Ständig vinter, men ingen jul, Eller…?

Hörde Jan Björklund uttala sig i “Människor och Tro” i P1 i fredags. Han var ombedd att komma dit på grund av den ständiga diskussionen om advents- och jultraditionernas vara eller icke vara i samband med skolavslutningar.

Han tyckte det var orimligt om vi inte alls får koppla det till något kristet. Pekade bland annat på att det hänger Betlehems-stjärnor i klass-rummens fönster. Och att vi har jul-lov, på grund av att vi firar en kristen högtid. Ja, han menade julen förstås!

Och tänker man lite vidare på det, så har vi ingen anledning att fira påsk heller. Ja, vart tar det egenligen vägen med alla slags högtider och ledigheter om man portförbjuder det kristna budskapet? Det blir liksom ingenting kvar. Bara grå vardagar! Och så den första maj, när arbetarna, och numera alla möjliga andra, demonstrerar. (Fast många nog använder den dagen för att fixa i trädgård och sommarstugor.

I och för sig har jag ingenting emot vardagar. Tycker att de ofta kan vara rätt så lysande. Men om de aldrig skulle brytas av med några högtidsdagar. Ja, hur skulle det vara då? Om vinter bara skulle vara vinter, men det aldrig kom någon jul. Som i vita häxans tvångs-styre i C S Lewis Narnia.

Jan Björklund lät väldigt tydlig i programmet! Vänsterpartiets talesperson, som också medverkade i programmet höll inte med honom. Det gör jag!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Sidor