Efterlyser recept på det samiska brödet Gahkku

R vill även ha recept på Glödkaka/Gáhkku – det samiska mjukbrödet – som inte går sönder i ryggsäcken.

(Undra om han tänker baka?????)

Tack på förhand för ditt recept!

Etiketter:

6 kommentarer

  1. robban

    Från min Jokkmokkstid så kommer jag ihåg att man använde Paltspad alt Fil. Är det nån som kan dom recepten.

  2. Sandra

    Mamma…… Din blogg är underbar. Jag tycker oxå att du ska skriva en bok 🙂 Jag skulle köpa första exemplaret.

    PUSS

  3. Sonia

    Intet fick ju förfaras när vi var unga och såklart återanvände man även paltspadet. Kan det inte vara så att man bytt ut paltspad/fil mot mjölk eftersom det i dag är lättare att köpa mjölk än att koka palt? 🙂

  4. Mamma Gunnel

    Gumman!

    Idag bakar jag lussebullar ”special” med mandelmasse,smör o vaniljfyllning till din fölseda tra la la

  5. Olof Eriksson

    Glödkaka/Gáhkku

    (Receptet kommer från receptsamlingen Davádat)

    275 grader
    1l mjölk
    2 dl sirap
    2 pkt jäst
    2 msk salt
    15 dl mjöl

    Värm upp mjölken till 37 grader. Smula ner jästen. Rör ner sirapen. Blanda salt och mjöl. Häll ner mjölet i vätskan under omrörning. Rör i ca 10 minuter (brödet blir segare). Låt jäsa i 20 minuter under duk. Ta ut hela degen på väl mjölat underlag och knåda till en fin deg. Dela sedan upp degen i ca 20 bitar. Kavla sedan ut biten till en jämn rund kaka (ca 30 cm i diameter). Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan har gräddats invändigt. Flytta den sedan upp till mittersta delen av ungen och grädda tills den fått färg.

Lämna ett svar till Sandra Avbryt svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.