Fragment från historien

R ropade på mig i morse. Han hade åter igen hittat fragment av en gammal dagstidning i samband med renoveringsarbete – något som verkligen kan få igång mig. 4 dec 1940. Visserligen får vi sen post, men det här var verkligen sent:) Bara några tunna trasiga bitar av tidningssidor, troligen en Norran, men ändå fullt tillräckligt för att trigga fantasin och ge en liten fin bild av en decemberdag i norra Västerbotten för 75 år sedan.

Det första som slog mig var hur otroligt många lokalredaktioner det fanns förutom Skellefteå: Arvidsjaur, Bastuträsk, Boliden, Bygdsiljum, Byske, Jörn, Ljusvattnet, Lövånger, Malåträsk, Skelleftehamn, Nysätra och Norsjö.
En helårsprenumeration kostade 14 kr, och journalisterna hade signaturer som Puttrix, Sir X och Rufus. Konsum annonserade om Ärtor och Fläsk på Torsdag – enligt amerikanskt manér. Metrofilmen Mannen från andra sidan, hade just släppts. Antalet fyllerister ökade, och likaså andelen unga män som ägnade sig åt mäskberedning och hembränning. Jag kan se att krigsrapporteringen pågick men dessa artiklar är ej läsbara.

Sverige producerade då 11% av all järnmalm. Hälften av världsmarknadens samlade järnmalm som cirkulerade kom från Lapplands malmfält. Kirunas klimat, solens upp och nergång verkar stabilt och antalet ljusa/mörka timmar har inte förändrats på 75 år. Under sportrapporteringen nämns skidåkning, brottning, simning och bordtennis.

Under rubriken ”För 10 år sedan” (alltså 1930) berättas om att rävfarmen i Norsjö installerat två silverrävar och två blårävar från Alaska. Oscaria annonserar om Tre Torns bottiner lagom till decemberslasket, och det är realisation på begagnade dragspel på Musikcentrum. Årsproduktionen av renrasiga ardennerhästar torde uppgå till 175 st. Årsproduktionen av renrasiga nordsvenska hästar uppgår till ca 8000st.

Under annonser finner man en Drängplats, samt en Sköterskeplats hos ensam person (Ett barn får medfölja). Ett premierat sto i andra året säljes i Kåsböle. Fredrika Bremerförbundet har fått en originalskulptur ”En kvinnas bön”, och dagens tvättråd är att lägga fläckigt linne några timmar i surmjölk.

Ta gärna fram luppen och läs några ”sanningens” ord om familjens betydelse.
tid2
tid3
tid1
tid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.