Längtan efter klarhet

Av , , Bli först att kommentera 42

_1180682

Det flödar och porlar i fjällbäckarna som av den värsta vårflod. Regnet har gjort sitt till och alla magasin är fyllda. Östan blåser grinig och vass. Det gäller att härda ut i väntan på klara krispiga dagar så själen kan veckla ut sig och fyllas med jubel och fröjd.

Bli först att kommentera

Livets växlingar

Av , , Bli först att kommentera 32

nuet

Skymningen kommer snabbt och obevekligt här uppe ovanför polcirkeln. Men även under dagen kan dramatiska molnformationer skapa stämningar i alla nyanser. När vi minst anar.

Nästan alltid känner man igen sig från livets växlingar. Och nästan alltid förmår solens strålar tränga igenom moln och sorger och pensla lite guld och kärlek på oss när vi behöver det som mest. Även när det är mörkt och hotfullt omkring oss.

Men för att se det måste vi lyfta våra ansikten, blunda och ta emot. Om du känner riktigt noga efter kan du känna solstrålar och naturens kärleksfulla andedräkt på dina slutna ögon.

Bli först att kommentera

Förr än vi anar…..

Av , , 3 kommentarer 29

P1270102

Tvära kast i klimatet här. Från att ena sekunden bjuda på nästan stilla sommartemperaturer så drar plötsligt rådimman in vinden vänder och det blir isande rått och kallt. Det kännas som att höstfärgerna kommer att blekna snabbt nu. Endera dagen lär vi få den första frosten och sedan kan det gå snabbt. Det är inte utan att man börjar fundera så smått på isfisket och alla dess fröjder. Förr än vi anar så är vi där.

3 kommentarer

Den optimala arenan

Av , , Bli först att kommentera 40

P1260317

Steg upp före gryningen för att fånga tystnaden inför dagens larm.

En eld, ett ljus, en filt och stillhet. Den optimala arenan där nysprungna tankar föds och vågar sig fram.

Jag öppnar mina sinnen för ögonblicket och absorberar gryningens färger på dagens oskrivna blad. De milda ogripbara färgerna som förtröstansfullt sveper själen i skyddande lindor. Hoppets färger.

En ny dag är oss given med alla dess möjligheter. Ur gryningen vaknar fjällnaturen i all sin storslagenhet.
Och förr än man anar är ögonblicket över. Dagsljusets skarpa konturer och ljud tränger sig på.

Men rustad för livet kan jag resa mig och gå stärkt in i den nya dagen.

Bli först att kommentera

Den blomstertid …..

Av , , Bli först att kommentera 34

ringblomm

Idag blåser isande vindar över fjäll och sjö, Snickarna fryser om händerna och  man kan se det första pudret på de högsta fjälltopparna. Inne är det varmt och gott. Jobbar med dagens varuleveranser och utspisar jobbarna som sakta men säkert gör det nya servicehuset. På bordet lyser en härlig bukett vi fått av vänner. De påminner mig om mammas ringblommor som alltid lyste upp höstrabatten. För övrigt är det hög tid att rensa bort sommarblommorna, för även om det inte varit någon frostnatt ännu så är det bara en tidsfråga. Nya tider stundar.

Bli först att kommentera

Uppbrott

Av , , Bli först att kommentera 31

mjolk

Idag har en tunn nästan osynlig hinna av dis legat som en mjölkdoft över ett spegelblankt höstlandskap här i fjällen. En tydlig föraning av uppbrott och sorti anas i den tunna luften.

Det känns bråttom nu. Lommarna ropar till samling och avfärd. Bråttom att hinna fånga färgprakten, tanka själen med färg och liv innan mörker och kyla tar över scenen.

För om man tittar riktigt noga så ser man att löven faller. Till och med vattenytan var fylld av små gula båtar på väg till tidens hav.

Som med livet, där dagarna går ifrån oss människor. Fånga färgerna i ditt liv min vän. Här och nu, innan vintern kommer.

Bli först att kommentera

Musikanten vår

Av , , Bli först att kommentera 23

Då och då får jag fina små hälsningar i form av brev, torkad svamp, böcker eller kort. Det är alltid lika roligt och värmande. Här i vykortet har fågellivet har lugnat sig. Flugsnapparen har dragit söderut.Endast sädesärlornas ungar har träningsläger på altanen och lommen skrider fram och klyver vattenyran. Den skriar vemodigt. Dags att ladda fågelautomaterna med frön och annat gott till våra små vänner nu inför den kalla årstiden. Denna fina dikt om våra små vänner skriven av Hjalmar Gullberg, skickade min fina vän Kerstin för något år sedan.

 

”Jag drömmer att jag är en holk
för starar, blott ett fågelbo
som intresserar husets folk
när våren börjar gro.

Nu är det höst och jag är tom,
men då en gång min hyresgäst
kom hit, var jag en helgedom
som pryddes till en fest.

Det var min föresats att här
behålla honom länge kvar.
Men han får aldrig vilan kär.
Han kommer och han far

Bort över obekanta hav
mot länder, som jag aldrig får
en gång en aning om, begav
sig musikanten Vår.”

 

Hjalmar Gullberg

Bli först att kommentera

De gammaldags väggorden

Av , , Bli först att kommentera 23

bonad

Dags för förmiddagsfika. Sardiner på fröknäcke… Och med ens är jag förflyttad tillbaka i tiden. Apropå bilder och minnen. Plötsligt befinner jag mig i min f.d svärmors kök där mitt första möte med sardinerna ägde rum, för drygt 40 år sedan. Då på delikatessbröd och som ett tillbehör till söndagssteken.

När jag ändå har Eina i minnet ser jag fram för mig en av de bonader hon broderade till vårt hem. Inte just den på bilden, en mycket finare, men med samma text: Lär dig livets stora gåta, älska glömma och förlåta. Aktuella intill denna dag. Ett exempel på den gamla ”långsamma” tidens väggord. De som nu i svart eller vit plast finns vart än du ser. Köps för en spottstyver och byts snabbt ut mot något modernare.

De gamla ”väggorden” var handbroderade och broderi var just en av Einas intressen. Bonaderna var gammeltidens vardagsalternativ till dagens livscoacher. Något man såg när man passerade köket på väg ut i arbetet igen, i vardagen på hemmaplan. Tänkvärda, påminnande, stärkande eller uppmanande. De väcker minnen och känslor. På gott och ont.

Om du lyssnar riktigt noga så kanske du hör köksklockans slag. Riktiga slag. Bing bång. Känner stramaljens rutmönster under dina fingrar, anar mormors parfym, eller plockar ett skott från de prunkande pelargonerna.

Eller du kanske bestämmer dig för att just idag skriva ett alldeles verkligt pappersbrev till någon. Ett kort eller en hälsning till någon från förr, nu eller kommande dagar.

Bli först att kommentera

Högsta vinsten!

Av , , Bli först att kommentera 30

Jag står på balkongen och borrar in näsan i den torra rena tvätten som är full med frisk östanvind och ljuvlighet. Lungorna fylls med ren fjälluft och hjärtat fylls av tacksamhet. Doften är mäktig och obefintlig på en och samma gång. Den doftar allt och inget. Tänk bara en sån sak – att ha rena kläder, rent vatten och en säng att sova i.

Jag lyfter blicken och tittar ut över vykortet. Höstfärgerna glöder. Det är så vackert att ögat tåras. Tystnaden är stor och trygg. Inga bombkrevader eller sirener hörs. Det enda som är oroligt är sjön där de klarblå vågorna kivas lite med varandra i östanvinden och några sista sommarfåglar stressar lite med flygträningen inför avresan. Jag behöver inte ge mig ut i en båt om jag inte vill. Och ingen orkan ödelägger livet.

Jag tittar ner på mina fötter. De är hela och lugna. De behöver inte fly, och bära mig och min packning. Jag har skor på mina fötter och mitt trygga hem är bara en tröskel bort. Hur lyckligt lottad är jag inte?!

Jag tänker på mina barn. På mina nära och kära. Även om avstånd skiljer oss åt så vet jag att de lever, att de har det bra och att avstånd är bara ett ord.

Bli först att kommentera

Fram med trollen!!

Av , , Bli först att kommentera 27

hohoar

Inatt hördes genom sovrumsfönstret ett hjärtskärande fågelskrik så det isades i märgen. Jag antar att det är hökugglan som är i farten och har råttkalas nattetid. Om natten blir skuggorna mörkare, ljuden märkliga och dimman tung. Natten bäddar för fantasifoster, antaganden och dunkla tankar.

Jag är en människa som älskar ljuset – både när det gäller  årstidernas växlingar som när det gäller livet – mentala troll, skitsnack och tunga ryggsäckar.  Fram med allt i ljuset bara! Packa upp stuva om och rensa luften. Det är min melodi!

Bli först att kommentera