Värsta språket

En kopp Västerbotten och en kopp Norrbotten funkar oftast ganska bra här hemma, men det kan ibland ha en tendens att skära sig när det skall till att pratas dialekt.
 
Då kommer vi till språkförbistring, eller till munhuggande och hårklyveri omkring vilket uttal som är det rätta. Ordet remiddjen, som betyder verktyg, kände jag dock till före R:s tid, och vi tror att det ursprungligen kommer från Norrbotten. Det skulle dock inte förvåna mig om det finns anknytningar i franskan eller engelskan till både ett och annat ord från våra hemmetropoler.

Mor Marianne har emellanåt fått gå in som ålderman och facit, när jag ibland till R:s stora förvåning inte förstått ord eller uttryck som han använder. Han har fått rätt ibland, och jag förstår att somligt har att göra med vår åldersskillnad.

 
Ta t ex ordet krabå´sn. R som alltid granskar byggnader, gamla hus och ladugårdar, när vi färdas fram på vägarna hade en gång synpunkter på ett ”ledset” och svackande  lagårdstak. Jag satt som ett frågetecken när han pratade om att krabå´sn skulle vara rak. Idag vet jag bättre och har införlivat detta ord i min egen vokabulär.

Många gånger har de dialektala uttrycken större tyngd och är mer pricksäkra än svenskans. De kan också vara mer rationella att använda då de ibland ersätter flera andra enstaka ord.

Idag vill jag kärleksfullt omnämna några av mina språkliga klenoder från Vindelgranselbondskan och även några av de användbara uttryck som R tagit med i boet och som jag idag har tagit till mitt hjärta.

 
Observera att jag inte gör något som helst anspråk på att grammatiken är korrekt, utan ger mig här in i detta spännande ämne. Det skulle vara kul om just du bidrog med något ord eller uttryck på just ditt "mål"
Jag börjar här med ett litet smakprov från Vindelgransele:

Man är lokbrutte – stel i kroppen/träningsvärk/mörbultad
Man ilfenes – ondgör sig
Man sitter på ohågan – sitter som på nålar/är spänd inför något

Nu vill jag be er läsare att bidra med era favorituttryck och gärna förstås på Granselbondska eller Glommersträskmål. Någon gång framöver ska jag försöka sammanställa essensen i min barndoms dialekt, och jag vet att R gärna vill höra sin barndoms ljuva språkmusik från er.

 
Varsågod – ordet är ditt!

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.