I september är sommaren mogen!

Sista dagen på sommaren säger en del om igår. Det säger inte jag! Jag säger som en jag hörde någon säga en gång, att “I september är sommaren mogen”.

Vissa saker minns man så tydligt. Som den här stunden när en kvinna jag kände sa de här orden. Det var en tämligen monfri dag och luften var så där hög och klar, som den kan vara i just september. Faktum är att jag minns precis var vi stod, ute på en gårdsplan i Östergötland. En del ögonblick i livet är så där. De stannar som en tavla i minnet, som vi kan ta fram och titta på ibland.

Jag minns hon som sa det också. Jadwiga Biernacka hette hon, läkare och författarinna, född i Polen i början av 1900-talet. Även om det här var några år sedan, så var hon inte alldeles ung. Det var däremot jag. Men vi hade en så fin vänskap, ett slags själarnas sympati – “kindred spirit” för att tala med orden från Anne of Green Gables.

Så – varje år i september minns jag henne och tänker jag på vad hon sa om september, att sommaren är mogen. Och bestämmer mig för hennes september-syn. Sen må det regna vissa dagar (som idag), men vi har en hel månad med mogen sommar framför oss. Det ser jag fram emot!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor