft du inte kan leva av.
    Vi har i dag begåvats med Europas sämsta arbetslöshetsförsäkring, ändå vill inte folk jobba inom vården, borde man inte i det läget se över vad som är felet i stället för att anklaga människorna?
    Men det går som en röd tråd genom hela den borgerliga livsynen, människorna är lata, så är det bara.
    De enda undantagen är ni själva, ni är så enormt pigga och arbetsvilliga så det står härliga efter. men är det verkligen så?

    • Gun Rehnman (inläggsförfattare)

      Jag tycker inte att det är OK med ett system som skapar ….skit i andra och sköt dig själv….det är absolut inte min vision om ett bra samhälle. Att skylla allt på en alliansregering verkar alltför lätt, folket har ju valt, eller hur?

    • Gun Rehnman (inläggsförfattare)

      Pigga och arbetsvilliga….ha ha javisst! Vem lever på luft? Inte då jag och ingen annan heller. A-kassan borde vara allmän, det skulle vara med jämlikt. Människor vill jobba och göra rätt för sig, oavsett vilket parti de tillhör, så är det bara. Hinder och andra livssituationer som förändrar möjligheterna är en sak. Du skriver ….Ni….? Vilka ni? Vi som måste jobba?

  7. S-O S

    Jodå, folket har valt, men visste dom vad dom valde på? Visste du det? Eller var du så ”framtida höger inriktad” som C har blivit?
    C ett parti som jag kunde känna stora empatier för, men i dag…nä tiv vale…Hua så hemskt….samma med S…..höger/liberal partier har vi nog av…..eller?
    Och jag visst, du Gun kan nog fixa ditt på nåt vis…ärligt…har sett några gånger…du är snygg….fräsch…sexig….har talets gåva….vältalig…..vågar inte säga mera, för då kanske du tror att jag friar….men tänk på alla de som inte har det du har? Vad gör vi med dom?….sophinken….?
    Sådana som du fixar det alltid på nåt sätt, och det på grund av ovanstående orsaker….tro mig…..

    • Gun Rehnman (inläggsförfattare)

      Folket valde, så var det och hur det blir nästa val, kan vi redan nu ana. Det högerliberala är i vart fall inget för mig, har aldrig varit…och det står jag för.

  8. betty

    Snacka om att folk försöker förvränga dina ord Gun! Vissa tolkar det som om att alla borde arbeta inom vården och gör man inte det är man lat och arbetslös. Men så är det ju inte. HAR man ett jobb, vilket som helst, så är ju det toppenkalasbra! Men: Det handlar ju om när man inte har något annat att ta till förutom bidrag! När man inte har så mycket att välja på utan måste överleva. Och om man dessutom hade sökt det där vårdjobbet men sedan ångrat sig när man väl fick det…
    Så, du har en förståndig inställning, men man får komma ihåg att människor som aldrig befunnit sig i desperat ekonomisk situation inte kan föreställa sig hur det kan vara att ha vårdjobb eller inga pengar(=inget vidare liv) som enda alternativ. Jag har i övrigt också tänkt på detta att det är sån hög arbetslöshet just nu och sån förtvivlad brist på arbetskraft inom vården samtidigt. Men lönen kan väl omöjligt vara lägre än bidraget, eller?

    • Gun Rehnman (inläggsförfattare)

      Javisst, visst undrar man då, det dessutom är personalbrist! Nej, lönen är högre, men det kanske är så som beskrivs ovan, vissa vill inte och skulle inte ens tänka sig att jobba inom vården…..då tar man hellre bidraget, eller??

  9. S-O Strandberg

    Men herre gud, måste man bli religiös?
    Självklart ska de som kan jobba.
    Vad denna debatten egentligen handlar om är att….vissa tror tydligen, att vissa av oss
    INTE vill jobba,
    inte vill bli etablerade i samhället,
    inte vill har en social status
    inte vill ha en trygghet för sin framtid och familj…..
    Vad är det vi diskuterar? Att folk inte vill jobba?
    Naturligtvis vill folk jobba, ha en inkomst eller är vi som nu har förmånen att ha ett arbete så mycket bättre?
    Så mycket klokare?
    Eller vad i hela friden handlar detta om?
    Jo, att villkoren för att jobba inom tex vården, har så till den milda grad försvårats/försämrats så människor vill inte jobba där, då slår ni dom i huvudet och påstår att dom är lata/ovilliga?
    Så himla solidariskt?
    Men som du säger Gun ( skriver som om jag känner dig….förlåt) Rehnman, detta har ju inte hänt enbart under alliansen, utan det var egentligen Persson som började, det sparkade ca 100 tusen människor inom vården under 90-talet, det sätter naturligtvis sina spår.
    Detta gör ABSOLUT inte den offentliga sektorn till den arbetsgivare den borde vara.

