Varmt krig pågår

Här är det inte ens kallt krig. Bara kallt. Nu pågår stora demonstrationer mot Israel runt om i världen men jag tänker inte delta. Förmodligen skulle jag i så fall behöva göra en bilfärd på nästan 60 mil. Men orsaken är en annan. Jag har inget käckt förslag på vad Israel ska göra när i Palestina regerande Hamas har på sin dagordning utplånandet av staten Israel och som sade upp stilleståndsavtalet och genast börjar skicka raketdrivna sprängbomber över israeliska bostadsområden. Dag efter dag. Varje land har rätt att oskadliggöra militära angripare. Även Sverige har den rätten.

Hamas VILL ha krig och har nått sina mål med råge. De placerar sina militära installationer i bostadsområden och kalkylerar helt kallt med att det ska orsaka stora civila offer vilket alltså är HELT enligt deras målsättning. Enligt samma doktrin har de vägrat ta hjälp med vård av skadade utifrån. Det som ska visas upp för omvärlden är alltså så mycket död och elände som möjligt för att diskreditera Israel. Att låta människor slaktas blir medel för politiska mål.

Och Israel tågar snällt i fällan. Men vad i fridens namn ska de göra? Ser man tillbaka på Israels politik i Palestina skulle man kunna misstänka att Israel med sin politik har skapat Hamas. Våld brukar föda våld och här tycks de gammaltestamentliga vedergällningarna öga för öga, tand för tand gälla. Har en börjat blir det ett perpetuum mobile. Båda sidorna anser sig ha rätt till sista ordet (bomben).

Det är paradoxalt att majoriteten av dem som demonstrerar har föga till övers för USA, ja i många fall hatar man USA. Samtidigt är USA den enda makt som kan åstadkomma något positivt i området men står i dilemmat att Israel slog till i skarven mellan avgående och tillträdande president. Och frågan är om inte det också ingick i Hamas kalkyl. När katten är borta…..

I denna evigt? pågående konflikt finns det bara förlorare. Det går kanske att vinna kriget kortsiktigt men det tycks inte gå att vinna freden. Hoppas att USA med ny president kan göra något och att Putin håller tassarna borta. Putin plussar ju redan för fullt borta i Iran.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.