Recept på mänsklig kontakt

Recept på mänsklig kontakt – det önskar jag att jag hade makt och befogenhet att skriva ut. Visst finns det alltid stenar man kan vända på, trix, metoder och sätt att prova för att komma till rätta med demenssjuka medmänniskors vandring, ångest oro eller rop. Här har vi massor att lära och kan komma tillrätta med det allra mesta. Är beteendet en signal på smärta, sjukdom eller annat som går att komma tillrätta med så är det bara att observera för att lista ut vad det verkligen handlar om, och sedan göra en bra omvårdnadsåtgärd eller kanske ibland faktiskt medicinera.

När det handlar om ensamhet, längtan efter sällskap, småprat eller en hand att hålla i är det svårare. Idag finns alltför sällan den tiden i vården att "bara" sitta ned och ägna sig åt, hålla om eller småprata med. Man är ständigt på spång och får prioritera de som har de mest angelägna behoven. Man känner sig otillräcklig.

I en drömvärld där pengarna räckte – där skulle det finnas möjlighet att skriva ut ett recept på en extra personal emellanåt, en människa av kött och blod som kunde få  ge den sjuke det hon mest av allt längtar efter och behöver  – en medmänniska, med två varma händer och ett kärleksfullt hjärta.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.