  10. Gun Rehnman (inläggsförfattare)

    Nej just det, men jag tror att med ett starkare fackförbund hade vården varit som med Metall eller vaddå Gruv12:an, för att nu ta i. Men med underbemanningar och ickevikarier, slits personalen ut, låga löner, delade orimliga turer m m, hur ska detta lösas inför framtiden…..Ja´gruv´…

  11. Lisa

    Gun, har du inte tänkt på att det finns människor som absolut inte passar att arbeta inom vården? Ser du vårdjobb, som till syvende og sidst handlar om människors liv och hälsa som ett arbete precis vem som helst kan utföra?

    Jag tycker inte att det här främst handlar om arbetssökandes moral och skyldigheter mot samhället. Utan det handlar främst om patienters och vårdtagares rättigheter att få en trygg och säker omvårdnad av människor som dels har den nödvändiga kunskapen som behövs för att utföra jobbet, dels har åtminstone något intresse av det de håller på med.

    Att alla människor inte är lämpliga att arbeta inom vården har varken med lathet eller att de anser sig för ”fina” för vårdjobb att göra.

    Det kan finnas många andra orsaker. Jag har jobbat i vården själv och tyckte det var jätteroligt men jag mötte många som aldrig borde ha satt sin fot där överhuvudtaget. Det finns personer som svimmar när de ser
    blod som rinner eller kräks när de ser variga bensår. De kräks och svimmar inte för att jävlas med någon utan det är inget de kan styra över. Kan tillägga att det var inte alltid ungdomar utan det fanns nya vikarier i alla åldrar som reagerade såhär.
    Vad har de människorna i vården att göra? Blir jag inlagd på sjukhus eller hamnar på ålderdomshem en dag skulle jag verkligen inte vilja att människor som kräks och svimmar då de ser kroppsutsöndringar ska försöka vårda mig. Då är jag hellre utan vård. Ja, jag menar allvar. Jag hade också hellre fött mina barn hemma på köksgolvet med min man och min mor som de enda närvarande än att bli assisterad av vårdbiträden på sjukhus som dels inte hade de nödvändiga kunskaperna, dels inte tålde att se kroppsutsöndringar. De hade bara fått mig att känna mig illa till mods och inte varit till någon hjälp alls.

    Sedan finns de människor som är väldigt blyga och helt enkelt inte har förmågan att småprata på ett lugnande sätt med mängder av olika patienter/vårdtagare. De har inte heller i vården att göra även om de kanske är jättefina människor med hög arbetsmoral.

    Så länge vi har inställningen att precis vem som helst kan och bör jobba i vården om personen blir arbetslös kommer varken löner eller arbetsvillkor i yrket förbättras. Själv skulle jag vilja se en lag om att för att ens få anställa någon på ett sommarvikariat som vårdbiträde eller undersköterska så ska personen som anställs ha åtminstone någon form av utbildning inom eller erfarenhet av yrket. För patienternas/vårdtagarnas säkerhet och trygghet. Det skulle också på sikt leda till att vårdyrket ger högre lön eftersom det inte längre är en slasktratt vilken arbetslös person som helst kan hoppa in i.

    • Gun Rehnman (inläggsförfattare)

      Visst är det så, tveklöst! ALLA passar inte och KAN inte heller. Det jag i första hand starkt reagerar emot, är inställningen till vårdjobben! Det är inte OK. Att man tar vad som helst, tex inom vården och kanske inte minst som assistenter för att det inte finns annat arbete att få.. Jag håller helt och hållet med dig om, att det också finns utbildade som inte heller passar. De som hamnat inom yrket för att mamma eller pappa fört traditionen vidare, eller andra orsaker, kompisar, tja whatever. Men det är så inom alla yrken på nåt sätt. Man upptäcker att man inte passar eller trivs i miljöerna.

      Det är klart att du har rätt i det du anför, det har jag aldrig förbisett. MEN jag är säker på, att om statusen höjdes, löner relevanta mot det vad jobbet innebär, skulle skapa bättre förutsättningar för motivationen.
      Sen kan man också ha åsikter om de gamla feodalistista systemen som fortfarande verkar råda inom skrået. Huvva….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Senaste inläggen
Senaste kommentarerna
Kategorier
Arkiv
RSS Nytt från vk.se